Dr. Mikao Usui eredeti reiki kézikönyve

Nem egyszerű manapság igazán tartalmas reiki könyvet beszerezni magyar nyelven. Egy igen értékes kivétel Frank Arjava Petter: Dr. Mikao Usui eredeti reiki kézikönyve...

 

 

Nem egyszerű manapság igazán tartalmas reiki könyvet beszerezni magyar nyelven. Egy igen értékes kivétel Frank Arjava Petter: Dr. Mikao Usui eredeti reiki kézikönyve c. könyv mely mind elmélet és gyakorlati szempontból visszanyúl az eredeti gyökerekhez és olvasmányos formában vezeti be az olvasót a japán reiki elméletébe és gyakorlatába. Ennek azért van jelentősége, mert 2003 előtt főként a reiki nyugati hagyományát és gyakorlatát bemutató könyvek jelentek meg, így Arjava Petter könyve az első, aki visszanyúl a régi tradícióhoz.

 

Frank Arjava Petter neve jól cseng a reikit gyakorlók körében. Számos (főként angol nyelven megjelent) könyv köthető nevéhez, melyek Japánban töltött utazásaihoz és kutatásaihoz kapcsolódnak. Egyike ugyanis azon embereknek, aki kitartó kutató munkával energiát és fáradtságot nem kímélve tárta fel a reiki valódi történetét, hagyományát, eredeti technikáit, cserélve tapasztalatot számos japán reiki mesterrel.

 

Ezen kutatások összefoglalója a Dr. Mikao Usui eredeti reiki kézikönyve, mely 79 oldal terjedelemben foglalkozik ezzel a japán gyökerű természetes gyógymóddal, melyet Mikao Usui dolgozott ki az 1920-as években. Maga a könyv külsőre is szemet gyönyörködtető, élvezetes elmélyedni a sok színes képpel illusztrált, fényes papírra nyomott kiadványban.

 

Bár a könyv főként a gyakorlati elemekre fókuszál, érdemes az elméleti részek felett sem elsikkadni, hisz sok értékes dolgot tudhatsz meg e japán energetikai gyógymódról.

 

A könyv fő elméleti vázát az alábbi témák adják:

 • A reiki buddhista háttere
 • A reiki három pillére: Gassho, Reiji-ho, Chiryo
 • A légzés
 • A tanden

 

 

Érdemes egy kicsit mindegyik fejezetbe belemélyedni, hogy többet megismerhess a reikitől.

 

A reiki történetét nagyon sokáig egy szájról-szájon át terjedő elbeszélés alapján ismerték a gyakorlók, melyet Hawayo Takata hawaii-i származású reiki mestertől eredeztetnek. Ez a történet tele van számos misztikus elemmel úgy mint, hogy az alapító Usui mester egy kyotoi keresztény egyetem dékánja volt, aki Tibetben kutatott gyógyító szimbólumok után, a kyotói koldusnegyedben gyógyított, stb... Ma már tudjuk, hogy sok állítás legenda, azonban az 1980-as években nagyban segítette ez a keresztény köntösbe bújtatott történet a reiki elfogadását és elterjedését nyugaton. Pedig a reiki sose volt keresztény, sokkal inkább buddhista, shintó kulturális gyökerei vannak, ugyanakkor mégsem vallás. Arjava könyve elsőként ismertette Usui mester öt életszabályának pontos fordítását, melyek a japán kanji írásjelek magyarázatán alapulnak.

 

Az elméleti összefoglalót követően a reiki gyakorlatába vezet be ez a reiki köny. A reiki három alappillérét a Gassho, Reiji-ho, Chiryo gyakorlatok teszik ki, melyek megértéséhez érdemes több figyelmet is szentelni.

 

 

Az egyik legfontosabb alapot a meditáció jelenti, amit a reikiben gyakran seiza -ban (japán ülés) és mellkas előtt összetett kéz (gassho) tartásban gyakorolnak a lélegzet útját követve azért, hogy elme üressé váljon. Arjava reiki könyve végigvezet e lépéseken, hogy megtapasztalhasd a tökéletes belső béke állapotát.

 

Ahogy az elme elcsitul, úgy válsz egyre intuitívabbá és állsz készen a magasabb szintű reiki gyakorlatokra. Ezen gyakorlatok legfontosabbika a Reiji-ho, amit a reiki hívásának lehet fordítani. Azonban sokkal inkább egy intuíciós gyakorlat, ami abban segít, hogy megtaláld a fáradt, energiahiányos, toxinokkal lerakódott területet. Mindezt talán elég hihetetlennek találod, de ha követed a könyv instrukcióit magad is rá fogsz érezni. Arjava Petter azt írja, mindenkiben megvan a megérzés képessége, ez a fajta belső hangot sokféleképpen tapasztalhatod: hang, kép, érzés, stb. formájában. Ha önmagadtól nem boldogulsz, kérheted egy képzett reiki tanár segítségét, aki rávezethet intuíciód megtalálására.

 

A harmadik pont a Chiryo (kezelés), mely elengedhetetlen része a reikinek. Önmagadat és másokat kezelve fenntarthatod az egészséget, kiegyensúlyozottan tarthatod az elmét. Nem véletlen, hogy Mikao Usui az alapító így ír a módszeréről: "A boldogság meghívásának titkos módszere, csodálatos gyógyír minden betegségre". E könyvből megismerheted, hogyan közvetítsd a reikit tenyérrel, ráfúvással, szemmel, hogyan alkalmazz masszázs elemeket a kezelésed hatékonyabbá tételéhez.

A könyv utolsó fejezete kötött pozíciókat ismeret és különböző problémákra kínál kezelési javaslatokat. Azonban ne feledd, ez az útmutató 1920-ban íródott, így lehet, hogy számos ma már elő nem forduló bajjal találkozol, ugyanakkor előfordulhatnak olyan mai tünetegyüttesek, melyek 90 éve nem voltak jellemzőek. Usui útmutatójának alfejezetei a következőek:

 • Meghatározott testrészek alapkezelése
 • Idegek működési zavarai
 • A légzőszervek (és légutak) működési zavarai
 • Az emésztőszervek működési zavarai
 • A keringési rendszer működési zavarai
 • A vér és anyagcsere működési zavarai
 • A húgy-ivarszervek működési zavarai
 • Gyermekbetegségek
 • Női bajok, problémák, rendellenességek
 • Fertőző betegségek

 

Felkeltette az érdeklődésed a könyv és a reiki alkalmazása? Sajátítsd el ezt a japán módszert és ismerj meg még több reiki könyvet a jikidenreiki.hu weboldalon!

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek