Beszámoló III. - A tök jó!-Tökjó!

"Egyikünk a másikunkra nagyon nagy hatással lehet. Sokszor egyetlen jó példa képes felrázni és új életre indítani, vagy elhatározásaiban megerősíteni a másikat." Kolbe atya

A 2006-os novemberi foglalkozásra a téma önmagát adta. A tök sokoldalúságát szerettük volna kihangsúlyozni. A mai gyerekek már nem tudják, hogy régen a tök jelentette az egyik legnagyobb csemegét. Nagyanyáink idején sokak számára nem volt elérhető a csoki, a cukorka, a rágó. Az akkori gyerekek egyik legkedveltebb étele a tök volt, amelyet kemencében sütöttek. A pörkölt tökmag, pedig kiváló rágcsálnivalót jelentett. Még a legszegényebb ember számára is megtermelhető volt. A kamrában, pincében sokáig el lehetett tárolni, így egész télen fontos vitaminforrása volt az egész családnak.

Úgy éreztük napjainkban nem kap elég figyelmet ez a nemes növény, ezért szerettük volna, ha a mesénk a gyerekek természetes kíváncsiságát felébresztve újra a figyelem központjába kerülne.

A Sün Balázs meséjét átdolgozva olyan történetet írtunk, amelyben a tök játszotta a főszerepet. A mese az összefogásról, a testvéri szeretetről és a barátságról szólt. A főbb szerepeket, ahol sok szöveget kellett mondani, felnőttek játszották a többit pedig a gyerekeink. A szereplők: a hét sün testvér, a medve, a róka, a nyuszi és a mesélő.

A munka koordinálása nehéz feladatot jelentett, hiszen gondoskodni kellett az előadáshoz szükséges kellékekről is. A háttér megvarrásától kezdve a jelmezek beszerzéséig mindent meg kellett szervezni. A plakátok, meghívók elkészítése két estét is igénybevett. Arra már az elején rájöttem, hogy egyedül képtelen vagyok mindent kézben tartani, ezért a feladatokat kiosztottuk egymás között és ezt dokumentáltuk is, hogy ne maradjon ki semmi.

 Erre az időre már kiderült, hogy kik a csapat „húzóemberei”, akikre mindenben lehet számítani és kik azok, akik csak alkalmanként „szállnak” be a munkába. Számomra minden ember egyformán fontos és senkire sem szeretném ráerőltetni a munkát, hiszen csak akkor van értelme annak, amit teszünk, ha mindenki jól érzi magát benne. 

A mese előadása olyan jól sikerült, hogy a délután folyamán újból elő kellett adni.

A legnagyobb sikert a terményképek készítésével arattuk. A ragasztó használatához azonban elkelt a segítség. Még a legkisebbek is jól boldogultak. Az elkészült képekből egy rögtönzött kiállítást tartottunk. A vendégeket sült tökkel kínáltuk meg, amit mindenki jóízűen elfogyasztott.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek