Ambrus Attila és Berki Krisztián: Rosszfiúk Ázsiában

Nincs okom kételkedni, de bízni sem, hogy az új, a feketén és fehéren kívül több árnyalatot mutató új arc őszinte, de az okokra és miértekre választ kaptam a kötetből.


Ha egy társadalmat el akarsz hülyíteni, ajándékozd meg a lehető legtöbb kereskedelmi médiával. Az Ázsia Expressz valóságtalansághowt nem láttam, nem nézek tv-t, a királyit sem, de a kereskedelmi csatornák adását még akkor is megszenvedem, amíg egy-egy, bekapcsolt készülékkel felszerelt vevőcsalogató kirakat előtt elhaladok. Magáról az eseményről is utólag szereztem tudomást, az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent, Ambrus Attila és Berki Krisztián által jegyzett, Rosszfiúk Ázsiában című kötet olvasásakor. Az említett kalandshowt, nyerték meg a szerzők.
Ha csupán egy másodpercig is hitelt adnék a bulvárhírek által sugallt képnek, arra a következtetésre kéne jutnom, hogy minden romantikusan fekete-fehér és a celebvilág szereplői egytől egyig szentek vagy szánni valóan undorító alakok. A bulvár média szükségszerűen hamis képet közvetít, azonban a Rosszfiúk Ázsiában lehetőséget ad a valóságszűrő lepel mögé tekinteni. Ambrus Attila és Berki Krisztián (talán) őszinte kitárulkozása az Ázsia Expressz forgatásának éjszakáin önmagában elégtelen motiváció, nem személyiségük, hanem az a sajátos életút érdekelt, mely a média-celeb világ kínálta sekélyes értékek között tette lehetővé hőseink kiteljesedését.
Nem csalódtam, a kötetben szó esik gyermekkorukról, melyben mindketten a család hiányától sérültek. A Viszkis szülei elváltak, apja elperelte a gyereket az őket elhagyó anyától, de apja helyett szeretetet nagyanyjától kapott, aki 10 éves koráig nevelte, majd halála után egyik apai nagynénje vette pártfogásba. Több lopási eset után 14 éves korától két évet javítóintézetben, majd további két évet munkatáborban töltött.
Krisztián édesapja fizikai munkás volt, egy GMK-ban dolgozott, édesanyja a vendéglátóiparban tevékenykedett. Szülei válását követően a bíróság alkoholista anyja felügyeletére bízta.
A kötet első, beszélgetéseiket tartalmazó részében olvashattam a Viszkis börtön-élményeiről, az ázsiai kultúráról vallott nézeteikről, arról, miként élik meg kapcsolataikat, gondolataikat társadalomról, bűnözésről, kettejük barátságának kialakulásáról és az életük sok más jelentős és jelentéktelen epizódjáról. A fejezetek végén lévő QR-kódok még több ismerethez juttatnak. A második rész az Ázsia Expressz eseményeit tartalmazza naplószerűen és a beszélgetéseknél hitelesebb bepillantást enged a két főszereplő belső világába. Mindkét rész felkínálja a lehetőséget egy egészen más, „igazibb" Berki, és Viszkis, megismerésére.
A legrövidebb, harmadik részben Krisztián legjobb barátja és üzlettársa, Silló István válaszol a szerkesztő, Karizs Tamás hőseinket illető kérdéseire.
A média rájuk szabott egy szerepet, ennek Krisztián többé-kevésbé - legalábbis a könyv megjelenéséig - igyekezett megfelelni, Attilának kisebb mértékű a megfelelési kényszere. Nincs okom kételkedni, de bízni sem, hogy az új, a feketén és fehéren kívül több árnyalatot mutató új arc őszinte, de az okokra és miértekre választ kaptam a kötetből.

Rosszfiúk Ázsiábam

Berki KrisztiánAmbrus AttilaKarizs Tamás

ALEXANDRA KÖNYVESHÁZ KFT., 2018

Információk

  • 256 oldal
  • Kötés: füles, kartonált
  • ISBN: 9789634471493


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek