Csöndes délelőtti gondolatok így nőnap előtt

Talán jobban elviselném, ha lenne férfinap is.

 

Talán jobban elviselném, ha lenne férfinap is. Nemcsak névleg (mert állítólag van), hanem rendesen, hogy vissza lehessen „köszönteni" a napot.
De jobb szeretném, ha nem lenne Nőnap sem. Legalábbis nem így, ahogy nálunk van. Ezt elfogadva aláírnám, hogy nem érzem magam emancipáltnak, pedig annak érzem magam.
Ha pedig így van, akkor nekem nem jár Nőnap! Egyenrangú félként kivételezettséget elfogadni?

Kezdő gimnazista koromban történt kis jelenet jut eszembe.
Történelem óra előtt hetesként a jelentés után tájékoztattam a tanárt; a lányoknak velem együtt az a kérésünk, hogy Nőnap alkalmából ne kelljen felelnünk.
A nyugdíjazáshoz közeli, nagytudású és kedves öregúr mosolyogva körbenézett, és így szólt.
„Valóban, jónéhány nőnemű lény van az osztályban. De NŐ-t egyet sem látok. Így tehát a kérésnek nem tudok eleget tenni."
És feleltetett.
Akkor roppant sértve éreztem magam.
Ma már csak mosolygok rajta, és megértettem, nem csak arra hívta fel a figyelmemet, hogy a kamasz még nem Nő, hanem arra is, hogy egy közösség egyenrangú tagjaként nem járnak privilégiumok.

Köszöntünk gyereket, nőt, anyát.
S hol vannak a férfiak? Nekem ők is fontosak! Nem kell mosolyogni, és félreérteni sem!
Semmivel sincs több nő, aki valóban érdemleges a nőnapi köszöntésre, mint amennyi férfi érdemleges lenne férfinapi köszöntésre. De úgy is mondhatnám: nincs kevesebb érdemleges férfi, mint amennyi érdemtelen nő.
Egyik régebbi munkahelyemen kis kollektívánkban egy szem férfi volt csupán, s nőnapon egyedül kedveskedett a tizenegy nőnek virággal, csokoládéval.
Zavart a dolog, de nem akartam a visszautasítással megbántani. A csokoládét felbontottam, segítsen elfogyasztani, mert nekem ennyi sok, s a virágot az íróasztalon hagytam, más is gyönyörködjön benne. Azok a hölgydolgozók, akik egyébként rendre ugratták, élcelődtek vele, s rajta köszörülték a nyelvüket, viszont nagyon is elvárták, s meg voltak győződve a köszöntés jogosságáról.

A nőnapnak megemlékezésnek kellene lenni.
Eredetileg munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával (munkavállalásával) kapcsolatos demonstratív nap volt. Azt a küzdelmet elevenítette fel, melyet a nők évszázadokon át vívtak azért, hogy a társadalomban egyenlő jogokkal és lehetőségekkel élhessenek.
Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben. 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.
Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek.
Az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnap 1948-tól szovjet mintára március 8-ára esik.
Mára elvesztette az eredeti hangulatát, helyette egy sablonos virágajándékozás dominál.

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
dezsoili
#11. 2013. március 7. 20:53
Én meg úgy látom a dolgot, hogy egy ideje, mindent szeretnénk szőnyeg alá söpörni...

Ne legyen Nőnap, mert az olyan politikai, legyen helyette csak egy megemlékezés. A Márciusi Ifjak túl nemzetközi, hiszen egy időben szavalt Mamelli Petőfivel és még sorolhatnám, hogy ki mindenki majd mindegyik európai fővárosban… Ne legyen Bálint napja, mert az meg túl kelta. A régi világban farsang idején találtak a magyar fiatalok is párra. Általában Bálint naptól jártak. Nyáron aztán jól kidolgozták magukat, és majd ősszel volt idejük a lakodalom megünneplésére… Az anyák napja, nem érint minden nőt... így már azt sem úgy ünneplik, mint korábban. A majális kommunista, az augusztus 20 egyesek szerint túl katolikus, mások szerint túl állami... A karácsonyoknak egyre gyatrább a hangulata, mert azt az ajándékozások miatt bírálják, no meg már fát sem illik állítani, mert az meg sérti a nem keresztények hitvallását. Igaz, hogy mi Mária országa lennénk… no, de az régen volt… ma más pennával írunk. A húsvét csúnya, tele részeg locsolkodóval, meg amúgy sincsen köze sem a nyúlhoz, sem a tojáshoz, a kölnihez végképp nem... Na, dióhéjban pár jelentős, bár tartalmát tekintve eltérő ünnepünk.

Igen is van férfinap! Minden évben május 19.-én Ivó napján meg szoktam köszönteni a férjemet. Ő ennek örül, és ugyan olyan nagy becsben tartjuk, mint a Nőnapot.

Kérek mindenkit, aki csak képes még visszaadni a régi ünnepeink ízét, tegye meg, mert attól válunk emberibbé. Oly kevés tisztelet jár nekünk, gyengébb neműeknek, legalább ilyenkor tessék megköszönteni bennünket!

Minden ünnepet meg kell tartani. Jaj, annak a nemzetnek, akiknek nincsen mint ünnepelnie! A közösségek szempontjából felbecsülhetetlen a jelentősége… Nem szabad ezt elbagatellizálni.

Áldott ünnepet mindenkinek! Boldog Nőnapot– Anyák napját– Férfi napot– Apák napját, és így tovább mindenkinek!
Balage
#10. 2013. március 7. 19:09
Na, holnap nőnapozunk...
Balage
#9. 2013. január 27. 11:27
Nekem tetszett. Grat!
ariadne
#8. 2013. január 27. 09:52
:)) Szerintem egész évben férfinap van:) és apák napja. Egy évben egyszer nőnap is lehet:)
puszi:ariadne
katuska
#7. 2011. március 10. 19:32
A virágosoknak is meg kell élni valahogy. Szép tavasz ünnep(lenne, ha tavasz lenne...).
Eliza Beth
#6. 2011. március 9. 09:53
Hárman már vagyunk a hat milliárdból....
Megy ez! :-)))))))))))
előzmény: Answer hozzászólása, 2011. március 8. 20:13
béka
#5. 2011. március 9. 07:24
Szia, Answer!
Légy üdvözölve a csapatban.
Remélem jönnek még mások is!
:-) :-)) :-)))
Szép napod legyen!
előzmény: Answer hozzászólása, 2011. március 8. 20:13
Answer
#4. 2011. március 8. 20:13
Én a kritikus tömeg egyik tagja lennék, így is, úgy is!
Üdv
Első nyilatkozó
béka
#3. 2011. március 8. 07:05
Oké, Kedves Eliza, én benne vagyok!
:-) :-)) :)))
Természetesen, ha az érintettek is óhajtják!
Ki tudja, lehet, hogy nem is szeretnék!
Jó lenne, ha nyilatkoznának.
:-)
Felhőtlen, derűs, elégedettséggel teli napod legyen!
béka
Eliza Beth
#2. 2011. március 7. 23:34
Alapítsunk férfinapot, teremtsünk hagyományt! Csak a kritikus tömeget kell elérnünk, és elterjed a világon :-)
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek