Az Ardmore és Fée Halsted

A Dél-afrikai szecesszió

A Nagy Utazásunk egyik legszebb állomása, Howick közelében , lenn a völgyben, hatalmas ősfáktól körbeölelt területen található műhely, alkotóház, az afrikai csoda: ARDMORE.
Megálmodój:
Fée Halsted Rhodesia-ban nőtt fel, egy szerető, viszonylag nagy létszámú családban. Lovakat is tartottak a marhákon kívül és talán innen indult el benne az állatok szeretete. Jó volt ott gyereknek lenni:)
Az egyetemet már itt Dél-Afrikában, Pietermaritzburg-ban végezte és többek között a kerámia szakot is felvette az órái közé. Ez gyakorlatilag eldöntötte kapcsolatát a kerámiával.
Nem akarok senkit életrajzi adatokkal terhelni, de mint érdekességet kiemelném, hogy Fée később tanít itt az egyetemen, de a rendszerváltás után, mint nemkívánatos fehér személyt elbocsájtják.
Ez után alapítja meg ezt a különleges kerámiákat létrehozó műhelyt. Mert a szerelem volt a kerámia:) amin nem fogott a politika.
Fekete, ügyes kezű, tanulni vágyó fiatalokat vesz fel. Az általa megálmodott tárgyak kerülnek ki a kezük alól.
Egész mást készítenek, mint ami itt megszokott volt. Nekem először az európai szecesszió jutott eszembe róluk. Az alkotók, mindig azt a szobrot készítik el, ami leginkább közel áll hozzájuk, vagyis testre szabott alkotás van:) A minták a természet hű másai egy kis zulu fantáziával ötvözve.
Fée-nek fontos a megmérettetés és emiatt sokszor küldi kollekciójukat versenyekre, kiállításokra.
És hamar megjön a hírnév, bekerül a legrangosabb kiállító termekbe, London, Párizs New York meghódítva:)
Nagyon tetszik, hogy elviszi az alkotókat a művészeit, bemutatja őket, hisz ez egy közösség, nem is akármilyen. A tárgyak egyediek és csillagászati árakon találnak gazdára. Emiatt, aki elkészítette nagyon jól meg van fizetve. Egyedi bérrel, inkább tisztelet díjnak mondanám.
Amikor ott jártunk és fesztelen körbevitt minket a vitrinek között, megláttunk furcsa, nem odaillő portrékat tányérokra festve a falakon. Elmondta, sajnos az egyik oldalon levők már nem élnek. Fiatalon itt hagytak minket. AIDS.
Emiatt, itt a parkban létesített egy AIDS menhelyet ahol az itt dolgozók ha fertőződtek később át tudnak lépni az Örökkévalóságba.
Fée családja a mintákat áttette textilre is, lehet tapétát kapni és bútor huzatot is. Ezt a gyönyörű szobrot fogadjátok desszertként e csodálatos ország művészeitől.

https://www.youtube.com/watch?v=k34KmmuFkfI

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek