BERKA EGYÜTTES: Csángó négy évszak

FA 449-2 2019, Fonó 5 998048 544929

 

 

 

 

 

A Berka Együttes harmadik lemeze egy csángó kaleidoszkóp. Ha beletekintünk, színesen csillognak benne a különböző hangszerelésben, sőt akár kis kórusműben feldolgozott gyűjtések, dallamok. Ezek nemcsak egy egyházi év jeles eseményeit idézik fel, hanem a természet és életünk múlásának legfontosabb állomásait is egyben. A lemezen szereplő 12 dal, melyek a hónapokat szimbolizálják, egy-egy ilyen stáció.

A „Hejszó"-val kezdődő lemez ezen az ösvényen indítja útjára a hallgatót, melynek érdekessége, hogy a régi ősi vallásból származó szövegek és dallamtöredékek fonódnak össze a keresztény hagyománnyal. A farsangi témájú „Böjtelő" és a négyszólamú kórusművé árdolgozott nagyböjti népéneken, a „Keresztút"-on keresztül jutunk el Krisztus feltámadásához és a természet újjászületését jelképező „Tavaszi szelek"-ig. A fiatalság, a tettrekész erő, az élet küzdelmeihez és viszontagságainak elviseléséhez szükséges energiák öltenek testet a gyimesi „Huszáros"-ban. A kora nyári esték illatában egyszerre érezzük a „Pünkösdi rózsát" és a hőn áhított szerelmet.  A nyári hónapok egészen a „Menyekező"-ig kalauzolnak el bennünket, így jutunk el a szimbolikusan 9. hónapra megszülető „Dzsermek"-ig. Ahogy előrehaladunk az őszben, úgy fordul a tematika az elmúlásba, rajta keresztül válunk szimbolikusan öregedő testünk rabjává, melyet a „Kövecses víz" és a „Hosszú útnak pora" testesít meg. Lemezünk pozitív záróakkordja az elmúlásból újjászülető remény, a „Világnak világa.

Tóth Dorottya - ének, citera, csörgők

Barna György - hegedű, ének

Botlik Dávid - koboz, saz, ének

Endrődi Szabolcs - furulya, kaval, duda, schalmei, ének

Szalai-Gindl János - furulya, kaval, tilinkó, ének

Walch Márton - dob, doromb, darbuka, gardon, ének

 

 

Közreműködik:

Komáromi Márton - hegedű

Rossa Levente - brácsa

Ragoncza Nóra - ének

Endrődiné Pásku Veronika - ének

 

1. Hej-szó . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7.33

2. Böjtelő . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5.23

3. Keresztút. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2.32

4. Tavaszi szelek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7.04

5. Huszáros . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6.11

6. Pünkösdi rózsa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4.40

7. Párosító . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4.17

8. Menyekező . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5.52

9. Dzsermek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5.21

10. Kövecses víz. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6.09

11. Hosszú útnak pora . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8.25

12. Világnak világa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4.27

Teljes idő . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67.53

 

Zenei rendező: Endrődi Szabolcs és Szalai-Gindl János

Hangmérnök: Rossa Levente

Grafika: Endrődi Erika és Szalai-Gindl János

A hangfelvételek a ROLEBO Stúdióban készültek.

 

A 2008-ban alakult Berka moldvai csángó táncháza immár 12 éve minden második pénteken megtölti a Fonót. Rendszeres vendégek nyári fesztiválokon, táborokban, táncházakban. Munkásságuk eredménye több mint 600 felnőtt és gyerek táncház, ez a harmadik lemezük. Közreműködtek a 2014-ben megjelent „Felsütött a nap az égre" c. népzenei Karaoke DVD-n, ahol Moldva tájegységét tolmácsolták. A zenekar az elmúlt években nagy sikerű koncerteket, táncházakat tartott Európa 8 országában. Koncertjeik alkalmával a repertoárban feltűnik a gyimesi, felcsíki, somogyi muzsika is, de szívesen játszanak középkori muzsikát is.


"Zenekarunk felállása az elmúlt évben sokat alakult, változott. Igyekszünk a Berka közösség korábbi és jelenlegi aktív tagjaiként őrizni a szakmai tudást, zene iránti szeretetet. Ami azonban minden szakmai szempontot felülír zenekarunk filozófiájában, az a zenekaron belüli baráti szálak ápolása, családjaink bevonása ebbe a közösségbe, és gyermekeinknek a népzene iránti szeretetünk továbbadása."

 

A Berka együttes Csángó négy évszak című albuma megvásárolható a Fonó webboltjában, a terjesztőknél és a digitális felületeken. 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek