áprilisi programok a Klebelsberg Kultúrkúriában 2

Klebelsberg Kultúrkúria 1028 Budapest, Templom u. 2-10.


Telefon: 392-0860, fax: 392-0862 
info@kulturkuria.hu

www.kulturkuria.hu

 

KIÁLLÍTÁS

2018. április 4. szerda - 2018. május 2. szerda
Kölcsönhatások - csoportos fotókiállítás 
a Budapesti Fotófesztivál hivatalos rendezvénye
Vers és fotó egymásra hatása a Költészet Napja tiszteletére
A kiállítást megnyitja Szakolczay Lajos művészeti író 2018. április 4-én 18 órakor.
"Ha belül vagy, minden úgy mozdul, mintha állna, s ami meg se moccan, kívülről úgy érzed, mintha régtől járna."
Turczi István: Hazárdnak rendületlenül (részlet)
Fotó: Mandur László
A művészeti ágak noha önálló, saját jelentőséggel és megítéléssel bírnak, mindig is szívesen sokszorozták meg egymással szövetkezve kívánt hatásukat. Ezúttal a kortárs magyar irodalom és a fotográfia egymásra gyakorolt kölcsönhatása tükröződik kiállításunkon.
Meglévő, kortárs magyar irodalmi írásokra születtek a fotók vagy épp fordítva, egy képhez íródott pár sor, gondolat.

2018. április 9. hétfő - 2018. május 3. csütörtök
Fapofák - Sprok Antal képzőművész kiállítása
A kiállítást megnyitja Csányi Vilmos író, etológus professzor 2018. április 6-án 18 órakor.
Közreműködnek Szirtes Edina Mókus zenész, előadóművész, valamint Lévai Viola és Dömötör Luca táncművészek.
"... Sprok Antal szabad szellem; kizárólag saját, varázslatosan bontakozó, időtlen és kimeríthetetlen mesevilágának akar utánajárni; nem fékezi, hogy éppen kik minek tartják – látja, járja az útját és ez védetté teszi.
Magával a tevékenységgel van csupán elfoglalva, akár az archaikus mesterek – jól temperált, egyenletes intenzitással és hallatlan hatékonysággal dolgozik; valósággal termel, akár egy gép, anélkül hogy ez egyedi, sajátos minőségének a rovására menne.
Mindeközben jut energiája arra is, hogy munkásságába a megfelelő mértékben integráljon különféle impulzusokat; kísérletező kedve töretlen, találékonysága figyelemre méltó.
Mivel naiv, megható törekvése, hogy mosolyt varázsoljon a megfáradt arcokra, olykor nem riad vissza némi önfeledt infantilitástól; de ez neki jól áll – az ő esetében ez inkább erénynek tekinthető, mivel itt nem az ún. „magas művészet” komor erdejében járunk, amelyet senki se ért: művészete napsütötte, nyílt terepen terjed akadálytalanul..."
Szőcs Miklós TUI Munkácsy – díjas szobrászművész, az MMA rendes tagja
Megtekinthető hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

2018. március 5. hétfő - 2018. április 3. kedd
Szimonidesz Hajnalka meseillusztrációi
Válogatás a lírai meseképeket alkotó illusztrátor műveiből
"Művei olyan lágyan, majdhogynem selymesen mutatják be az öröm, a vándorlás, az útkeresés, a csüggedés, vagy a magány érzelmi világát, hogy azokon a kényes egyensúly – tudniillik a mese bennünk felépülő és megelevenedő világa és a képi ábrázolás – szimbiózist eredményez... Szimonidesz Hajnalka a mese, vagy az élet esszenciáján vezeti végig képeinek nézőit, így művei a szó jó értelmében véve nemcsak gyönyörködtetnek, hanem bevezetnek minket egy belső, lelki világba. …nem csak vizuális nyelvre fordítja a mesét, hanem a történet mögött megbúvót, a mese, az esemény lelkét érezteti a nézővel. Művei révén lehetőséget kapunk arra, hogy teret adjunk bensőnk gyermeki énjének, mely a mesében nemcsak történetet, hanem egy egész világot lát." Galambos Ádám író, újságíró
Szimonidesz Hajnalka 2007-ben talált rá a meseillusztrálásra. A nagy sikerű Aranyvackor gyerekirodalmi és illusztrációs pályázaton ért lel díjakat több alkalommal. Ennek hatására több kiadó is felfigyelt alkotásaira. A művésznőnek a Holnap, Kolibri és Könyvmoly Kiadónál több könyve is megjelent. Ezek közül a legismertebbek a Legendák a gőzhajó fedélzetéről, Az igazi karácsony, A zöd lovag, Ringató-lapozó, Három székláb 
A kiállítás ideje alatt meseillusztrációs nyomatok vásárolhatók.
A tárlat díjtalanul látogatható hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig. Március 15-én és Húsvétkor zárva.

2018. április 6. péntek - 2018. május 3. csütörtök
Az év természetfotósa 2017 - fotókiállítás
Válogatás a hazai természetfotózás legjobb alkotásaiból
25. alkalommal adták át Magyarország, és egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós szakmai elismerését, Az Év Természetfotósa díjat. A pályázat legjobb képei láthatók a Kultúrkúria lélegzetelállító tárlatán.
A nemzetközi szinten is a legjobbak között számon tartott hazai és határon túli, profi és amatőr természetfotósok csaknem háromezer képe közül válogatta ki a legjobbakat a zsűri.
A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége, 26 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség 2017-ben is az „Az Év Természetfotósa” pályázatot, amely névadó támogatója az idén a Lenergy Magyarország Kft.
A zsűrizés ezúttal is a legszigorúbb szakmai és etikai alapelvek alapján történt. A teljes átláthatóság jegyében a képek elbírálásának két fordulója az internet teljes nyilvánossága előtt zajlott, és a világ bármely pontjáról nyomon követhető volt az is, hogy melyik képre hány pontot adott az elismert szaktekintélyekből álló zsűri.
Az idei pályázati kiírás újdonságaként a naturArt meghirdette, hogy „Az év természetfotósa” versenyben csak olyan képek számítanak, amelyek csak a fotós saját teljesítményének, kreativitásának, természetismeretének köszönhetőek. Így pl. a fizetős lesekből készült fotók itt nem számítottak.
A tárlat díjtalanul megtekinthető hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

GYERMEKPROGRAM, MATINÉ

2018. április 7. szombat 15:00-18:00
Csiribiri családi délután
Csukás István: Ágacska - a Kabóca Bábszínház előadása 
Varázsének - Hevesi Imre zenés műsora 
Kézműves játszóház 
CSUKÁS ISTVÁN: ÁGACSKA - A KABÓCA BÁBSZÍNHÁZ ELŐADÁSA
A mutatványos bábos színészpár gurulós kocsijával járja a világot – így érkeznek az előadás helyszínére is. Dalolnak, játszanak a szokott rendben, majd egyszer csak letörik egy ág a föléjük magasodó fáról. Elkezdődik Ágacska története, amely során a kancsali Dani kacsa, az állandóan röhögő Berci béka és a bátor Pösze egérke elindulnak, hogy megkeressék az embert. Útjuk során igaz barátságot kötnek, s a történet végére nemcsak a kicsi szereplők, de maguk a színészek is boldogságra lelnek.
VARÁZSÉNEK - HEVESI IMRE ZENÉS MŰSORA
Hevesi Imre rendszeres vendége a Kultúrkúria gyermekprogramjainak. A Diafilmek délutánja házigazdájaként, korábbi Csiribirik vendégeként már sokak számára kedves ismerős. Most önálló zenés műsorával kedveskedik a hidegkúti gyerekeknek.
Jegyár: 900 Ft

2018. április 11. szerda 10:00-12:00
Költészet Napja a Sebő együttessel
A Sebő együttes megzenésített versei egy rendhagyó irodalomóra keretében
Válogatás Weöres Sándor, Orbán Ottó, Varró Dániel és Kovács András Ferenc verseiből
Az együttes tagjai: Sebő Ferenc, Barvich Iván, Perger László, Soós Réka és Tímár Sára.
Sebő Ferenc első dalait 1968-ban írta. Művészeti tevékenységét többek között Állami-díjjal, Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, Pro Cultura Urbis-díjjal és 2012-ben Kossuth-díjjal jutalmazták. 2014 óta a Nemzet Művésze.
Jegyár: 1000 Ft
Diák jegyár: 500 Ft

2018. április 13. péntek 10:00-11:00
Muzsikus Klébzelet
Eckhardt Gábor zenetörténeti előadása kisiskolásoknak
Vetélkedő klébzelet módra
Jegyár: 700 Ft

2018. április 20. péntek 9:00-12:00
Tádé bérlet: Furulyás Palkó - a Kolompos együttes mesejátéka
Zenés mesejáték két időpontban, 9 órakor és 10.30-kor
Dramatikus játék, bábukkal, élő szereplőkkel, muzsikával: hogyan találja meg a királykisasszony párját a juhászlegény személyében.
A juhait elvesztő pásztor vagy pásztorlány zenés történetének meseszerű feldolgozása.
Jegyár: 900 Ft
2018. április 21. szombat 16:00-18:00
Kucok – játssz velünk mesét!
Interaktív meseszínház a Tünet együttes tagjainak közreműködésével 
A Kucok egy színházi előadás és egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke, 3 és 7 éves kor közötti gyerekeknek ajánlott.
Milyen is egy kucok? Barátságos rejtekhely, ahova behúzódva a fantázia határtalan kalandokra indulhat, zug, amely megannyi titkot tartogat. Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes, a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében. Az úton a kis kalandorok találkozhatnak az egyszemű óriással, a rozsdás robottal vagy a lila hangyásszal. A játék, a tánc és a zene részesei lesznek, miközben ők maguk is mesehőssé válnak. A kucoki időben mérve reggeltől másnap reggelig tartó mágikus úton a kicsik saját hangja, teste és mozdulatai lesznek a történet, a zene vagy akár a szereplők mozgatói. Eközben ők maguk is szabadon játszhatnak, mozoghatnak, ismerkedhetnek képességeik határtalanságával.
Rendező: Szabó Réka
Szereplők: Furulyás Dóra / Huzella Júlia / Lakos Fanni, Gőz István, Szabó Réka, Szász Dániel, Kántor Kata
Zene: Ágoston Béla / Váczi Dániel, Rubik Ernő Zoltán
Jelmez: Andrea Haamer 
Szöveg: Peer Krisztián 
Hang és fény: Szabon Balázs / Major Mátyás
Külön köszönet: Szirtes Attila 
"Barátságos jelmezekbe bújtatott, a gyerekekre odafigyelő játszótársak, valódi hangszerek, eleven zenészek, emberi hangok és emberi léptékek. A közös cselekvés, az együttlét öröme határozza meg az előadás hangulatát. Fontos lenne, hogy minél több családban, óvodában, de még az elemi iskolában is érezhető legyen a kucok melege." (Szilágyi Zsuzsa, Revizor)
Előadásonként 35 gyerek vehet részt az interaktív játékban. A korlátozott férőhelyek miatt ajánlatos az előzetes jegyvásárlás. A gyermekeknek kényelmes ruha viselését ajánljuk, kérjük a cipőt levenni a színházterem bejáratánál. 
Jegyár gyerekeknek 1500 Ft, kísérőknek 1200 Ft.
Nagy érdeklődés esetén az előadást 17 órakor megismételjük. Előadásonként 35 gyerek vehet részt az interaktív játékban. A korlátozott gyermekférőhelyek miatt ajánlatos az előzetes jegyvásárlás. Jegyár gyerekeknek 1500 Ft, kísérőknek 1200 Ft.

2018. április 23. hétfő 10:00-12:00
Babaszínház: Egyik kicsi, másik nagy
Első színházi élmény a Vaskakas Bábszínház előadásában 0-3 éves korig.
Babaszínházi előadás Bartos Erika, Gryllus Vilmos, Kukorelly Endre, Lackfi János, Petőcz András, Szabó T. Anna és Varró Dániel költőink gyermekversei alapján.
Játsszák:
Gergely Rozália
Markó-Valenytik Anna
Rendező: Ujvári Janka Jászai Mari-díjas
Zene: Rab Viki
Tervező: Michac Gábor
A társulat a babaszínházról:
"Akármilyen hihetetlen, a csecsemők, a három éves kor alatti aprócska gyerekek is fogékonyak a színházi előadásra. Persze nem akármilyenre, hanem kifejezetten nekik készülő játékokra.
Tudós csoportok: pszichológusok, pedagógusok és művészek hosszú évek óta tartó vizsgálatai alapján ismert, hogy a művészi élmények már a méhen belüli életben is befolyásolják a fejlődést. A kínai császárnékról mesélték, hogy amikor állapotosak lettek, csak szép dolgokat volt szabad nézniük, hallgatniuk és szagolniuk, hogy a magzat is szép és kiegyensúlyozott legyen.
Kínában már akkor tudták, amit a mai pszichológia tanít, hogy életünk első kilenc hónapja – még az anyaméhben – és az azt követő három év egész életünkre kihat. Irányt szab személyiségünknek, kreativitásunknak, lelki egészségünknek, egyszóval mindennek, ami bennünk később igazán fontos lesz.
Az esztétikai élmény, annak közös megélése, otthoni felidézése, s újraélése a csecsemő-szülő kapcsolat erősítésén, elmélyítésén túl, új tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagítja a kisgyermeket. Hatékonyabban, mint bármikor későbbi élete során. A művészet ebben az életkorban segíthet talán a legtöbbet."
Az előadásra jegyek korlátozott számban vásárolhatók. Javasolt az előzetes jegyvásárlás.Nagy érdeklődés esetén előadásunkat 11 órától megismételjük.

Jegyár: 1200 Ft


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek