CONCERTO BUDAPEST

A Concerto Budapest 2016/2017-es évada szeptember 30-án kezdődik egy különleges nyitókoncerttel a Zeneakadémián.


A szezon következő nyolc hónapjában a zenekar muzsikája Budapest legszebb koncerttermeiben csendül fel: ahogyan azt már megszokhattuk, hallhatjuk játszani a Zeneakadémián, a Müpában, a Budapest Music Centerben, a Concerto Zeneházban és idén először a Vigadóban, illetve a Várkert Bazárban is.
2016/17-es szezon új bérleteiben - #Volumenek, #Favoritok és #Tradíciók - a legnagyobb remekművek, időtlen opuszok foglalnak helyet. A Magyar Kincsek összeállítás az évad újdonsága, különlegessége, amely klasszikus és kortárs magyar műveket sorakoztat fel hazánk legnagyobb alkotóitól. Hagyományteremtő jelleggel indul idén a Premier sorozat, amelynek keretében magyar zeneszerzők új műveit hallhatja először a közönség egy izgalmas és kötetlen társasági esemény formájában, későeste, a szerző jelenlétében.
A Concerto idén is a népszerű Manó-sorozattal kedveskedik a legkisebbeknek saját koncerthelyszínén, a Concerto Zeneházban.
Keller András, a Concerto Budapest művészeti vezetője ebben az évadban is számos neves külföldi és hazai művészt hívott meg. Vendégeik közt tisztelhetünk több világhírű zongoraművészt, mint például Boris Berezovskyt, Anna Vinnitskayat vagy Louis Lortiet. Idén is visszatér a Rozhdestvensky-Postnikova házaspár, illetve a hegedűvirtuóz Gidon Kremer, akinek 70. születésnapját ünneplik közösen a Concerto Budapesttel és a Kremerata Balticával. A zenekar vendégkarmesterei között köszöntheti a mexikói születésű Alondra de la Parra karmester hölgyet, a norvég születésű Arvid Engegardot, Kocsis Zoltánt, Hamar Zsoltot, Kocsár Balázst és Rácz Zoltánt. A magyar vendégek közül többek közt Ránki Dezső, Várjon Dénes, Perényi Miklós közreműködésével hallhatunk majd remekműveket. A Muzsikusok Muzsikások című sorozatban a Muzsikás Együttessel muzsikálnak együtt, és helyet kap a feltörekvő, fiatal generáció is.
A vásárlók idén a jegyárakhoz képest átlagosan 30%-os kedvezménnyel juthatnak hozzá a Concerto Budapest bérleteihez. Az elővételi időszakban, április 13 - 20., a kedvezményes bérletáron túl egy meglepetés koncertjeggyel is kedveskednek a #Volumenek, a #Favoritok, a #Tradíciók és a Magyar Kincsek béreltek vásárlása esetén. Április 21-től a bérletek online is megvásárolhatók kezelési költség nélkül a Concerto Budapest honlapján keresztül, valamint az ismert jegyirodákban. A bérleteken belüli hangversenyekre 2016. június 6-tól válthatnak szólójegyeket.

BÉRLETEK

VOLUMENEK
A VOLUMENEK bérlet a legnagyobb neveket és a hozzájuk méltó nagyszabású műveket hozza el, ahol igazi világsztárokkal és kihagyhatatlan klasszikusokkal találkozhatunk. A sorozat 2016. október 1-jén, a Zene Világnapján indul és egy olyan egyedülálló válogatást ad a zeneirodalom legmonumentálisabb műveiből, melyben elhangzik mások mellett Berlioz Fantasztikus szimfóniája, Schubert Befejezetlen szimfóniája vagy Sibelius d-moll Hegedűversenye is. A zenei szakma kiválóságai közül találkozhatunk a páratlan Gidon Kremerrel, akivel Keller András nem csak dirigensként, hanem szólistaként is színpadra lép majd, továbbá a norvég Arvid Engegårddal vagy a virtuóz pianistával, Boris Berezovskyval is. A mestereknek és mesterműveknek a Zeneakadémia ad otthont.

FAVORITOK
A favoritok egy izgalmas, nagy ívű komolyzenei válogatás. A bérlet első koncertje Ravel és Gershwin találkozásának állít emléket, igazi csemege, amely megidézi az 1920-as évek jazz inspirálta komolyzenei világát. Karácsonykor, követve a hagyományokat, több remekmű mellett a kihagyhatatlan Diótörővel varázsol ünnepi hangulatot a zenekar. A következő koncert igazi táncos hangulatot kínál, majd az est koronájaként szólal meg először az a mű, melyet Gyöngyösi Levente kifejezetten a Concerto Budapest és a Muzsikás Együttes számára komponált. Az utolsó hangversenyen a vallásos áhítat is beköltözik egy estére a Müpa hangversenytermébe: 2017 márciusában Beethoven Missa Solemnise szólal meg Kocsis Zoltán és a Nemzeti Énekkar közreműködésével - grandiózus befejezés a klasszikus zene legjavát felsorakoztató koncertsorozat végén.

TRADÍCIÓK
A hagyomány folytonosságának és a progresszív szellemű megújulásnak keresztmetszete a TRADÍCIÓK elnevezésű bérlet. Erről mi sem tanúskodik jobban, mint a nyitókoncert, melyen a nagy mesterek, Beethoven és Bartók muzsikáját a legfiatalabb, húsz év alatti zenészgeneráció képviselői, Balogh Ádám (zongora), Pusker Júlia (hegedű) és Devich Gergely (cselló) tolmácsolásában hallhatjuk. Az idősebb generáció szaktekintélyeit a Rozhdestvensky és Postnikova házaspár fogja képviselni. A sorozat záróhangversenye szintén egy igazi különlegesség lesz, melyen az ugyancsak rendkívül fiatal Gyöngyösi Ivett és Gidon Kremer zenekara, a Kremerata Baltica közösen lép színpadra.

MAGYAR KINCSEK
Nemzeti zenei örökségünk halhatatlanná válásának adózik a Concerto Budapest MAGYAR KINCSEK bérlete. Liszt Ferenctől Bartókon és Kodályon át a két háború közt születettek zenéjéig húz ívet a hazai zenei élet legkimagaslóbb egyéniségei közt. Március 23-án egy különleges pillanatnak is részesei lehetünk: Huszárik Zoltán emlékestjére Jeney Zoltán komponál új művet.

 

SOROZATOK

Premier sorozat
Az új évad keretén belül indul el a Concerto Budapest új sorozata Premier néven, amely egy-egy koncert után 22:00 órai kezdéssel mutat be új, eddig soha nem hallott kortárs műveket. A sorozatban Vidovszky László, Snétberger Ferenc és Dukay Barnabás ősbemutatói szólalnak meg. A Premier koncertek után egy pohár bor mellett kötetlen beszélgetésen ismerheti meg a közönség alaposabban a művet és az alkotóját.

Muzsikusok Muzsikások sorozat
A Concerto Budapest és a Muzsikás Együttes nemes célt tűztek ki maguk elé: a nagyzenekari hangzás képviselte műzene és a hagyományos népzene közti lehetőségek bemutatását. A közös nevező rejtette alternatívák a Várkert Bazár falai közt fognak kibontakozni, a sorozat tetőpontját pedig a Müpában hallhatjuk majd, ahol kifejezetten a két zenekarnak írt Gyöngyösi művet fogják megszólaltatni.

Manó sorozat
A Concerto Budapest Manó-programja az óvodás és a kisiskolás korosztályt szólítja meg, alapfokú bevezetést ad a zene világába játékos és interaktív módon. A foglalkozásokon a legkifejezőbb zenetörténeti referenciákkal nyitunk meg új utakat és nézőpontokat a gyerekeknek, idén a „szabadidő" tematikában: Olimpia, Mesevilág, Farsang, Állatkert és Cirkusz témái kerülnek bemutatásra.

 


CONCERTO BUDAPEST
Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe. Az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. A Concerto Budapest visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov.
Művészeti igazgatója 2007 óta Keller András, hegedűművész, karmester. Keller szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus. Számtalan nemzetközi díja mellett Magyarországon elnyerte a Liszt Ferenc-, illetve a Bartók-Pásztory-díjakat, valamint az érdemes művészi elismerést is. Az 1987-ben általa alapított Keller Quartet az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb vonósnégyese.

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek