André Aciman: Harvard tér

A szerző, a világhírű egyiptomi származású amerikai író, André Aciman a Szólíts a neveden, a Találj rám! a Nyolc fehér éjszaka írója.

 

Harvard tér

André Aciman

 

A regény középpontjában egy különleges barátság áll. A főszereplői két teljesen különböző ember, akiket a francia nyelv és Franciaország iránti szeretetük hozott össze egy kávézóban: a visszahúzódó fiatal egyiptomi zsidó egyetemista, aki a tizenhetedik század irodalmát tanulmányozza és a széles műveltségű, harsány, pimasz, karizmatikus arab taxisofőr.

A szerző, a világhírű egyiptomi származású amerikai író, André Aciman a Szólíts a neveden, a Találj rám! a Nyolc fehér éjszaka írója. A Harvard tér című regényében kiváló jellemábrázolása nyomán bontakozik ki előttünk a két nagyon is eltérő ember jelleme, akik ennek ellenére nagyon megkedvelik egymást. Az önéletrajzi elemeket tartalmazó regény, visszaemlékezés az ifjúkori egyetemi évekre.

A két ifjú Cambridge-ben, a Harvard tér egyik kávézójában ismerdik meg 1977 nyarán.  A szerző szemszögéből leszünk tanúi e kapcsolatnak."Én sunyi voltam, ő, Kalas, egyenes. Én soha nem emeltem fel a hangomat, ő viszont a Harvard tér leghangosabb pasasa volt. Én görcsöltem, óvatos voltam ,bátortalan:ő vakmerő és brutális, egy puskaporos hordó. Ami a szívén, az száján. Az én szívem kripta volt....Én mindenkit elviseltem, de soha senkit nem szerettem. Ő a tenyerén hordta szívét, én az enyémet mélyen elrejtettem... Ő újonnan érkezett az Államokba, mégis sikerült majdnem mindenkivel szót váltania Cambridge-ben, én négy évig voltam doktorandusz a Harvardon, s ennek ellenére azon a nyáron sokszor egy teremtett lélekkel nem beszéltem egész nap...Ő semmiben sem tűrt ellenmondást, én kompromisszumokból éltem, a n yugalom volt a jelszavam.

A diák az irodalom professzoraként képzeli el az életét, de mindennél jobban szeretne asszimilált amerikaivá válni. Kalas minden tette a zöldkártya megszerzéséreirányul-

A diák nem tud ellenállni újdonsült barátja vonzerejének, és hanyagolni kezdi a tanulmányait. Két élete van: egy a Harvard elvont világában, egy száműzetésben Kalassal Cambridge utcáin. Bárokat és a kávézókat látogatnak sorra a Harvard téren, szerelmi kapcsolataik intim pillanatairól számolnak be egymásnak, vitatkoznak az amerikai álomról. De közelednek a vizsgák, Kalast pedig kiutasítás fenyegeti. A diáknak meg kell hoznia élete legfontosabb döntését: ragaszkodik az álmához, és asszimilálódik az Újvilágba, vagy mindent kockára tesz, hogy megvédje barátját az Óvilágtól?Hogy megtudjuk érdemes elolvasni a harvard tér című regényt, melyben napjaink egyik legkifinomultabb stílusú írója felejthetetlen, megható portrét fest e két ember barátságról.

B.Mezei Éva

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek