Dr. Békefy Lajos: ISTEN TITKOS NAPLÓJA

Karácsony előtti humoros érdekesség

 

Sokféle és egymást is túllicitálni próbáló kiadvány, könyv, füzet, CD, s millió fényes miegymás jelenik meg a karácsony előtti időszakban, hogy a vásárlási lázat megnyergelve, vevőre találjon. S érdekes módon, akad is mindennek kelendősége. Bár ezzel magam is úgy vagyok, mint Luther a szatócsbolt gazdag kínálatával. Miután semmit sem vásárolva jött ki a boltból, a tulaj érdeklődésére röviden ennyit mondott: „Most már tudom, mi mindenre nincs szükségem!". A mai sokféle kommersz termék között akadnak azonban üdítő kivételek, itthon is, külföldön is. Ilyen a német könyvesboltokban és újságárusoknál kapható humoros, szatirikus kiadvány, melynek címe: Pardon, Istennek van humora! Miről szólhat egy ilyen kiadvány? Forrás: pro-medienmagazin.de; spiegel.de Írta: Dr. Békefy Lajos.

 


Isten titkos naplója

Amint a kiadvány grafikai ábrázolása mutatja, a „megkorosodott Jóisten" glóriás feje katolikus szerzőt sejtet, s nem is tévedünk, ha így gondoljuk. A Focus c. magazin egykori főszerkesztője, a katolikus újságíró, Wolfram Weimer a „kegyes ludas" ebben, aki igencsak szélesre tárja az érdeklődés kapuját. Úgy érzékelteti, s joggal, hogy a humor, a vicc mindenfajta vallásban fellelhető, s a kiadvány ebből ad ízelítőt. Az Isten titkos naplójának szánt füzet az ötven évvel ezelőtti első próbálkozás évfordulójára jelent meg. A vallásos humort tartalmazó Pardon füzetsorozat először 1982-ben látott napvilágot, majd az utolsó szám 2007-ben került az olvasók kezébe. A most újra indított sorozatot a Spiegel híradása szerint az alapító Weimer saját zsebből finanszírozta meg, ami ugyancsak nem kis áldozat. A mostani kiadvány főszerkesztője Daniel Häuser és Peter Böhling.

Az „Isten titkos naplója" címet viseli az új kiadás vezér sztorija. Érdekessége, hogy közismert német személyiségeket „leplez le", mégpedig sajátos olvasatban: ahogyan a humor tükrében Isten látja/látná őket. A képzeletbeli játékban például a neves komikus, Mario Barth fotója mellett ez olvasható: „Ő az az embertípus, aki egyáltalán nem értette meg teremtett világomat. Indítsuk hát el a visszahívási akciót! Bár ez is meggondolandó, mert ha visszajön hozzám, vicceitől nem fogok tudni még lepihenni sem". Más: az egyik szekrényen rengeteg fotó látszik, szintén közismert emberekről. A humorban is bővőlködő Jóisten kommentárja ehhez: „Ha Ádámnak ez nem is nagyon tetszik, ők az én legjobb 'találmányaim' közé tartoznak". Egy másik megjegyzés arról szól, hogy „hagyjatok még helyet Mohamed kollégának is, neki is a 'legjobbak között kell lennie'.

 

Isteni humor sóval-paprikával és Woody Allennel

A kiadvány nem csak az „isteni humor" sójával és paprikájával megcsipkedett „kiválóságokat" vonultat fel, hanem maguk a csipkelődő, évődő alkalmi szerzőknek a sora sem névtelenebb az előbbiekénél. A népszerű Spiegel-író Matthias Matussek éppúgy köztük van, mint a filmrendező Woody Allen vagy a sajátos humorú könyvek írója, Eckart von Hirschhausen. A két főszerkesztő így nyilatkozik az érdekes kiadványról: „Arra törekedtünk, hogy nem bántó, de finom humorral, elmésen szóljunk, írjunk jelenségekről, emberi tulajdonságokról. A Jóisten kezében lévő görbe tükör sajátos megközelítésmódja emberi dolgainknak. Egyfajta távolságot, de egyben mélységet is kölcsönöz ez a humornak". A kiadvány ára öt euró, s a kiadó jó reménységét mi sem fejezi ki jobban, minthogy az istenes humormagazinból hetvenezer példány került a német, illetve németnyelvű területek könyvasztalára a legújabb kiadványok közé. Ha valakiben a fentiek olvasása nyomán mégis némi ellenérzés támad, annak hadd idézzük a középkor óta fennmaradt és elterjedt közmondásos megállapítást: Hit és humor összetartoznak! Ennek mai példájaként legyen itt a német mellett a magyar vallásos humorkincsből három „apróság".

Mi a különbség a teológus és a geológus között? Ég és föld!  - Mit mond a katolikus pap, amikor kijön a templomból? Mintha mise történt volna... - Hogy hívják a gyors rabbit? - MihamaRabbi...

 

 

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Csilla
#2. 2012. december 15. 17:48
Az utolsó bekezdés pazar!
Kell a humor, és jó tudni, hogy vannak üdítő kivételek...

A bevezetőben leírtakra apellálva, való igaz, hogy karácsony előtt a nagyváros agglomerációjában élő emberek szó szerint kifosztják a bevásárlóközpontok üzleteit, hogy aztán őket is kifosszák, sokaknak az sem számít, hogy "kommersz termék". Az akciós vásárlás pedig már-már lassan ölő méreg. Minden napra jut egy-egy szórólap a postaládába, amelyek hatására programozott robotként bevásárló körútra indulnak a családok.... kulturális programok helyett.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek