Beszéd csoportnak indult, színészosztály lett belőle!

Május 30-án 15 óra, valamint Június 17-én 16 órától mutatkozik be a a Kazán István Kamaraszínház Gyakorlatos színész osztálya a Fészek Művészklubban, erről beszélgetünk Kriszt László rendező-tanárral

 

 

- Önök több éve nagy-sikerű bemutatókkal rukkoltak ki, már mint ami a végzős "színész" osztályokat illeti, minek tudja be ezeket a sikereket?
Talán annak hogy nagyon sok munkát teszünk a vizsga darabokba, de ezt megelőzi az sok-sok alap helyzetgyakorlat és beszédóra, ami mindennek az alapja.
- A növendékek ilyen szorgalmasak vagy ön ilyen maximalista?
Mindkettő. Én hiába vagyok maximalista ha süket fülekre talál, de ha a növendékek szorgalmasak és én nem törődöm velük, akkor ugyan az kerekedik ki belőle, vagy is, nem jön létre "érték" s az idő csak üresen elmegy. Már pedig a növendékek nem azért fordítanak rá időt, pénzt, energiát, hogy a vége a nagy "semmi" legyen. A közös nevező pedig az a varázsszó amit SZÍNHÁZNAK nevezünk.
- Mikkel készülnek az idei "színész vizsgára"?
Idén is Farkas József: Vig utcai srácok kisnovellájával kezdünk, utána Ovidius: A FÁK GYÜLEKEZÉSE. CYPARISSUS, aztán Shakespeare: Szonettek (összeállítás), Szabó Lőrinc fordításában, majd Weöres Sándor: "A teljesség felé" című könyvéből adnak elő részleteket, a végén pedig Paul Emond: Madártej drámájának keresztmetszetét láthatják.
- Még a beszélgetésünk elején említette hogy nem is "színész" osztálynak indultak, hanem csak beszédcsoport volt az elején, s majd csak később vált színészosztállyá!
Igen, pontosan így volt. A tavalyi osztályban, melyet közösen indítottunk a MaxLine Média Group-pal, tízen végezetek, s idén szeptemberben nem jött össze annyi jelentkező hogy új színész osztályt tudtunk volna indítani, de szerencsére voltak olyanok a "beszédosztályban" akik predesztináltak a színművészet felé, s ma már egyértelműen alkalmasak a fent említett részletek "színvonalas" interpretálására.

- Most egy kicsit erős leszek, ön egy jó nevű rendező, egy tehetséges pedagógus, kiváló koreográfus.Miért tartja fontosnak hogy boldog-boldogtalanból "színészt" faragjon?

A színészet sokkal több mint színészet, ugyan is a jellemet formálja, arra tanítja meg az embert hogy tanuljon, küzdjön a céljaiért, s ne hagyja magát a földbe taposni, akárcsak a sport, s ha nem is lesz sokakból színész, a színházat, a színházművészetet biztosan fogja szeretni, s azt fogja továbbadni, a barátainak, a gyerekeinek, én ezt tartom fontosnak.
- Belenéztem a próbájukba, és láttam olyanokat is akik nem fognak "színész vizsgázni"!
Azért mondtam az elején hogy ez egy "beszédcsoportnak" indult, s csak később fejlődött színész osztállyá, de azok is részt vesznek természetszerűleg a bemutatón, akik nem színész vizsgáznak, hiszen ők is számot adnak az iskolaév alatt elsajátítottakról mint a többiek.
- Kiket láthatunk, név szerint?
Álljon itt a nevük: Tarr Adrienn, Horváth Ádám, Csík Péter,Vég András, Tigli Hande Tímea, Fodor Rozália, Major Bea, Dombrádi Alina, Szofi Nozdroviczky, Ágh Károly, Venutti Gergely, Onix Lan.

- Összehasonlítva a tavalyival, milyennek látja az idei vizsgát?

Nem szerencsés ilyen jellegű összehasonlításokba bocsátkozni, hiszen teljesen más összetételű vizsgázókkal állunk szembe, ráadásul az idei még csak "Gyakorlatos Színész" vizsga lesz, s csak majd jövőre mennek a "Színész II.-re". Nyilvánvaló hogy az majd, sokkal magasabb színvonalat kell hogy képviseljen tőlük, de úgy vagyok vele, ha eddig megtudtak harcolni önmagukért a céljaikért, akkor erre van esélyük jövőre is.

- Beszélgetésünk vége felé, ősztől tervezik új színészosztály beindítását?

A MaxLine Média Group és a Kazán István Kamaraszínház idén ősszel, már a harmadik "színész osztályt" indítja el, s erre mindenkinek lehetősége lesz ősszel jelentkezni, akit érdekel, az nyugodtan menjen fel a www.modellbook.hu vagy a www.kazanistvankamaraszinhaz.hu oldalakra, ahol részletesen is tud tájékozódni.

- Köszönöm a beszélgetést!

 

 

 

Cikk-fotó: Telegdy István

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!