Az Eötvös 100 keretében meghirdetett Eötvös Loránd Jubileumi Emlékverseny eredménye

A vetélkedő győztese a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium Trivialisch csapata lett


 
 

 
    November 23-án a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermét - ahol előző nap még a Tudományos Világfórum ülésezett - az Eötvös Loránd Jubileumi Emlékverseny döntőjére érkezett középiskolások foglalták el. Öt témakörből álló internetes válogató eredményeképpen a 224 benevezett csapatból 14 jutott be a budapesti döntőbe, ahol először írásbeli kérdésekre kellett válaszolniuk, majd végrehajtottak egy - a folyadékok felületi feszültségével kapcsolatos - fizikai kísérleti feladatot. Végül három perces kiselőadás formájában ismeretterjesztői-előadói képességükről is számot adtak.  
     A vetélkedő győztese a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium Trivialisch csapata lett: Czett Mátyás, Pácsonyi Péter, Szalai Bence és Veres Kristóf (valamennyien 12. évfolyamos tanulók), felkészítő tanáruk Pálovics Róbert. A második helyen a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium bar-ohm-fi csapata végzett: Tordai Tegze, Szántai Gábor, Szőke Levente és Nagygéczi Gergő (12. évfolyamos tanulók), felkészítő tanáruk: Berecz János. A harmadik helyet a Kecskeméti Katona József Gimnázium Toltelek csapata szerezte meg: Boda Milán, Fekete Domonkos, Garamvölgyi István és Hudák János (12. évfolyamos tanulók), felkészítő tanáruk: Sáróné Jéga-Szabó Irén.  
    További helyezések: 4. FifikusFizikusok (Talentum Tehetség Műhely, Győr), 5. Rettenthetetlen4keszeg (Boldog Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Szombathely), 6. VAG-on (Vámbéry Ármin Gimnázium, Dunaszerdahely), 7. Farkasfalka (Vajda János Gimnázium, Keszthely), 8. NOOBMASTER69 (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest), 9. torzingazok (Középiskolai Leánykollégium, Budapest, Uzsoki utca), 10. rfkv11m (Kisvárdai SZC II. Rákóczi Ferenc Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Kisvárda), 11. ELTEAM (Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma), 12. cserisek (Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma), 13. Tudatlanokrfkv (Kisvárdai SZC II. Rákóczi Ferenc Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Kisvárda), 14. EotvosCELL (Vas Megyei SzC Eötvös Loránd Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Celldömölk). Az első hét helyet tehát vidékiek foglalták el.  
Az 1. helyezett csapat iskolája egy különleges, innovatív ajándékot kapott: a földforgást kimutatni képes mérőberendezést, azaz az Eötvös-féle forgómérleg (Eötvös Loránd eredeti kísérleti eszközének) Groma István ELTE-professzor és munkatársai által készített működőképes, 21. századi változatát. A többiek is természetmegfigyelő eszközt vihettek haza: a második helyezett csapat csillagászati távcsövet, a harmadik nagy felbontású mikroszkópot. A 1-3. helyezett tanulók egyéni ajándéka turistatávcső (a tanároké napórás iránytű) volt, továbbá a magyarországi UNESCO-világörökségi helyszíneket bemutató könyv (ez utóbbi az UNESCO Magyar Nemzeti

 
 
 
 
 
 
 
Bizottság ajándékaként). A fő díjakat Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke személyesen adta át. Az MTA és az ELTE a vadonatúj Eötvös Loránd-emlékalbum egy-egy példányával, az Akadémiai Kiadó pedig a budapesti tudománytörténeti sétákról szóló könyvvel ajándékozta meg a döntő minden résztvevőjét (az első helyezettet pedig Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténetével). A vetélkedő résztvevői „Eötvös 100" tornazsákot, -tollat és -karkötőt is kaptak.
A FifikusFizikusok csapat a Magyar Geofizikusok Egyesületétől, a Rettenthetetlen4keszeg a Wigner Fizikai Kutatóközponttól, a VAG-on a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálattól kapott különdíjat. A zalaegerszegi Trivialisch elnyerte a legjobb előadást nyújtó csapatnak járó különdíjat, amit a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet ajánlott fel.  
A legjobb határon túli résztvevő jogán eredetileg a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum Dodekaéder csapata lett volna a döntő résztvevője, de egy sajnálatos körülmény miatt nem tudtak eljönni. Távolmaradásukról azonban időben értesítették a zsűrit, ezáltal a helyüket még be lehetett tölteni. Gesztusukat elismerve ők is megkapják a döntő résztvevőinek járó ajándékokat.
A zsűrielnöki tisztet Molnár László töltötte be. A zsűrizés feladatát Finta Zsanett, Fűzfa Balázs, Győri István, Koós Ildikó, Molnár Andrea, Ormos Tamás, Szabó Róbert és Ujvári Sándor látta el. A rendezvényt Sólyom Jenő akadémikus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke nyitotta meg, a bevezető előadást Groma István tartotta. A vetélkedő végén pedig (mialatt a zsűri értékelt), Csenár Márton mesélt Eötvös Loránd hegymászásairól, az egykori és a mai hegymászó felszerelésekről. Az emlékverseny egyike volt az Eötvös Loránd-emlékév Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott projektjeinek. A vetélkedőt az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és az MTA Könyvtár és Információs Központ az „Eötvös 100" koordinációs testülettel együttműködésben szervezte meg. Az informatikai hátteret a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet biztosította.  
Az eseményről az M5 televízió-csatorna tudósításban számolt be, és a verseny reggelén a Kossuth rádió is hírt adott róla. A teljes napról videofelvétel készült, amelyet a www.eotvos100.hu weboldalon fogunk közzé tenni. A legkiválóbb háromperces előadások - az ismeretterjesztés iskolapéldáiként - a youtube-on is elérhetők (A zalaegerszegi Pácsonyi Péteré itt: https://youtu.be/PsHbVPlkbiU; a győri Csimma Viktoré itt: https://youtu.be/8OQXg2WELRw. A hazavitt Eötvös 100 szórólapok, és plakátok, valamint a Honismeret című folyóirat Eötvösszáma a résztvevők és iskolatársaik ismereteit tovább fogják gyarapítani.

 

Eötvös Lóránd Székely Aladár fotója (1912)


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek