Átadták a PTE megújult, nemzetközi célokat szolgáló épületét

A külföldi hallgatói létszám növeléséhez érdemben hozzájáruló fejlesztés, új kapcsolódási pont lesz a pécsi középiskolák és az egyetem között.


A Modern Városok Program keretében az egyetemfejlesztés egyik célja az idegen nyelvű képzésekben résztvevő hallgatók létszámának jelentős növelése. E cél elérésének érdekében nélkülözhetetlen a jelenlegi nyelvi és szakmai előkészítők, téli/nyári egyetemi és külföldi célcsoportoknak szervezett különböző időtartamú kurzusok kínálatának bővítése, és az ehhez szükséges infrastruktúra megfelelő kialakítása.
A Pécsi Tudományegyetem Idegen Nyelvi Központja és a Nemzetközi Oktatási Központja a Damjanich utcai épületbe került. A két szervezet funkcionális igényei részben eltérőek, ezért a tervezés során kiemelt hangsúlyt kapott ennek jelentősége. Sikerült kialakítani egy optimális verziót, amely az eltérő működési jellemzők ellenére is tartalmazza a jól definiált felhasználói igényeket.

A felújított épület leírása

Földszint
Ide kerültek a NOK szolgáltató irodák és a recepciós tér. Nagy szerepet kapott az építészeti minőség és eszközhasználat, hiszen egyfajta front office-ként működik, a személyre szabott adminisztrációs tevékenység és a „face to face" kommunikáció jegyében.
Az északi szárnyban kisebb létszámú oktatásra alkalmas stúdiók állnak a hallgatók rendelkezésére.
Emeleti szint
Eltérő méretű, osztható és gyakran dedikált funkcióra kialakított oktatási terek jellemzik.
Az északi szárny emelete nagyfesztávú tér maradt, amely nagyobb hallgatói létszám befogadására, rendezvények lebonyolítására is alkalmas.
Itt, az emeleten kapott helyet a több mint 230 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, amely a mai naptól Álmosné Kajdy Ella (1957 - 2016) nevét viseli. Álmosné Ella, vagy ahogy mindenki ismerte, Lili neve összefonódott a Nemzetközi Oktatási Központéval, aminek 23 éven keresztül volt a vezetője. Elévülhetetlen érdemeket szerzett számos, az egyetem életében fontos nemzetközi projektben. Nevéhez kötődik az első Erasmus szerződés megkötése, az első oktatói ösztöndíjprogram megszervezése az Egyesült Államokba, a magyar, mint idegen nyelv képzések és az egyetemi előkészítő programok elindulása.
Legfelső szint
Teljes egészében az INYK veszi birtokba.
A lépcsőházi térhez kapcsolt érkező-térben beléptető rendszer van, és elegendő tér a nyelvvizsgára várakozóknak.

Tervező: PTE Műszaki- és Informatikai Kar
Kivitelező: B. Build & Trade Kft.
Beruházás költsége: 909.005.339 Ft

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!