Bartók Plusz Operafesztivál Miskolc 2019

Idén június 14-23. között tekintheti meg a közönség a Bartók Plusz Operafesztivált Miskolcon

 A város polgármestere, Kriza Ákos kiemelte, hogy a fesztivál története folyamán 20 ősbemutatót rendeztek és kétszer ennyi különböző Bartók előadást láthatott a nagyérdemű.
A 2019-es fesztivál egyik kiemelkedő eseménye Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájának magyarországi ősbemutatója június 16-án. Eötvös Péter 2013-ban a frankfurti Ensemble Modern együttestől kapott megkeresést egy kamaraopera megírására, ehhez a Katona József Színházban látott, Gothár Péter által rendezett darabot , a Golden Dragon találta alkalmasnak. A Roland Schimmelpfennig színdarabjából készült zeneművet a fesztiválon az Israel Contemporary Players adja elő, Meláth Andrea és Mikecz Kornél vendégjátékával. A Miskolci Nemzeti Színházban Bruno Berger Gorski rendezésében látható operát Nagy Zsolt vezényli.
Kesselyák Gergely ismertette a sajtótájékoztató résztvevőivel, hogy a 2018-as operaíró versenyt Albin Fries osztrák zeneszerző nyerte Nora című darabjával, melyet június 20-án láthat-hallhat a Miskolci Nemzeti Színház közönsége. Krucsainé Herter Anikó, az EMMI helyettes államtitkára kiemelte, hogy a Bartók Plusz Operafesztivál kiemelt jelentőségű eseménnyé vált. A kékszakállú herceg várát a Nemzeti Filharmonikus Zenekar játssza, Judit szerepében Rost Andreával. A Kékszakállú plusz est színorgonával és fényfestéssel kísért darabbal, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: A tűz költeménye művével zárul. Az Ezrek operája programban látható Pietro Mascagni a Parasztbecsület című művének szabadtéri helyszíne a miskolci Kálvária-domb. Egy másik Mascagni-művet, az Irist a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában játsszák majd a plzeňi Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátékában. A fesztivál nyitónapi operagáláján a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara lép fel. Puccini, Sosztakovics, Korngold, Aldo Finzi és Albin Fries műve szerepel a műsoron. Bartók Plusz zárógála 3 tenor koncertjén Verdi, Puccini, Gounod, Csajkovszkij és Strauss operáinak áriái hallhatók, a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Megnyitva a komolyzene és az opera műfaji határait, a Sárik Péter Trió Bartók-művekből mutat be jazzátiratokat, Puccini Bohémélet című operája animációs filmben lesz látható, de Igudesman és Joo Kis éji rémzene című világjáró show-műsorával szintén a fesztivál vendége lesz. A tíznapos fesztivál a főprogramját utcai hangversenyek és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, népzene, jazz és világzene egészíti ki. A Csimborasszó Production és a Bartók Plusz Operafesztivál közös szervezésében, az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével október 22-én a Papp László Sportarénában lép fel Juan Diego Flórez perui tenor.

 

Fotó: Polgár Julianna

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek