Az Európa Könyvkiadó újdonságai

A XXVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon (2019. április 25-28., Millenáris)

HÁY JÁNOS: Kik vagytok ti? -Kötelező magyar irodalomIrodalomtörténet?Az is. Izgalmas oknyomozás, hogy valójában kik voltak ezek a valahai alkotók? Az is. Életútfeltárás, életműelemzés? Az is. Kor-és kórrajz? Az is. De legfőképp igazi Háy-próza. Tele humorral, gondolattal, a valahai életművek teljesen újszerű megközelítésével. Olyan könnyedén lép át más korok világába, olyan természetesen beszél a valahai alkotókról, hogy észre se vesszük, hány év választ el tőlük, s lelkesen vetjük bele magunkat ebbe a világba, aminek hősei a tankönyvekből jól ismert, sokszor unalmasnak vagy épp érdektelennek tartott alakok.„Író vagyok, nem akartam más írókat szobornak látni, nem akartam szobrok közt élni. Ki akartam szabadítani őket ebből a fogságból, mert a vaspáncél csak a középkori lovagoknak áll jól, az íróknak nem. Azt akartam, hogy legyenek újra érinthetők, közvetlenek és megszólíthatók. Hogy olyanok legyenek, mint a barátaink, a rokonaink, az osztálytársaink. Hogy embernek látszódjanak, nagyszerűeknek és esendőeknek, olyanoknak, akikre lehet haragudni, és olyanoknak, akiket lehet szeretni. Hogy minden olvasóérezze, ők még mindig hozzánk beszélnek, és rólunk beszélnek, a mi sorsunkhoz szólnak hozzá. Elevenséget akartam, mert az irodalom nem múzeumi tárgy. Ott van az életünkben, ha akarjuk, hogy ott legyen." (Háy János)A Kik vagytok ti?mint írói vállalkozás is példátlan. Hatalmas mű, óriási, sokéves munka. S az eredmény egy olyan könyv, ami Szerb Antal óta először mer újszerűen és jól olvasható stílusban a magyar irodalom alkotóihoz nyúlni.Könyvbemutató a PIM-ben: https://www.youtube.com/watch?v=ZJJhpS5THuMTovábbi hírek,események:https://www.facebook.com/HayJanos/

 

TAYARI JONES:Egy amerikai házasságFordította: N. Kiss Zsuzsa„Aszerelemhelyetkövetelazéletedben,azágyadban.Ottlüktetmindjártaszívednél.Éshamárnincsott,semmisemegésztöbbé."Celeste és Roy fiatal, fekete házaspár az amerikai Délen, Atlantában. Celeste művész, a nagy áttörés küszöbén, Roy egy könyves cégnél ügyvivő -és egy év házasság után még mindig „kéken izzik" a szerelmük. Mikora legjobb úton lennének afelé, hogy megvalósítsák a maguk Amerikai Álmát, váratlanul becsapódik a „meteor", amely szétzúzza világukat. Royt megvádolják és tizenkét év börtönre ítélik nemi erőszakért -amit nem követett el, és a felesége isbiztosan tudja, hogy ártatlan. Celeste, bármennyire önálló, a férje nyújtotta biztos fogódzót elveszítve sodródni kezd, és gyermekkori barátjában, esküvői tanújukban, Andréban talál vigaszt...Ez a felkavaró szerelmi történet három olyan ember érzéseit és gondolatait tárja fel mély együttérzéssel,akiknek sorsát náluk hatalmasabb erők pecsételik meg.„Az otthon nem földet érés, hanem kilövőállás. (...)A pókerban öt lapot osztanak. Hármat kicserélhetsz,kettő marad nálad: a család meg a szülőhely."Könyvbemutató a könyvfesztiválon2019. április 26., 17:00-18:00Millenáris, Supka Géza TeremDedikálás2019. április 26., 18 órátóla bejáratnál levő dedikálóstandonaz Európa Könyvkiadó standjánál.
Tayari Jones1970-ben született az amerikai „mély délen", a Georgia állambeli Atlantában. Az írónő valóságos üstökösként tűnt fel a mai amerikai irodalomban, valamennyi műve rangos díjakat nyert, és komoly kritikai és közönségsikert aratott. AzEgy amerikai házasság-ot Barack Obama volt elnök felvette a nyári könyvlistájára, a televíziózás nagyasszonya, Oprah Winfrey pedig nemcsak könyvklubjába válogatta be, hanem a megfilmesítés jogát is rögtön lekötötte saját filmgyártó cége számára. A regény már megjelenése hetén felkerült a The New York Times-toplista első helyére, majd huzamos ideig vezette a Washington Post, a USA Todayés a Los Angeles Timesbestsellerlistáját is.

 

NEMES PÉTER: Amerigo-Egy szobrász, aki meghódította RómátAmerigo, a huszadik század besorolhatatlan és megzabolázhatatlan kalandora gyalog érkezett Németországból Itáliába. Magyarként lett az olasz képzőművészeti nagydíj nyertese, az albán kormány megbízott szobrásza, az amerikai galériások kedvence. Az ő domborműve köszönti a Rómába érkezőket, róla írt titokzatosan Szerb Antal az Utas és holdvilág-ban. Hozzá járt fel Federico Fellini, Salvador Dalí és Alberto Moravia, műteremlakásának kilincsét egymás kezébe adták a diplomaták és a bohémek, néha még a titkos ügynökök is. Neki osztottak szerepet A Keresztapá-ban, és miatta vesztek össze a műkritikusok. Különös életútja betekintést enged a művészettörténet eddig ismeretlen részleteibe.„Nemes Péter szobrászművész Amerigo Tot életművének föltárásakor semmit sem bízott a véletlenre. Alapos tájékozódás, szervezés után kapta magát és nekivágott Olaszországnak, hogy a szabadnak született bohém, a rendkívül sokszínű alkotó, az eredeti gondolkodó rajzokban, szobrokban, érmekben, fém-és kőtárgyakban, plasztikákban, mozgóképeken, anekdotikus történetekben fönnmaradt szellemi hagyatékát fölgyűjtse és regényes formában az utókor elé tárja."(Antall István)„Ha a Mindenható szobrásszá változtatna, Arp szemét kérném tőle, Moore rajzkészségét, és azt az erőt, ami Tot hüvelykujjában van."(Pablo Picasso)

 

MARKUS ZUSAK: Clay hídjaFordította: Csuhai IstvánA könyvtolvajszerzőjénekúj regénye gyönyörűen megírt könyv a veszteségről, a családi szeretetről és a felemelő megbocsátásról.A Dunbar fivérek a saját törvényeik szerint élnek a világban.Az anyjuk meghalt, és az apjuk is magukra hagytaőket. Szeretnek és gyűlölnek, gyászolnak és élnek, küzdeneka felnőttvilág kihívásaival az elhagyatott lóversenypályatövében. Egy nap azonban az apjuk váratlanul hazatér,és segítséget kér tőlük egy híd megépítésében. Azöt testvér közül egyedül Clay vállalja a feladatot, és ezzelörökre megváltoztatja az életüket.Clay hidat épít a múltjából,a családjából, fájdalomból és szeretetből, a csodákbólés a csalódásokból, az életéből, mindabból, ami egyélet kötőanyagát képezi. És közben feltárul a család múltja:a Homérosz iránt rajongó nagyapa emléke, a Kelet-Európábólmenekült anya és a festőművésznek készülő,megtört apa találkozása egy eltévedt zongoránál, valaminta fiúk ígéretekkelteli gyermekkora. De vajon elégkitartó-e Clay? Lesz-e elég ereje befejezni?„Mélyen megható könyv egy család összetartásáról és szétszakadásáról, nem tudtam letenni."(Jodi Picoult)Könyvbemutató a könyvfesztiválon2019. április 27., 16:00-17:00Millenáris, Márai Sándor TeremDedikálás2019. április 27., 17 órátólaz Európa Könyvkiadó B11-es standjánálaz Európa Könyvkiadó standjánál.

 

DAVID MITCHELL: CsontórákFordította: Pék ZoltánDavid Mitchell, a Felhőatlaszszerzőjeismét egy korokon és kontinenseken átívelő, epikus történetet alkotott, amely egyszerre sorsregény, metafizikai thriller és meditáció halandóságról és túlélésről.„Eszeveszett, kelekótya, hihetetlenül szórakoztató regény. Időutaztató." (The Guardian)Miután csúnyán összeveszik az anyjával, a tizenöt éves Holly Sykes dacosan otthagyja az otthonát. Nem szökni akar, csupán bebizonyítani, hogy ő már nem gyerek, ám a távolléte alatt súlyos tragédia éri a családját, ami hatással lesz Holly egész életére, a szeretteire...és azokra, akiket még nem is ismer. Egy cambridge-i egyetemista, aki vagyonért semmitől nem riad vissza; egy nyughatatlan újságíró, aki a család és a haditudósítás között vacillál; egy megkeseredett író, aki egyre távolabb sodródik a sikertől -az ő életük prizmáján keresztül rajzolódik ki Holly sorsa. Ahogy telik az idő és elketyeg az élet, fény derül egy misztikus csoport létezésére, és egy egész élet látomásai és véletlenei értelmet nyernek egy szürreális, láthatatlan háborúban, amely a világunk peremén zajlik.

 

RUMENA BUZSAROVSZKA: A férjemFordította: Rajsli EmeseTizenegy történet az önbecsülésről, a hiúságról és a képmutatásról.Van egy férj. Költő, gyermekét dédelgető apa, a feleségét elhanyagoló nagykövet, nőgyógyász, rendőr, hűtlen házastárs, impotens vagy éppenséggel halott. Egy férj tizenegyszer. Ez a könyv azonban mégsem róluk szól. A férjemAlice Munro világát megidéző ragyogó novelláiban különböző nők -feleségek, szeretők, anyák, özvegyek -mesélik el saját történeteiket a hétköznapjaikról, férjekről, gyerekekről, szülőkről, kollégákról és barátokról, hol tragikusan, hol pedig fanyar humorral.Buzsarovszka a legintimebb térben mutatja be a balkáni régió változóban lévő posztkommunista, patriarchálisvalóságát, a szereplők mindennapjai, dilemmái, frusztrációi és fájdalmai ugyanakkor nagyon ismerősek lehetnek a magyar olvasók számára is.

 

DORIT RABINYAN: Visz a vízFordította: Varga Krisztina„Lenyűgözött. Még a két nép tragédiája sem tudja beárnyékolni ezt a finom vonalakkal megrajzolt, elegáns szerelmi történetet." (Ámosz Oz)A Rámallahból New Yorkba érkezett palesztin fiú kitartóan ostromolja a művészet csúcsait, amikor életébe berobban a mindent megváltoztató szerelem. Liat, a tel-avivi zsidó lány a kerítés túloldaláról jött. Míg otthon 60 km és a közel-keleti politika választaná el őket egymástól, addig New Yorkban határok nélkül lehet a szerelmük határtalan. A két fiatal a szerelem mellett a békét is ízlelgeti. Vajon lesz-e, lehet-e megnyugvás a számukra kimért, ugyan csak zsebkendőnyi, de mégis végtelenül megosztott földön?Dorit Rabinyanizraeli író, költő és tévéfilmforgatókönyv-író. Ámosz Oz felfedezettje.

 

További programok a könyvfesztiválon:

 

Szöllősi Mátyás dedikál2019. április 27., 15 órátólaz Európa Könyvkiadó B11-es standjánál.

Szöllősi Mátyásíróként mindhárom műnemben alkot. Regénye 2018 őszén jelent meg Simon Pétercímmel, míg Váltóáramcímű könyvével 2017-ben elnyerte a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat.AZ EURÓPA KÖNYVKIADÓ KIADVÁNYAIT A KÖNYVFESZTIVÁLON A MILLENÁRIS B11-ES STANDJÁNKERESD.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek