Aranka és a manók, DEMÓ 2 közkívánatra Déri Múzeum

****

1.Aranka és a manók -  gyereknapi online móka a Debreceni Irodalom Házában

2020. május 30-31.Egyszer volt, hol nem volt, nem tudom, hogy merre volt, de valahol csak ott volt, egy tündéri Mesevilág. A Mesevilág közepén volt egy vénséges vén erdő, és abban a vénséges vén erdőben élt megannyi állat. Éltek köztük olyan kicsik, amiket akkor se veszel észre, ha hunyorítasz, s közben egészen közel hajolsz a földhöz, de olyan hatalmasak is, melyeknek épp hogy felérsz a térde kalácsáig. Egyesek színpompás szárnyakkal szálltak a légben, mások gyönyörű uszonyokkal siklottak a vízben. Ebben a Mesevilágban nem bántották egymást az állatok. Békésen kergetőzött erdő ezeréves tölgyfáinak árnyékában az oroszlán az őzgidával, a bárány a farkassal, a róka a nyúllal. S mikor megfáradtak és megszomjaztak, az erdő mélyén fakadó forrás hűs vizében frissítették fel magukat. Így ment ez egészen addig, míg egy szép nap az erdőben egy kisbocs nem született. Aranka - mert hogy így hívták a kicsit - képes volt egész hascsikarásig lakmározni a málnából, és ahogy cseperedett, úgy cseperedett vele az étvágya is.


Így kezdődik a Déri Múzeum gyereknapi meséje Arankáról, a medvebocsról (aki azóta már medvenagymama lett), Fehér Tivadarról és a Manóudvar manóiról.

A Déri Múzeum közösségi oldalain a szereplőket és a helyszíneket Aranyi Fruzsina múzeumpedagógus segítségével a gyerekek maguk is felkereshetik, meglepetésként már május 30-án reggeltől.

A kisfilm és az interaktív feladatok ezt követően a Déri Múzeum Youtube csatornáján bármikor megtekinthetők.2. Közkívánatra DEMÓ 2 - Digitális Edukációs Múzeumi Órák

2020. június 4. - Nemzeti Összetartozás Napja

Hatalmas népszerűségnek örvendett a pedagógusok és a diákok körében is a Mozaik Múzeumtúra<https://www.facebook.com/mozaikmuzeumtura/> és a Felelős Szülők Iskolája<https://www.facebook.com/felelosszulokiskolaja/> által május 18-án - a Múzeumok Nemzetközi Napja apropóján - megrendezett Digitális Edukációs Múzeumi Órák, azaz DEMÓ nap.

Közkívánatra a szervezők még az idei 2019/2020-as tanév végén meghirdették a DEMÓ 2. napot!

A múzeumpedagógiai anyagok ezúttal a NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJÁHOZ, június 4-hez kötődnek majd.
A gyerekek virtuális múzeumtúrájához még több és izgalmasabb múzeumi feladatot kapcsolunk, melyek megoldásaként egy DEMÓ TOTÓ-t kell kitölteniük.
A feladatsort a Szervezők alakítják ki, átlagosan 10-10 perces múzeumi feladatokkal, játékokkal.
A múzeumpedagógiai feladatokban irodalmi, történelmi, földrajzi és művészeti feladványok is szerepelnek majd. Lesz itt szó a népzene rock-gitárjáról, arról, hogy mivel töltötték idejüket a pásztorok az Instagram előtti időkben, 2 magyar bátor repülőgép pilótáról, akik világrekordot felállítva átrepülték az Atlanti-óceánt. A diákoknak divatbemutatóval is készülünk a Kárpát-medence tájegységeinek jellegzetes viseleteiről, Petőfi évtizedekre elveszett dagerrotípiájának nyomába eredünk közösen és érdekességeket lehet majd megtudni a „Vörös térképről" is, amely az 1920-as trianoni béketárgyalásra készült el. Bepillantást engedünk a Horthy-korszak társadalmi életébe is, abba, hogyan éltek akkor az emberek, mennyit kerestek, milyen szokásaik voltak, valamint híres magyar találmányokhoz - Rubik-kocka, golyóstoll, Eötvös-inga - kapcsolódó játékos feladatokat is megoldhatnak majd a diákok. Jocó bácsi, a program szakmai házigazdája pedig különleges videóval készül Trianon 100 éves évfordulójának történelmi összefüggéseiről.

A diákok a múzeumi videók, prezentációk, interaktív anyagok megtekintése után egy TOTÓ-t oldanak majd meg, melyet beküldenek a szervezőknek.
A játék továbbra is a www.mozaikmuzeumtura.hu<https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.mozaikmuzeumtura.hu%2F%3Ffbclid%3DIwAR00KiKhVoERkeje4B2slJzusi91GfNDqCEqZj0kmdLqhEVQofD29znk0sk&h=AT0m718SYs0HJZj0-TvD8Wu6OgMFTMPQe8rb1ncPy71CMOWC6_j7mg0fTcKneLcmYTEdVTRkvg-0QreHm2SMXxiWMcycBLzRHHHSD_j3blj2SGbAaU-yNu9fo6B7DxfcA83q> oldalon zajlik majd, a DEMÓ TOTÓ pedig a Redmenta online kvízplatformon.

A programban résztvevő múzeumok és kiállítóhelyek:

Bajor Gizi Színészmúzeum, Bélyegmúzeum, Budapesti Történeti Múzeum, Déri Múzeum, Ferenczy Múzeumi Centrum, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Katonai Emlékpark Pákozd, Kecskeméti Katona József Múzeum, Leskowsky Hangszergyűjtemény, Magyar Földrajzi Múzeum, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Természettudományi Múzeum, Mezőgazdasági Múzeum, Néprajzi Múzeum, Nyíregyházi Jósa András Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum, Reptár - Szolnoki Repülőmúzeum, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum


További részletek a DEMÓ Nap-ról és a Mozaik Múzeumtúráról:
Web: https://www.mozaikmuzeumtura.hu<https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.mozaikmuzeumtura.hu%2F%3Ffbclid%3DIwAR06hwvHvrBMoHl9UbX66k6aQtrMCmT8Vmj9wyriDNpc9l_gbz7bT4tgolE&h=AT1DkddEqFg0KPWR-7EMi5aEYJaSgb0FE7jIWJgftHvzsGW1E6LSSsd5qiWiWOwPw2xwi09yfRM6SWWcgn95pgLowpwQ0ryTtxGJ4-2v9OQmbzyMkjevjS9F4PH8TbZgQE84>
Facebook: @mozaikmuzeumtura
Instagram: @mozaikmuzeumtura
Youtube: Mozaik Múzeumtúra

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, a Néprajzi Múzeum szakmai támogatásával és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásában.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek