Andor: In memoriam: fogam

Élményem a fogorvosnál

 

IN MEMORIAM: FOGAM


    A karácsony idén is meghozta hozzánk a Kisjézus születésének örömét, a szeretetet, a meghitt hangulatot. Erre vetett árnyékot karácsony másnapján egy szomorú halálhír. A belül, középről tekintve jobbra levő, felső, második fogam, hosszú, munkás élet után, nem bírva az ideg - és tömést - őrlő nehéz munkát, az esti fogmosásnál diszkrét koppanással, a mosdókagylónkban befejezte az életét.

    Drága - már több mint 50 évet mellettem kibíró - kis feleségem nem felejtette el a házasságkötésünkkor esküvel erősített ígéretét, hogy kitart mellettem jóban, rosszban, most is betartotta a szavát, két nap múlva neki is kitört az egyik foga.

    Nos, nem volt mit tennünk, fölkerestük a 40 év óta a fogainkkal együtt öregedő fogorvosunkat, hogy vázolja föl nekünk, milyen jövő vár ránk, hogy lehetne a hiányosságokat betömni. Állapotfelmérésre bátran előre engedtem a nejemet, aki mindegy 10 perc múlva jött vissza azzal a nem túl lelkesítő hírrel, hogy egy disszidálásra készülő, rossz fogat is talált nála még a doki, akit rossz magaviselete miatt, - mielőtt valami súlyosabb gonosztettet elkövetne, - el kell távolítani. A két fog helyén keletkezett bombatölcsérszerű lyukból tűzszerész-óvatossággal el kell távolítani az ideget, a mellette levő fogakat átszobrászkodni kalaptartónak, majd erre ráhelyezni a megérdemelt jutalmat, a koronát. Kérdően rám nézett, és én beleegyezően bólintottam. Kerül, amibe kerül, elvégre egy nő nem járhat hiányos és rossz fogakkal. Ezután került rám a sor. A doki egy horgolótű szerű eszközzel levizitelte lelkiismeretesen az összes fogamat, miközben a fejével aggódva úgy bólogatott, mint a régi autók hátsó kalaptartartóján elhelyezett Bonzó kutya.  

     -  A kitört fogat már csak 4 fogat átívelő híddal lehet pótolni, kezdte a diagnózisát.

     - J. úr, magának nagyon erős a harapása, - folytatta. Erre utal az alsó fogak erősen kopott állapota. Ezeket is ki kellene húzni, és helyette egy 3 fogat áthidaló koronát beépíteni. Ismerve anyagi helyzetemet, rögtön hozzátette:

     - Ezek nem porcelánt utánzó fogak lennének, hanem fémből készültek, és a színük sötét hatást kelt. Rövid habozás után ráálltam a megoldásra. Végül is nem vagyok én előadó művész, akinek a magas C kiéneklésekor az egész fogsora látható a tv-közvetítéskor, és békés természetű vagyok, nem vagyok rászorulva arra, hogy kimutassam a fogam fehérjét.

    Ezek után rátért a munka megvalósításához szükséges anyagi fedezet nagyságának ismertetésére. Mondott egy hatszámjegyű számot, melynek nagysága akkora volt, hogy ha avval egy autókereskedőhöz autóvásárlási célból beállítottam volna, mindjárt egy új, - hitelre vásárolt, első részletét kifizetett - autóval távozhattam volna. A doki figyelmét nem kerülte el, hogy egy pillanatra kihagyott a lélegzetem, és szorosabban markolom a vizsgálószék karfáját. Hirtelen hozzátette még:

    - J.úr! Ezzel most 15 évig semmi baja nem lesz! Garantálom - próbált megnyugtatni! Ez a 15 év szöget ütött a fejembe. Ha a doki ekkora intervallumban gondolkodik, bizakodhatok abban, hogy legalább 3 évig még használni fogom az alkotását. Ha most bedobom a temetkezésemre félretett, család segítő pénzemet, - habár szerény körülmények között élünk, 3 évnek elégnek kell lenni arra, hogy visszapótoljam, - hozzáadom az egy havi nyugdíjunkat és igénybe veszem a lányom támogatását, megoldható a tranzakció.   

    - Nem akarom a kedves olvasóimat az elkövetkező másfél hónap fogászati munkálatainak (fogak kivésése, ideg kiölése, csap helyének kifúrása, minta vételezése, stb.) leírásával untatni, valószínűleg már sokan túl vannak ezen műveleteknek a megismerésén, és ezeknek részletes ismertetésével kellemetlen emlékeket ébreszthetnénk föl bennük. A lényeg az, hogy a hidak és a koronák a helyükre költöztek és túl vagyunk az összeszoktatáson is, azaz ha egy kicsit bátortalanul, de már merünk velük rágni is. Megbékéltem már a fém-fogpótlással is, egy kicsit emlékeztetnek a szaracénok ellen hadba vonuló kereszteslovagok páncél sisakjára. Búcsúzásul még „ráijesztettem" a fogorvosunkra is, biztosítottam, hogy 5 évenként majd rendszeresen eljövünk a fogaink ellenőrzésére.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Fer-Kai
#7. 2017. február 26. 19:00
Azt hiszem, a fogorvosi témájú írások - még a legviccesebbek is - riasztólag hatnak az olvasóra.
Nekem is fel kell hívnom a fogorvost, mert pár napja letört az egyik végét járó fogamból egy nagy darab.
Bizony, én is szörnyű számokat látok megjelenni, hogy milyen sokba is fog kerülni végül mindez.
És hidakkal is "büszkélkedhetek", de az a tapasztalatom, hogy nemcsak csúnyábbak, hanem roskatagabbak is, mint Budapest szépséges hídjai.
Szóval ez egy keserves téma...
Mintha Neked is kevesebb humorforrást jelentene most, mint amilyen "kihívást" (értsd: anyagi gondot)!

De még mindig jobb olvasni, mintha a fogad írt volna ide egy "szösszenetet":

IN MEMORIAM: GAZDÁM
markusdeak
#6. 2017. február 25. 23:29
Kedves Andor!

Néhány szám, hogy a hozzászólásoktól függetlenül meg tudd becsülni az olvasóid számát.


Átlagos napi látogatók száma: 302,93

Átlagos havi látogatók száma: 9.087,83

Legtöbb látogató egy napon: 1.621, dátum: 2016-10-24

Barátsággal Márkus
előzmény: andor hozzászólása, 2017. február 25. 21:00
andor
#5. 2017. február 25. 21:00
Nagy kár, hogy a hozzászólások száma olyan elenyésző itt.Így ha a szerző több olvasót szeretne látni, kénytelen eladni a művét egy tál lencséért a facebookon. Itt akár öten is beleolvasnak az írásába! Hát azért ez sem egy vigasztaló szám:((
markusdeak
#4. 2017. február 24. 20:56
Dehogynem érdekelt. Olvastam, tetszett, kétségtelen, hogy nem kommenteltem, de azt ritkán szoktam.
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2017. február 24. 17:29
andor
#3. 2017. február 24. 20:11
Már is megkeresem!
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2017. február 24. 17:29
Eliza Beth
#2. 2017. február 24. 17:29
Nem is beszéltünk össze :-))))
Én is most mentem át hasonló procedúrán, én is megírtam, bár senkit nem érdekelt :-)))
Gratulálok az új páncélodhoz!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek