Balázs Barbara könyvismertetője: Lauren K. Denton:Menedék

A kiadó Pioneer könyvek piros pipaccsal jelöli Denton könyvét, azoknak ajánlják, akik a valóságtól elemelő, romantikus és fordulatos történetét keresnek, olyat, ahol a végén minden a helyére kerül.

 

Menedék. Találó cím egy olyan regénynek, ami fülszövegében azzal kecsegtet: kiszakít a mindennapokból és elrejt egy kicsit - akár saját magunk elől is. Menedék. Találó név egy családi panziónak, ahol mindenki szállásra és elfogadásra talál épp akkor, amikor erre a legnagyobb szüksége van. Menedék. Találó allegóriája a legbelső, legtitkosabb, sokszor fel sem tárható lélekrészünknek.
Az alabamai születésű Lauren K. Denton első regénye, a Menedék két párhuzamosan vezetett történet egybefonódásából bontakozik ki. A jól menő vintage butikot üzemeltető, igazi nagyvárosi lány, Sara sorsa köteleződik el - egy tragikus esemény kapcsán - a korábbinál jóval szorosabban bohém és különc nagyanyjáéval. Bár első pillantásra a két nő karaktere, sorsa nem is lehetne különbözőbb (már csak azért sem, mert a kettejük életének hátteréül szolgáló társadalom is gyökeresen átalakult két generációnyi idő alatt) egy-egy lelepleződött titok, a közös szereplők és a sors különös játéka folytán a két élettörténet kísértetiesen hasonló válaszúthoz ér. Megfelelni az elvárásoknak, vagy a saját utat járni? Megtartani azt, ami biztos, akkor is ha langyos, unalmas, sőt méltatlan, vagy belevágni valami inspiráló bizonytalanba? Igazi szerelem vagy tisztesnek tűnő kapcsolat? Kockázatos őszinteség magunkkal szemben, vagy kényelmes önáltatás? Sara és Mags dilemmái ugyanazok. És ugyan annak a kérdésnek a megválaszolása lesz a legsürgetőbb is a számukra.: Megtörténhet, hogy épp az megy el, aki a legjobban szeret és épp az marad egyedül, akihez soha el nem múlóan ragaszkodnak?
A könyv szerint igen, de megtudjuk azt is, hogy ennek nem kell feltétlenül így lennie.
Sara, ha nagyanyja életét már nem is teheti teljesebbé, rengeteget tanulhat belőle, s adhat az azonos kérdésre immár teljesen más választ. Ad is. Ő ugyanis meg tudja tenni azt, ami nagyanyjának nem sikerült: saját korlátait győzi le.
Az írónő könyve jó választás lehet mindazoknak, akik a szereplőkhöz hasonlóan válaszúthoz értek, s hisznek abban, hogy a szerelem egyértelműen megválaszolja a legnehezebb kérdéseket is. Ezek az olvasók egészen biztosan jól fognak szórakozni.
A kiadó Pioneer könyvek piros pipaccsal jelöli Denton könyvét, vagyis azoknak a könyvszeretőknek ajánlják, akik a valóságtól elemelő, romantikus és fordulatos történetét keresnek, olyat, ahol a végén minden a helyére kerül. Egészen biztos, hogy ők sem fognak csalódni.

 

Pioneer books. Fordította:Bozai Ágota

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek