Bach vagy Bartók?

Nem kell választania!

 

Régizene újratöltve - Ismét Vácott kerül megrendezésre a Régi Zenei Napok

Az öt éve megújult Filharmónia Magyarország idén nyáron is közel hozza a klassikusokat a közönséghez. Mind a régizenét kedvelők, mind a Bartók életművel rokonszenvező nézők találhatnak kedvükre való programokat a nyári fesztiválok kínálatában.

A hagyományosnak számító Régi Zenei Napok Vácott, a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen várja a klasszikus zene szerelmeseit.

A régizene a 2018. június 30. és július 7. között zajló váci koncertsorozat központi fogalma.
Magyarország legpatinásabb régizenei eseményét 34. alkalommal rendezik meg. Sopron és a fertődi Esterházy-kastély után az idei a második alkalom az eseménysorozat történelmében, amikor Vác ad otthont a rendezvénynek. A város templomai, a Püspöki Palota terei bensőséges hangulatot biztosítanak a koncerteknek. Idén a fesztivál egy budapesti helyszínnel is bővül.

Az eseménysorozat nyitókoncertjén Baráth Emőke társaságában fellép a Vashegyi György által vezetett Orfeo Zenekar és a Purcell kórus.

A fesztivál eseményeit nemzetközi kurzusok egészítik ki idén is. A kurzusok központi témája idén J. S. Bach h-moll miséje lesz, melyet a Capella Savaria és a Purcell kórus ad elő Alois Glaßner vezénylésével a rendezvénysorozat zárásaként, július 7-én, a váci Székesegyházban.

Kurzust tart Baráth Emőke. Az énekesnő tehetségének megmutatására évek óta várunk, hiszen a naptára telítve van a világ leghíresebb koncerttermeibe szóló meghívásokkal. A régizenei karmesterkurzus vezetését - amely unikális a fesztivál kínálatában - idén Alois Glaßner vállalta magára. Bernhard Forck a hegedű mesterfogásaival ismerteti meg a hallgatókat. Hannfried Lucke a régizene szempontjából árnyalja a leendő orgonaművészek tudását, melyhez budapesti templom adja a helyszínt. Vashegyi György a kamarazene titkaiba vezeti be a hallgatókat. A Régi Zenei Napok professzorai közös koncertet adnak július 3-án, 20 órakor, Budapesten a Németajkú Református Egyházközség templomában. A kurzusok napijeggyel bárki számára látogathatók.

A fesztiválhoz két ingyenes családi nap is csatlakozik. 2018. június 30-án, a Budai Várban, a Magyar Nemzeti Galériával és a Budapesti Történeti Múzeummal együttműködve mini koncertekkel, gyermekfoglalkoztató programokkal és barokk várostörténeti sétával várják a legkisebbeket. 2018. július 7-én, Vácott a belvárosi Dunaparton zenés várostörténeti vetélkedővel, rendhagyó orgonabemutatóval csalogatják a családokat kulturális szórakozásra.

100 éves a Kékszakállú herceg vára

Az idén 14. és 22. között zajló fesztivál tematikáját tekintve a világon egyedülálló rendezvény, hiszen célja nem csupán Bartók életművének megelevenítése, hanem közösségi élmények fóruma is. A szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál története több, mint harminc évre nyúlik vissza, és az eredetileg 1967-ben Budapesten elindított Nemzetközi Bartók Szeminárium örökségét folytatja.

A családi nap és a táncház a legkisebbeknek is felejthetetlen élményt tartogat.

A fesztivál ebben az évben Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját tekinti központi elemének. Záróakkordként pedig Hamar Zsolt izgalmas művészi elképzelésének lehet tanúja a közönség. A produkció különlegessége, hogy azt Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatójaként elődje, Kocsis Zoltán emlékének ajánlja fel. A fesztivál zárókoncertje idén rendhagyó módon egyben az Iseumi Játékok nyitókoncertje is lesz.

Idén a tanulni vágyók a dal és opera mesterkurzuson a Kékszakállú herceg várának Juditjától, a Kossuth-díjas Komlósi Ildikótól leshetnek el mesterfogásokat. A zongora mesterkurzuson Balog József, a fuvola mesterkurzuson Ittzés Gergely tanítja a jövő zenészeit. A programkínálat fontos része még a Hamar Zsolt és a Savaria Szimfonikus Zenekar nevével fémjelzett karmester mesterkurzus. A mesterkurzusokat koncertek zárják.

A fenti programokról a www.filharmonia.hu honlapon, a fesztivál Facebook-oldalán és a koncertek helyszínein tájékozódhatnak.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek