Bűn, bűnbánás, bűnhődés

A bűnökért lakolni kellett, amelyet törvény írt elő

 

A vén középkort, amely oly csodásan tündöklött a maga korában, megannyi írópalántának adva életet, mára sötét foszlányok ködösítik. Egy rejtélyes korszak, amely kérdéseket hagyva fent maga után, megszülte gyermekeit. A tiszta gyermekeket, akiket az élet bemocskolt. Hiszen az ember eredendően jó, ahogyan azt megannyi kor eszméje állítja, mégis mit ér az ártatlanság és minden pozitív erény, ha a környezet befolyása minden elmére és egyénre kihat? A népet úgy hajtja a befolyásolás művészete, akár a malmokat a felbőszült szél. Az életben minden lelken keletkezik folt, aztán időről-időre egyre több, s ezt a bűnökből fakadó terhet egy feljebbálló, elvont fogalomként használt istenség feloldozza.
Villon, a középkori író ezeket a gondolatokat papírra vetve próbálta megérteni a bűn és a bűntudat értelmét, fürkészve az őt körülvevő nép tekintetét, megfogalmazva azt, amit bennük látott.
Minden rosszként vélt dolog a világon egy hosszú, ámde annál egyszerűbb láncfolyamat során keletkezett. Az egyensúlyt a tulajdon, majd a birtoklási vágy, az áhitat oszlatta el, megteremtve ezzel a bűnt. A szabad tulajdon felszínre hozta a mélyen lappangó kapzsiságot, az irigységet, a lopást, az elborult elméket és felébresztette a gyilkolás ösztönét. A jólét, az örömök hajszolása, a mámor, a hatalom íze minden emberi száj által tapasztalt fogalommá lett.
A bűnökért lakolni kellett, amelyet törvény írt elő: A vétkes akasztás általi gyorshalállal fizetett meg cselekedeteiért.
Ehhez hasonló körülményeket jelenít meg Villon a Gyász-irat című versében, ahol ő maga is bitófára került. Körülötte az élvezetektől izgatott nép várja társai halálát, elfeledve a tettek súlyát, valami kegyetlennek örvendve. Ez is csak egy önös érdekű társadalom, akárcsak a többi. Hősünk elkeseredve kényszerül végignézni embertársai megkönnyebbült arcán, akik örömtelinek találják a pillanatot, hiszen nem rájuk vár ez a sors. A könyörület elhagyta a szíveket, mindenhol csak az üres tekintetek, a passzívan álló testek sorakoznak egy igazságtalan világban. Apró tettekért is kötél kerül a nyakra, ám a romlott lelkek továbbra is szabadon létezhetnek büntetlenül.
Minden önmagát hagyó, testben lakozó elmét megmérgez az embertelenség vírusa, amely rohamosan terjed a levegőben. A lélek lehet tisztátalan, de ki lehet vágni ezt a foltot, jóllehet, a var ott marad. Ez a folyamat a bensőbe való betekintés, amely által nem uralkodhat el az ész felett a számtalan beható tényező. Végeredményként fohászunkat Isten mérlegeli, s a tettek megbocsátást nyernek. Vállalni kell a hibákat, amiket vétünk, nem megfutamodva a lelkiismeretünk elől.

 

 

A kép forrása


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Báró von Shenczky
#4. 2013. december 7. 08:55
Rendkívül érdekes, és hasznos gondolatok. Gratulálok szeretettel!
janos
#3. 2013. december 3. 11:31
Érdeklődve olvastam el, az írásodat és a meggyőződésem az,hogy sok igazság van benne. A tetteiért mindenki önmaga felelős, de létezik a megbocsájtás. Aki hajlandó alázattal, fejet hajtani, és bűneinek eltörlését kérni, annak minden boldogság megadatik. Minél nagyobb bűnök megbocsájtását teheti magáévá, annál jobban fog növekedni szeretetben, mert rajongani fog a megbocsájtóért és tisztelni fogja őt. A lelkiismerete minden embernek felébred, ha hamarabb nem, öreg korában biztos.
Mara
#2. 2013. december 2. 18:46
Elgondolkodtató írásodhoz gratulálok: Mara
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Adj vért, és fuss!