Apró Gombok Egyesület

Almafesztivál 2006.-Napraforgó Játszóház

 

2006. október 8-án „Almafesztivál”- avagy mi mindenre jó az alma néven bemutatkozó foglalkozást tartottunk a Városi Könyvtár szervezésében tartott „Könyves vasárnap” című egész napos rendezvényen.  A játszóházi programot az egészséges életmód nevében állítottuk össze.

Az egyesület alapító tagjai az élet számos területén képviseltetik magukat/óvónő, fejlesztő pedagógus, kommunikációs menedzser, köztisztviselő… stb./, így nem volt nehéz, hogy színvonalas és ugyanakkor érdekes játékokkal és foglalkozásokkal várjuk az érdeklődő kicsiket és nagyokat.

A gyerekeket játszva tudjuk a legkönnyebben megtanítani a természet tiszteletére. Fontosnak tartjuk, hogy minél több természetes anyaggal dolgozzunk. Gesztenye, makk, tobozok, dió, mogyoró, napraforgó, kukorica, lencse, bab… és még sorolhatnám a végtelenségig a felhasználható anyagokat. Hihetetlen, hogy a gyermeki fantázia mi mindenre képes. Szebbnél szebb alkotások kerülnek ki a kezeik alól.

A kreativitás fejlesztése mellett szeretnénk, ha újra felfedeznék a mozgás örömét. Minden programot úgy állítottunk össze, hogy mozgásos játékok, vetélkedők is szerepeljenek benne. Külön hangsúlyt fektettünk arra, hogy minden korosztályt meg tudjunk mozgatni. A kisebbeknek egyszerűbb, játékosabb formában a nagyobbaknak pedig ügyességi versenyekként szerveztük meg ezeket.

Az almafácska meséjének előadásával indítottuk a foglalkozást. A történet a barátságról és az összefogásról szólt. A gyerekek – és a felnőttek is- nagyon élvezték a műsort.

Utána a meséhez kapcsolódva terveztük meg a programokat.

Először megkértük a gyerekeket, hogy rajzolják le azt, ami a legjobban tetszett a mesében. A rajzokból rögtönzött kiállítást szerveztünk. Munka közben almát ropogtattak a kis művészek.

 Közben a legkisebbekkel gyurmázni kezdtünk. Egy olcsó, könnyen kivitelezhető gyurmával dolgoztunk, amelyet egyik óvónő tagunk készített el, még előző este. A recept igen egyszerű anyagokból áll: liszt, só, víz, borkősav, étolaj és tempera a színezéséhez. A hozzávalókat összekeverjük és meg kell főzni. Ha kihűlt máris használható. Nem ragad és nagyon jól formázható.

 

A továbbiakban gyöngyszövés, gyöngyfűzés, üvegfestés és terménybábok készítése közül választhattak a résztvevők. Külön öröm, hogy az anyukák és nagymamák a gyerekekkel együtt dolgoztak.

 A felajánlásoknak köszönhetően almás ételekkel is megkínálhattuk a látogatóinkat.

Almáskalács, almás pite, almáspalacsinta, almachips, almapuding és almatea közül választhattak vendégeink. A kóstoló után receptcserét tartottunk.

Emellett egy kiállítást is rendeztünk olyan tárgyakból, amelyeken alma szerepelt./szalvéta, pohár, edényalátét… stb./ A kiállított tárgyakat kölcsönkértük barátoktól, ismerősöktől. Volt ott tálca, tányér, pohár, müzli szelet, konyharuha, szalvéta, társasjáték… stb.

A délután folyamán a nagyobbak kerékpáros ügyességi versenyen mérhették össze az erejüket. A kicsiknek játékos akadályversenyt rendeztünk. Az eredményhirdetésnél mindenki kapott ajándékot, senkit sem ért csalódás. A legügyesebbeket oklevéllel is díjaztuk.

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!