Dörmögő pályázat-Mese a téli Szivárványról és testvéreiről

Fogadjátok szeretettel a pályázatra írt mesémet!

Mese a téli Szivárványról és testvéreiről

 

Azt mondjátok, télen nincs is szivárvány? Ez biztos? Mert én nem így tudom.

Valamikor régen, mikor az emberek még érezték egymás szívének dobbanását és tudtak együtt örülni, élt négy testvér. A Nap, a Hold, a Csillagok és a Felhők. A Nap fényt adott és meleget a világnak, az ő meleg mosolyától nőttek a fák és a füvek, derültek jókedvre az emberek és kergetőztek az állatok a réteken. Szépen szólt a madarak éneke, mikor reggelente kibújt paplanjai alól és hosszas nyújtózás után felkapaszkodott az égre. Másik testvére a Hold éjjel világított, és besegítettek neki kisebb testvérkéi, a Csillagok. A Felhők akkor takarták a Napot, mikor testvérkéjük elfáradt és pihenni akart. Ilyenkor jól betakargatták és elringatták, hogy másnap frissen, kipihenten ébredjen és melegíteni tudja a világot.

Történt egy nagyon meleg nyári napon, hogy egy ember nagyon elfáradt a mezei munkában. Nem győzte törölgetni a homlokát. Sóhajtozott, kémlelte az eget, aztán egyszer csak megrázta az öklét a Nap felé és így szólt:

-Hej te, kutya teremtette Nap, minek kell neked így melegíteni? Szegény emberek majd megszakadnak a hőségtől, mert úgy ontod a fényt meg a meleget. Szégyelld magad – mondta és dühében nagyot toppantott.

A Nap éppen szundikált és alighanem meg sem hallotta volna, miket mondott neki ez a mérges ember, de egy kis kíváncsi szellő megcsiklandozta és azt suttogta a fülébe.

-Jaj, te szegény, hallod mit mondanak rólad az emberek? Azt mondták, szégyelld magad, mert annyira melegítesz.

A Nap nagyon elszomorodott. Végig nézett a világon és azt mondta magában.

-Nem szeretnek már engem az emberek. Hiába melengetem a kismadarakat a fészekben, hiába érlelem a gyümölcsöket és hiába simogatom az embereket. A vizeket is hiába melegítem és a virágokat sem nyitogathatom többé. Elkeseredésében úgy döntött senkinek sem szól, csak világgá megy.

Másnap reggel, mikor a bolyhos Felhők felrázták magukat, sehol sem találták testvérkéjüket. 

-Hol vagy Nap, drága testvérkénk?- sírtak a kis Csillagok. – Nem láttad a Napot?- kérdezgették a Holdat, de bizony a Napról senki sem tudott. Sötétség és hideg szakadt a világra. Az emberek behúzódtak a házaikba. A tűz körül ülve sírdogáltak és emlegették a boldog időket, mikor fényesen és melegen simogattak a Nap sugarai, ért a piros alma az ágon, nyíltak a virágok a mezőkön és énekelve mentek dolgozni az emberek. Most hideg, sötét és néma volt a világ. A madarak fázósan gubbasztottak a fészkükön és a fagy mindent felfalt. Virág sem nyílt az erdőszélén, gyümölcsök sem mosolyogtak az ágakon.

Történt akkor, hogy egy Panni nevű kislány, aki a Görbe utcában lakott, kiment a kert végébe, felnézett az égre, és énekelni kezdett a nagy sötétségben. „Süss fel Nap, fényes Nap, kertek alatt a ludaim megfagynak!” Így énekelt Panni, és utána nagyon szépen megkérte a Napot, akárhol lenne is, jöjjön vissza hozzájuk, mert nagyon hiányzik nekik.

A Nap magányosan és szomorúan gubbasztott egy mély és nyirkos völgyben, mikor Panni énekét meghallotta. Nagyon megörült a kis dalnak és Panni kérésének, és azt mondta magában.

-Visszavárnak, az emberek és Panni hív engem! Szükségük van rám újra! Talán szeretnek is kicsit- gondolta reménykedve és elhatározta, hogy visszatér a világba.

Másnap reggel volt nagy öröm és csodálkozás, mikor a meleg, bolyhos Felhők szétsimogatták az eget és egy kíváncsi napsugár melegíteni kezdte a fagyos földet.

-Itt van, megjött a Nap, visszatért a testvérünk-ujjongott a Hold és a kis Csillagok kacagva bukfencet vetettek örömükben!

-Újra meleg lesz és bő termés a mezőkön, és piros almát ehetünk a fáról- örvendeztek az emberek és boldog táncba kezdtek a réten. A Felhők annyira boldogok voltak, hogy örömükben meleg könnyeket sírtak és az égen megjelent egy hatalmas, téli Szivárvány. Kék volt, sárga, piros, zöld és lila. Panni állt a Szivárvány alatt és boldogan énekelt:

„Süss csak Nap, fényes Nap, melegedet ünnepeljük minden nap!”

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek