Debrecenbe kéne menni

A debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 2018. június 19. és szeptember 23. között mutatja be a Johannesburgi Művészeti Galéria mesterműveit.

 

A kiállítás anyaga Európában még nem volt megtekinthető, így a Debrecenben látható elsőként a kontinensen.
Ávéd János szaxofonjátéka és Papp László polgármester, Süli-Zakar Szabolcs kurátor, Méhes Márton kulturális menedzser és Koroknai Edit a Modem Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója által elmondott megnyitóbeszédek után a száz főre korlátozott látogató egyikeként beléphettem a dél-afrikai múzeum remekműveit bemutató terembe.
A kiállítás egyik kiemelkedő alkotása Dante Gabriel Rosetti Regina Cordium című remeke. Az angol romantikát William Turner tájképei képviselik.
Másfél évtizede a budapesti Szépművészeti Múzeum Monet és barátai kiállításán csodálhattam meg Claude Monet mesterművét, a Sziklák Etretát-nélt, a debreceni tárlaton Gustave Curbet festményén köszönthettem újra a normandiai partok elhíresült szikláit.
Óvatosan kortárs és mérsékelten konzervatív ízlésemnek megfelelően leginkább az impresszionista és posztimpresszionista alkotók munkái bizonyultak a legizgalmasabb találkozásnak. Claude Monet Tavasz című olajfestménye (órákig tudnám nézni) mellett megtalálhatók többek között Alfred Sisley, Edgar Degas, Paul Cezane, Pierre Bonnard munkái.
A 20. század délafrikai alkotóit bemutató szekcióban tekinthetők meg a Magyarországon kevéssé ismert Maggie Laubser, Maude Sumner, Selby Mvusi és George Pemba Alkotásai.
A kiállítás zárásaként Pablo Picasso, Francis Bacon, Roy Lichtenstein és Andy Varhol egy-egy művével ismerkedhet meg a közönség.
Rajzok és grafikák egészítik ki a Johannesburgi Művészeti Galéria kölcsönadott anyagát. Többek között Matisse, Picasso, Vincent van Gogh és Modigliani munkái nyűgözik le a közönséget.
A kiállítás zárásaként többek között Monet és a fiatal Picasso életéről nézhetnek meg filmeket a látogatók angol nyelven, magyar felirattal.

Tárlatvezetések:

Június 30. 16 óra: Borbély Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneművész
Június 30. 18 óra: Mészáros Tibor színművész
Július 6. 16 óra: Pacsika Rudolf képzőművész
Július 14. 16 óra Wahorn András képzőművész
Július 21. 16 óra: Petrányi Zsolt művészettörténész
Július 21. 18 óra: Szabó Attila DLA képzőművész
Július 28. 15 óra: Csík János Kossuth-díjas zeneművész
Augusztus 25. 16 óra: feLugossy László képzőművész
Szeptember 1. 16 óra: Ferenczy Zsolt képzőművész
Szeptember 8. 16 óra: Gerber Pál képzőművész
Szeptember 15. 16 óra: Asztalos Zsolt képzőművész
Minden vasárnap 16 órától angol nyelvű tárlatvezetés

A kiállításon vaku nélkül a fotózás megengedett.
A teremben tartózkodók száma korlátozott, ezért esetenként várakozásra kell számítani.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Az angyalok kora