Áruló a családban: a Nyugat, a Stasi, a nagybátyám és én

Susanne Schädlich német írónő megrázó regényt írt besúgó nagybátyjáról és keletről nyugatra menekült családja tönkretett életéről.

Beszélgetés az írónővel 2011. március 22-én 18 órakor, a Goethe Intézetben

Goethe Intézet: Susanne Schädlich német írónő megrázó regényt írt besúgó nagybátyjáról és keletről nyugatra menekült családja tönkretett életéről. Az írónővel 2011. március 22-én 18 órakor a budapesti Goethe Intézetben beszélget Masát Ádám történész.

 

Hans Joachim Schädlich író családjával 1977-ben hagyja el Kelet-Németországot. Nyugaton kollégája, Günter Grass segítségével kezd új életet. A hátrahagyott politikai rendszer azonban nem tágít életéből. Karlheinz, a rokonszenves testvér, nagybácsi és sógor IM Schäfer álnéven rendszeresen jelent a családról - anélkül, hogy bárkiben akárcsak a legkisebb gyanú is felmerülne. Hans Joachim 1992 januárjában kezébe veszi aktáit, Karlheinz 2007 decemberében öngyilkos lesz. E két történés közötti idő képezi a megrendítő dokumentáció keretét. Precíz stílusban kerülnek felszínre a család hétköznapjainak történései a titkosszolgálati dokumentumokból, jelentésekből és szemtanúk feljegyzéseiből. Fontos tanulságokkal szolgáló regény idegenségről, árulásról, elszakadásról és a megbocsátás lehetetlenségéről.

Susanne Schädlich 1965-ben született Jénában. Szabadfoglalkozású író, újságíró és fordító. „Immer wieder Dezember. Der Westen, die Stasi, der Onkel und ich" („Újra és újra december. a Nyugat, a Stasi, a nagybátyám és én") című regénye 2009-ben jelent meg a Droemer-Knaur Verlag gondozásában.

További információk

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek