Bécs: Február 28-ig lehet részt venni a SozialMarie díj közönségszavazásán

Idén 11. alkalommal ítélik oda a SozialMarie díjat Bécsben, melyre innovatív társadalmi kezdeményezésekkel lehet pályázni.

 

2012 óta a közönség is választhat országonként egy-egy nyertest, az idei résztvevőkre még február 28-ig lehet szavazni. A magyar pályázók között van többek között a Strázsapróba vagy a WebNővér is.

 

Idén összesen 300 pályázatot adtak le, ezen belül 103 magyar kezdeményezés is versenyben áll a díjért. A projektek a tárdsadalmi együttműködés széles skáláját fedik le, köztük van például a Heti Betevő projekt, mely rászorulóknak biztosít meleg ételt a helyi közösség bevonásával, vagy a WebNővér, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat projektje. Utóbbi egy weboldalon biztosít hasznos információkat laikus segítőknek ápolói feladataik ellátásához, ezzel segítve munkájukat. A fogyatékkal elők integrációját segíti elő többek között a Kapcsolda integrációs és szemléletváltó program, mely fogyatékos gyermekek számára teremt lehetőséget, hogy egészséges gyermekekkel töltsenek el egy-egy napot az iskolában, ahol közös programok keretében ismerhetik meg egymást. Hasonló témájú a Strázsapróba projekt is, ami értelmi fogyatékkal élő fiatalok önellátási képességét szeretné javítani. Az olvasást és irodalmat népszerűsítő programok is neveztek a SozialMarie díjra, ilyen például a rukkola.hu - közösségi könyvcserélde, vagy a Meselámpa, amely gyermekeknek szervez mesedélutánokat és velük együtt játékos formában dolgozza fel a hallottakat.

 

A választást egy böngésző program is segíti, ahol országok, korcsoportok, témák és szektorok szerint lehet a versenyben résztvevő innovatív kezdeményezések között válogatni. A pályázókra február 28-ig lehet online szavazni, az eredmények alapján hirdetik majd ki a 2015. évi közönségdíjas projekteket.

 

A közönségdíjat minden évben országonként egy-egy projekt nyerheti el a résztvevő Ausztria, Csehország és Magyarország közül. A döntést itt nem befolyásolja a szakmai zsűri véleménye, kizárólag a közönség szavazatai döntenek.

 

A díjat egy osztrák magánalapítvány, a Wanda Moser-Heindl és Friedrich Moser által 2000-ben alapított „Unruhe Privatstiftung" hozta létre. 2005 óta évente közel tizenöt olyan kiemelkedő projektnek ítélik oda a SozialMarie Díjat, melyek új, hatékony és célorientált megoldásokat fejlesztettek ki sürgető szociális problémákra és követendő példaként szolgálhatnak. A nyertes pályázókat összesen 54.000 Euró összegben díjazzák. Bécsben a május 1-jei nyilvános díjátadón külön bemutatkozási lehetőséget kapnak a nyertesek.

 

 

További információk:

A SozialMarie Díj honlapja: http://sozialmarie.org

A szavazni az alábbi linken lehet: http://www.sozialmarie.org/kozonsegdij

 

 

 

Compress

Fotó: SozialMarie

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek