David sheff: Csodálatos fiú

A Csodálatos fiú rendkívül fontos olvasmány akár az érintetteknek, akár azoknak, akik érintetlenek, de szeretnék megismerni ezt az alattomos és rendkívül összetett betegséget.

A függőségről, mint betegségről, annak kialakulásáról, természetéről, a függő és környezete kapcsolatáról tucatnyi mű jelent meg itthon és külföldön egyaránt. Egyes könyvek szigorúan a tudományos közösségek használatára, mások szélesebb, sok esetben laikus közönség számára íródtak. Nemrég egy apa-fia szerzőpáros jelentetett meg nagy nyilvánosságnak szánva egy-egy kötetet. David Sheff, aki foglalkozását tekintve újságíró legidősebb, első házasságából született fia megszületésétől kezdve évről évre, hónapról hónapra próbálja nyomon követni Nic drogfüggőségének kialakulását és érzékeltetni az olvasókkal a függőséggel együtt járó szenvedést, Csodálatos fiú című, a Cartaphilus kiadó gondozásában napokban magyarul is megjelent dokumentumregényében.
Fia, Nic, aki jó egy évtizeden át volt aktív szerhasználó, ma már közel negyven éves családapa, sikeres író, a Tweak: Growing up on Methamphetamines című, magyarul eddig meg nem jelent könyvében publikálta a maga verzióját.
Több kutató véleménye szerint jó eséllyel találni olyan, a függők előéletében gyökerező traumát, amely esetleg egyéb tényezővel együttesen hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Nic életében talán szülei válása okozhatott droghasználathoz vezető lelki sérülést. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a függőség különösebb kiváltó ok nélkül alakul ki, nincs mindenkire érvényes igazság, nincs két egyforma történet sem. A drogfüggők és családjuk sokszor teljesen olyan, mint azt az előítéletek alapján az ember elvárná, más estekben egyáltalán nem felelnek meg elfogult szemléletnek. Csonka családokból ugyanúgy érkezhetnek drogfüggők, mint ép családokból, lehetnek magasan iskolázottak, lehetnek tanulatlanok és nem létezik kitüntetett szociális helyzet sem.
David Sheff véleménye szerint a függőség következményeit, a függőséggel járó szenvedést, félelmet, szégyent a függők és családjuk együtt viselik és az olykor jelentősen eltérő körülmények ellenére olyan összefüggéseket közvetít, melyek a lehető legtöbb érintett számára nyújtanak reményt.
A Csodálatos fiú rendkívül fontos olvasmány akár az érintetteknek, akár azoknak, akik érintetlenek, de szeretnék megismerni ezt az alattomos és rendkívül összetett betegséget.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek