CSALÁDI ÜGYEK

****

A ZimmerFrei művészcsoport Családi ügyek című videoinstallációja az  az A.M.A.C.I (Olasz Kortársművészeti Múzeumok Egyesülete) által szervezett Kortársművészet Napja, valamintaz Olasz Külügyminisztéri um és az Olasz Kulturális Minisztérium által indított Cantica21 elnevezésű kezdeményezés keretében nyílik a Xenia Galériában 2021. december 7-én. kedden, 18:00 órakor.

 

ZimmerFrei

 

Családi ügyek - Videoinstalláció (2016-2021)

 

A művészeti, dokumentarista és antropológiai projekt eredeti módon mutatja be korunk olasz családjának a helyzetét. A projekt ötletét a Family Affair - egy 2015 és 2018 között nyolc európai városban, valamint Egyiptomban, Görögországban és Kínában megvalósított performansz-sorozat - adta. A videóinstalláció mintegy száz, eltérő összetételű, Olaszország különböző területein élő család többféle korosztályhoz tartozó tagjairól készült videóportrét tartalmaz. A portrék mindegyike azonos módon készült: a portré alanyai a kép közepén, megszokott otthoni környezetükben, olyan testhelyzetben helyezkednek el, mintha egy hosszú exponálási idejű fényképhez állnának modellt.

 

A portréalanyok mindegyike egy-egy, a saját családjában megtörtént esetet mesél el. A szereplők ahelyett, hogy a kamerába néznének, mint egy átlagos portré esetén, lehunyják a szemüket és egyszerre tűnnek saját gondolataikba merültnek és ébernek, miközben gondolataikat és az emlékeik áramlását, valamint a ház többi részéből behallatszó zajokat hallgatják. Az egyre inkább szétszórt és hálószerű családi szerkezet mögött felszínre tör az együttélés értéke, ami nem más, mint megélt társas kapcsolatok, a hétköznapi élet jelentősége, a jövőre vonatkozó tervek, az élettér megosztása, az időgazdálkodás kifinomult logisztikája, az elkerülhetetlen konfliktusok helyszíne, ugyanakkor váratlan lehetőségek és megújulások színtere is.

 

Cantica21

 

A Cantica21 az olasz Külügyi és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium (MAECI) és a Kulturális Minisztérium (MiC) közös kezdeményezése, amely a kortárs olasz művészetet népszerűsíti azáltal, hogy feltörekvő vagy már ismert művészek alkotásainak megvalósításához nyújt támogatást, valamint ezen műveket az Olasz Kultúrintézetekben, a Nagykövetségeken és a Konzulátusokon egy nagyszabású kiállítás-sorozat keretén belül mutatja be.

 

ZimmerFrei (www.zimmerfrei.co.it)

 

A ZimmerFrei egy 2000-ben, Bolognában alapított művészcsoport, tagjai Massimo Carozzi (zenész és hangdesigner), Anna de Manincor (művész és filmkészítő), valamint 2019-ig Anna Rispoli (művész és rendező). A ZimmerFrei hang- és videóinstallációkat, performanszokat, dokumentumfilmeket és fotósorozatokat készít, a valós és elképzelt városi tereket kutatja a filmművészet, a színház és a zene eszközeinek ötvözésével. A legújabb munkáik városok és városrészek portréi (a genfi Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a Marseille-i kikötőnegyed, Mutonia művésztelepe, egy brüsszeli utca, a Terschelling sziget, egy koppenhágai domb, egy átalakulóban lévő budapesti negyed, Chalon-sur-Saône folyópartja, Bologna mint befogadóváros és egy újfajta városi létforma kialakulása), olyan narratívák, amelyek egyesítik a dokumentarizmust, a hangírást, valamint a képzeletet és a közés magánterületek közötti határokat kutatják. 2019-ben a ZimmerFrei elnyerte az olasz Kulturális Minisztériumnak a kortárs művészetet segítő Italian Council díjat. 2011-ben a bolognai MAMbo múzeum egy egyéni kiállítást szentelt a ZimmerFrei-nek és az állandó gyűjteménye számára megvásárolt egy fényszobrot, amelyet a Bolognai Filmintézet bejáratánál helyeztek el. 2008-ban a ZimmerFrei a Pagine Bianche - Fehér Oldalak díjnak köszönhetően részt vehetett a New York-i Nemzetközi Stúdió és Kurátori Program (ISCP) műteremprogramjában.

 

2002-ben Anna de Manincor/ZimmerFrei kiállított az 50. Velencei Művészeti Biennálén (kurátor: Francesco Bonami) a fiatal művészeknek szentelt pavolinban (kurátor: Massimiliano Gioni).

 

A „Családi Ügyek" videoinstalláció 2022. január 7-ig látogatható, a következő napokon és órákban:

december 8-22-ig: hétfőtől péntekig, 14-19 óráig

december 23-án, valamint 27-30-ig 10-15 óráig 

január 3-7-ig 14-19 óráig.

 

A kiállítás megtekintéséhez kötelező a maszk viselése.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!