Átadták a Cziffra Fesztivál díjait

Alapító művészeti vezető: BALÁZS JÁNOS Liszt- és Prima díjas zongoraművész, Magyarország Érdemes Művésze


Harmadik alkalommal díjazták a kiemelkedő életműveket és a fiatal tehetségeket

 

A Cziffra György Fesztivál gálahangversenyén vasárnap átadták a Cziffra Fesztivál díjait a Zeneakadémia Nagytermében. A Balázs János zongoraművész által alapított fesztivál idén négyéves, a díjakat harmadszor osztották ki a kulturális élet kiemelkedő szereplőinek a következő kategóriákban: Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díj, Cziffra Fesztivál Tehetség-díj, valamint Cziffra Fesztivál Életműdíj. A díjak pénzjutalommal és magas erkölcsi elismeréssel járnak.

Balázs János kezdeményezése nyomán 2017-ben hagyományteremtő szándékkal alapították a díjakat, amelynek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind pedig anyagi hozzájárulással honorálják. A nemes gondolat elkötelezett támogatókra talált a X. Kerületi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Önkormányzat által.

Cziffra Fesztivál Tehetség-díj
Évente két hangszeres művész kaphatja 32 éves korig, kimagasló teljesítményért. A díj egymillió forintos pénzjutalommal és emlékplakettel jár.
A díjat kapják:
Szabó Marcell Junior Prima Díjas zongoraművész
Pusker Júlia Junior Prima Díjas hegedűművész

Korábbi díjazottak:
Ránki Fülöp zongoraművész (2017)
Kállai Ernő hegedűművész (2017)
Devich Gergely gordonkaművész (2018)
Horti Lilla operaénekes (2018)

A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díja
18 éves korig bármely hangszer fiatal művésze elnyerheti, 300 000 Ft-os pénzjutalommal és emlékplakettel jár.
A díjat kapják:
Báró Lili (hegedű)
Sas Veronika (hegedű)
Agárdi Balázs (cselló)

Korábbi díjazottak:
Naim Tichiti hegedű (2018)
Antalóczy Máté hegedű (2018)
Kokics Dorina Fanni klarinét (2017)

Cziffra Fesztivál Életműdíja
Évente két személynek adományozható, egyikük a zenei élet szervezője, kulturális és egyetemes értékek őrzője, koncertek, előadások vagy társaságok, együttesek rendezője, alapítója. A másik díjat a hazai és nemzetközi zenei élet kiemelkedő hangszeres művésze érdemelheti ki.
A díjat kapják:
Becht Erika zenepedagógus, zongoratanár
Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész

Korábbi díjazottak:
Vásáry Tamás zongoraművész (2017)
Jakobi László csellóművész, hangversenyrendező (2017)
Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész (2018)
Csonka András, a Zeneakadémia Kulturális Igazgatója (2018)

A zsűri tagjai:
Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester
Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezetője
Freund Tamás Széchenyi-díjas agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke
Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója
Jakobi László hangversenyrendező, gordonkaművész

Az idei fesztivál gálakoncertjén vasárnap este a Zeneakadémián a fesztivál sztárvendége, José Cura adott koncertet Balázs János zongoraművésszel együtt. Az idei fesztiválon fellépett többek között Isabelle Oehmichen, Massimo Mercelli, Miklósa Erika, Bogányi Gergely, Várdai István, Lajkó Félix, Sárközi Lajos és zenekara, Káel Norbert, a Hot Jazz Band, Mocsári Károly és Oravecz György, Lackfi János, Nagy-Kálózy Eszter, Freund Tamás, Balogh Kálmán és Lukács Miklós, a Kállai Vonósnégyes és Rúzsa Magdi. A fesztivál kiemelt figyelmet fordított idén is a fiatalokra, két kategóriában (zongora és cigányprímás) rendeztek mesterkurzust, valamint sor került egy hangszerbemutató koncertre is a Virtuózok fiataljaival, a kisebb gyerekeknek pedig zenei témájú rajzversenyt rendeztek. Az estek házigazdája Bősze Ádám volt. A koncerteknek több mint nyolcezer látogatója volt, az eseménysorozat iránti érdeklődést a legjobban az bizonyítja, hogy már a fesztivál kezdete előtt minden hangversenyen telt ház volt. A gálahangverseny után egy ráadás koncert várja a közönséget: február 25-én este a Müpában Balázs János zongoraművész ad szóló estet.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Vitám ős Kajánnal