Csurák Erzsébet selyemfestő kiállítása márc. 21. hétfőtől

A Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénye: CSURÁK Erzsébet selyemfestő iparművész kiállítása "Az én selyem utam" San Marco Galéria, Óbudai Kulturális Központ

 

Budapest, 3. kerület, San Marco u. 81.

2011. március 21-április 1.-ig

Megnyitó: 2011. március 21. hétfő 18 óra

A kiállítást megnyitja: Dr. Matits Ferenc művészettörténész

A megnyitón közreműködik: Horváth Kornél, Kossuth-díjas ütőhangszeres művész

 

 „Úton lenni térben és időben, fejben, szívben és lélekben, a múltból a jelenen át a jövőbe. Nincs kitaposott ösvény, de Isten tudja, hogy merre kell mennem! Ebből a hitből születtek meg a képek, amelyek az én belső világom selymei, sejtelmei. Napút, fényút, selyemút." Csurák Erzsébet

 

 

Csurák Erzsébet selyemfestő iparművész

 

Csurák Erzsébet Bécsben a Kronsteiiner Haus  Művészeti Iskolában folytatott selyemfestés tanulmányokat. 1993 óta folyamatosan szerepel hazai és külföldi galériákban csoportos kiállításokon: Budapesten, Kőszegen, Győrben, Szentendrén, Brassóban, Silkeborgban, Arthusban. 1995-ben a Nemzetközi Művésztelep tanulmányútján vesz részt Dániában, majd egyéni kiállításokon szerepel Győrben a Mediawave Fesztiválon, majd a Zichy-palotában. 

Csurák Erzsébet kiállításának címe -  "Az én selyem utam" - erőteljesen utal a női személyiségre: festett lírai-dekoratív világa a női érzékenységét idézi, de a filozofikus elgondolkodtatás problémájával is szembesíti a nézőt.

Csurák korai munkáin különös elevenséggel, sajátos értelmezésben dolgozza fel, fogalmazza újra a sámán hiedelemrendszert. Az újabb Csurák alkotások világának horizontja kitágul: saját belső világának reprezentációjában már a figurális tárgyi ábrázolások  is szerepet kapnak. Csurák képi világa egyre intenzívebb, kifejezésmódja harsány, és bizonyos selymeken már jelentős dekoratív expresszivitást is megfigyelhetünk.  

Csurák Erzsébet a  selyemfestés technikái közül a kontúr technikát használja: a formákat és a színeket is elválasztja. A kontúroknak kiemelő és rezerváló szerepe is van, az elválasztás, mint archaizálás is működik, a kontúrossággal az iparművész a képen belül is új hatásokat is képes teremteni.

A motívumkeresésnél, a kifejezőerő megtalálásánál a műalkotások mérete is perdöntő: Csurák Erzsébet alkotásai nagyméretű selyemképek (90x90, 45x140cm), amelyekkel hatásosan képes érzékeltetni az individualista művészet kifejező erejét.   

 

Web: www.csuraksilk.hu

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek