Amit gondolok, nem úgy gondolom... - Hangok mögött, szavak alatt (12/7)

Azt mondják, ha folyóban úszol, és örvénybe kerülsz, az a legjobb, ha erőt veszel magadon, és hagyod, hogy lehúzzon, majd elengedjen. Ha nem így teszel, lehet, hogy nem jössz fel többet.

 

 

 

Azt mondják, ha folyóban úszol, és örvénybe kerülsz, az a legjobb, ha erőt veszel magadon, és hagyod, hogy lehúzzon, majd elengedjen. Ha nem így teszel, lehet, hogy nem jössz fel többet. Mi a helyzet a lelki örvényekkel, a lefelé húzó hangulati spirálokkal? Szabad-e, el lehet-e bújni előlük egyáltalán? Sorozatunk eheti epizódjában következik A Gátnál zenekar Félmágió című albumának lassú sodrású örvénye, az Életveszélyban, illetve a zenekartagok személyes adalékai.

 

7) Életveszélyban (A Gátnál zenekar Félmágió című nagylemezéről)

 

Homoki Fóka ("civil" nevén Benkő Gábor, a dal szerzője és szövegírója, A Gátnál zenekar gitáros/énekese):

Emberek vagyunk. Halandók, esendők és kiszolgáltatottak - a környezetünkben szinte mindennek kiszolgáltatottjai. Vannak hangulati időszakok, meddő napok, örvények, amikor ennek az emberként való létezésnek a korlátossága olyan nyomással feszül rá a tudatunkra, hogy úgy érezzük, teljességgel tehetetlenek vagyunk vele szemben. Felőrlő, passzivitás, csapdában való vergődés, amikor a legkisebb erőfeszítés is árral szemben való őrült kapálódzásnak tűnik, amikor minden a padlóról való felállásra tett kísérlet eredménye egy újabb elesés. Sokan inkább nem beszélnek ezekről az időszakokról, hiszen a társadalom sugallt elvárása, hogy sikerességet sugározzunk, a túlzott érzékenység, a sebezhetőség pedig ezzel ellentétes töltésű fogalmak. Sokan félnek is "elvállalni" a sebezhetőséget, ezért jobb híján elrejtik saját maguk elől valamilyen személyiség alapon konstruált fedősztorival, egy az álarcra helyezett újabb álarccal.

 

Ezt a jelenséget akartam megragadni ezzel a dalunkkal. Dalos, a zenekar korábbi basszusgitárosa adta hozzá az Életveszélyban címet, iránta való tiszteletből használjuk így, ezzel a fura toldalékolással, de a cím az álarcok miatt akár az is lehetett volna, hogy Karnevál, és akkor Hamvas Bélára is kikacsintottunk volna kicsit, nem csak Méhes Mariettára. Merthogy - ahogy azt szemfülesebb hallgatók észre is szokták venni - a refrén szövegébe nem véletlenül írtam bele épp a "ragaszthatatlanná" kifejezést. Aki ismeri az egykorvolt, édes emlékű Trabant zenekar "Ragaszthatatlan szív" című örökzöld földalatti szerzeményét, az egyébként nem csak ebből a szóból kiindulva érezhet párhuzamot a két dal között, a szövegben több ponton is próbáltam reflektálni (Életveszélyban: "Gyere ide, én nem megyek sehová..." / Ragaszthatatlan szív: "Nem kelek fel, nem megyek el, alszom tovább..."). Valahol nagyon is hasonló hangulatot közvetít mindkét darab. Az Életveszélyban esetében zenei eszközökkel, a tempóval, a lomha lüktetéssel is erre a lefelé húzó spirál-hatásra próbáltam ráerősíteni. Tény, hogy nem a legkönnyebben emészthető szám az albumon, de úgy érzem, fontos dal, és szükség van rá!

 

Pogi ("civil" nevén Paukovics Gergely, 2014-től A Gátnál zenekar kísérőgitárosa):

Régi álmom volt, hogy egyszer zenélhessek tangóharmonikás hangszerelésben valami olyan zenét, ami nem feltétlenül az a vonal, amitől híres lett a harmonika. Ez az álmom életemben először ezzel a nótával valósult meg, és nagyon örülök is neki. A gitár szólisztikus részei igazán tetszenek, marha jó kis dallamok, amik kihívást is jelentettek a nagy fekvésugrások miatt. Nagy öröm, hogy a Gátnál jelenlegi felállásában ezeket a részeket most már én játszhatom. A dal szövegének első sorai egyébként pedig viccesen és találóan szummázzák nagyjából az egész eddigi zenei működésemet.

 

Valamilyen Karabély ("civil" nevén Baráth Tibor, 2012-től A Gátnál zenekar dobosa):

Az Életveszélyban az ügyeletes lőtyögős nóta... Igazán laza darab, könnyen rá tudom ültetni például a másnapossagot :) Emellett egyfajta ébredésvágyat is megrajzol. Bármiből való ébredést. Szerelmi bánat, zsákutca is eszembe jut... vagy önmegismerési buszmegálló, amely két dolog nem is áll olyan messze egymástól... A legjobban mégis a másnapossagomat hallom Életveszélyban. Ringatós másnap. :)

 

Az Életveszélyban a YouTube-on

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek