Apokalipszis most

Az Apokalipszis most - A végső vágás szeptember 5-től limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba

 

Francis Ford Coppola háborús filmklasszikusa digitálisan felújítva a mozikban

Coppola két Oscar-díjjal és Cannes-i Arany Pálmával elismert háborús eposza a bemutató 40. évfordulója alkalmából rövid időre visszatér a mozivásznakra. Az Apokalipszis most 4K restaurálását felügyelő rendező egyúttal a vágáshoz is hozzányúlt, így született meg a szeptember 5-től országszerte mozikba kerülő „Végső vágás - Final Cut" változat.

A minden idők legjobb háborús filmjei között számon tartott Apokalipszis most egyúttal a filmtörténet legmerészebb és leggyötrelmesebb forgatásai címre is esélyes lehet. A díszleteket még a forgatás kezdeti szakaszában romba döntötte a Fülöp-szigeteki tájfun, Coppola kirúgta a főszerepre kiszemelt Harvey Keitelt, a helyére érkező Martin Sheen életveszélyes szívrohamot kapott, a rekordgázsiért szerződtetett Marlon Brando túlsúlyosan érkezett, és nem hagyta magát előnytelenül filmezni. A forgatás a tervezett öt hónap helyett közel két évig húzódott, a büdzsé teljesen elszabadult. Mindezek ellenére a rendező meg volt győződve arról, hogy a film sikeres lesz, ezért a saját vagyonából több millió dollárt áldozott a forgatásra, a házára is jelzálogot kellett felvennie, hogy befejezhesse a filmet. Coppolát annyira megviselték a forgatás viszontagságai, hogy ötven kilót fogyott. A premiert kénytelen volt többször is elhalasztani, mivel a nyersanyag közel 200 órát tett ki, és a vágásán közel három évig dolgozott. Végül Coppola kitartása és a kimagasló szakembereket - köztük az Oscar-díjas Vittorio Storaro operatőrt és szintén Oscar-díjas vágó és sound designer Walter Murch-t, továbbá Sheen és Brando mellett Robert Duvallt, Dennis Hoppert, az ifjú Harrison Fordot és még ifjabb Laurence Fishburne-t - tömörítő stáb munkája meghozta a gyümölcsét. Az 1979-es premier után a kritikusok egyértelműen állást foglaltak a film zsenialitása mellett, a film Cannes-ban Arany Pálmát nyert, a Legjobb operatőr és Legjobb hang Oscar-díját és a Legjobb rendező Golden Globe-díját is megkapta. Filmművészeti értéke miatt az amerikai National Film Registry is felvette a megőrzendő alkotások közé.

A film bemutatásának 40. évfordulója kapcsán 2018-ban felkérték Coppolát, hogy rendezőként koordinálja végig a film digitális restaurálását és újrakeverését a film újbóli megjelenéséhez, aki ennek apropóján a vágáshoz is hozzányúlt. Így született meg a 183 perces hosszúságú Végső vágás, amelyről Coppola a New York-i Tribeca Filmfesztiválon tartott ősbemutatón úgy nyilatkozott, hogy ő ezt a változatot érzi leginkább a sajátjának - szemben az eredetileg mozikba került 145 perces és a 2001-ben kiadott 202 perces Redux változattal. A csaknem egy éven át zajló felújítás során az eredeti 70mm-es filmtekercs több mint 300.000 képkockáját egyesével digitalizálták, 4K UHD felbontásban restaurálták, és a magas dinamikatartományt - még sötétebb feketét és még világosabb fényeket - biztosító Dolby Vision HDR képtechnológiával már-már ijesztően valósághűre alakították. Az Oscar-díjjal elismert monumentális hangzást a csak nemrég fellelt, eredeti hatsávos master hangszalagok segítségével rekonstruálták Dolby 5.1, 7.1 és Atmos formátumban, hogy megfeleljen a legmodernebb mozitechnikai elvárásoknak.

Magyar feliratos előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=A_YAehLIyyc

 

A vietnami háború idején játszódó történetben egy amerikai, vezérkari százados egy őrült parancsnok magánbirodalmába téved. Willard kapitány (Martin Sheen) a saigoni CIA-tól azt a különleges megbízatást kapja, hogy likvidálja a nyilvánvalóan megőrült Kurtz ezredest (Marlon Brando). Feladata könnyen az életébe kerülhet. Az ellenséges területeken keresztül el kell jutnia a kambodzsai határhoz, ahol a "zöldsapkás" ezredes már hosszú ideje a hegyekben él és az őt istenként tisztelő bennszülöttekből magánhadsereget szervezett. Willard útja a háborús területen keresztül egyre inkább erős színekkel festett rémálomhoz hasonlít...Küldetése során szembesülnie kell, hogyan válik a vietnámi háború szándékos vagy félelem szülte esztelen vérengzéssé.

Az Apokalipszis most - A végső vágás szeptember 5-től limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba. Budapesten kizárólag a Puskin Moziban vetítik, emellett országszerte számos helyszínen, többek között Debrecenben, Kecskeméten, Székesfehérváron, Szombathelyen, Pécsett, Egerben és Szolnokon is látható, digitálisan feújított képpel és hanggal, magyar felirattal, a kultfilmek mozibemutatóira specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában. A vetítési helyszínek részletes listája a https://www.facebook.com/PannoniaEntertainment/ oldalon olvasható.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Egyperces egy ajándékról