Döme Zsuzsa: Rabságban

Azt gondolják rólam, levegőégbe, korlátlan szabadságra vágyom.

 

 

Azt gondolják rólam, levegőégbe, korlátlan szabadságra vágyom. Pedig én lennék a legszárnyaszegettebb kismadár, ha végképp szélnek eresztenének. Félnék a dús lombú fától, a zivatartól, a verébtől, kutyától, macskától.

Jó itt nekem. Igaz, cserregek, pörölök néha, de csak azért, hogy hallassam és halljam a hangomat. Időnként meglebbentem a szárnyamat is, de igazán csak azért, hogy röpdössek egy kicsit.

Nem mondom, csábít néha a nagyvilág. Kíváncsi vagyok, milyen lehet az az élet, ahonnan időnként szokatlan illatok, zajok, fények érkeznek kicsike hajlékomba. Ha véletlenül nyitva felejtődik kalitkám ajtaja, megrebben a szívem: elrepülnék. Vonz a sok ezer itatónyi tó, a hallomásból ismert valódi hinta, s bevallom, szívesen kipróbálnám egyszer, meddig jutok el a magam erejéből... De fogságban felértékelődnek a dolgok: kis itatóm, fényes tükröm, apró hintám, egész kalitkányi birodalmam árván maradna, ha én megszöknék. S miért is, hova is mennék? Én itt a magam ura vagyok. Ha felröppenek ingó-bingó hintámra, egy tükröcskében színes tollaimban, nyakékemben, pompás fejdíszemben gyönyörködhetek. Lehetek öntelt, lehetek hiú - senki nem vet meg érte. Fitymálgatva köpködhetem a magokat szerteszét - senki sem szid meg érte. Ha kedvem szottyan, énekelek egy sort, ha meg másként tartja kedvem, fütyülök a világra.

Megteheti ezt az ember, ha szabad?

 

Döme Zsuzsa

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
urdungburdung
#10. 2012. november 1. 13:37
Azta mindenit, ugyanazt a témát hány féle képpen lehet ragozni!

"A farkasok dala
Süvölt a zivatar
A felhős ég alatt,
A tél iker fia,
Eső és hó szakad.

Kietlen pusztaság
Ez, amelyben lakunk;
Nincs egy bokor se`, hol
Meghúzhatnók magunk.

Itt kívül a hideg,
Az éhség ott belül,
E kettős üldözőnk
Kinoz kegyetlenül;

S amott a harmadik:
A töltött fegyverek.
A fehér hóra le
Piros vérünk csepeg.

Fázunk és éhezünk
S átlőve oldalunk,
Részünk minden nyomor...
De szabadok vagyunk! "
/P.S,/

Furcsa mondatok ezek, hiszen a szabadságot, az állandó bizonytalanságot többre tartja, mint egy másik versében a kutyák sokkal komfortosabb szolga életét.
Tény, hogy 1956 előtt nem csak a szabadságunk, hanem egyáltalán az életünk is folyamatosan veszélyeztetve volt, de egy olyan korszakban, mint a mostani, amelyben, valljuk be, nagyjából hozzájuthatunk mindenhez, amire szükségünk van, és -elvileg-szabadon választhatunk, mégis hiányzik a szabadság. Isten világa szerintem a legveszélyesebb hely lehet, ahol nem jól táplált angyalok húzzák valami király féleség nótáját egész nap, hanem megannyi odüsszeusz kalandja emeli a mindenséget dicsőségről dicsőségre.
Ha van emlékezete egy dátumnak az az a jelenlét, ami képes vertikális irányban megemelni mind a személyt, mind a közösséget, katarzisa van, amely nem a mikrofonok mögül gajdoló kigyártott vezetők és vezérek szlogeneinek igérete, hanem a belső felismerés, amely analogiát sejt meg minden olyan törekvésben, amely egy világrend hatása alól igyekszik kivonni magát, csakúgy, mint a szabadulására készülő lélek.
Answer
#9. 2012. október 28. 22:24
Mégis van benne egy parányi párhuzam.
Ha más nem, akkor a szabadság paradoxona, vagyis a kalitka.
De ez csak egy beleérzés, hiszen valójában ez egy papagáj(?) nézete a világról.
Rövid, és remek!
Gratulálok: Answer
Döme Zsuzsa
#8. 2012. október 28. 11:12
Megtévesztő volt a beküldés időpontja, elismerem. Hiba volt részemről, mert valójában ezt a röpke kis írást nem október 23-ára szántam...
Már 2010-ben is gondoltam rá, hogy kicseréltetem a Balage által választott képet egy másikra - de most már mindegy,
Balage
#7. 2010. december 14. 15:17
Ejj, ezt nem kommenteztem? Pedig nagyon jó. Még megjelenés előtt olvastalak, csak hát a a kirakás után megfeledkeztem róla. De ami késik...
alinka
#6. 2010. november 24. 15:06
Kedves Zsuzsi!
Változtattam a véleményemen: ha menni kell, hát el kell indulni!
Szeretettel
előzmény: Döme Zsuzsa hozzászólása, 2010. november 16. 20:02
Döme Zsuzsa
#5. 2010. november 16. 20:02
Világgá menni kortól függetlenül érdemes - csak a madár akkor talán már nem tud úgy repülni...
előzmény: alinka hozzászólása, 2010. november 16. 13:28
alinka
#4. 2010. november 16. 13:28
Ajjaj, hány éves is ez a kismadár? Azért még lehet, hogy világgá kéne kicsit menni. Nem?
Eliza Beth
#3. 2010. október 22. 21:47
Milyen okos ez a kismadárka!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!