Alvilág és feketekereskedelem Egy nő a bűnözők világában

Itt a National Geographic legújabb dokumentumfilm sorozata, A BŰN KERESKEDŐI

 

 

 

 

 

A National Geographic, új nyolcrészes sorozatában Mariana van Zeller a Föld legveszélyesebb és legszervezettebb csempészhálózatai kulisszái mögé viszi a nézőket. A Peabody- és DuPont-díjas oknyomozó újságíró - a National Geographic legendásan jó kapcsolatrendszerét kihasználva - valamennyi epizódban más és más bűnelkövetői kört mutat be belülről. Premier: 2021. február 26.

 

A Bűn kereskedői dokumentumfilm sorozat segítségével olyan helyekre juthatunk el, melyek élénken foglalkoztatják a fantáziánkat, de ahova személyesen mégse kívánkozunk. Mariana van Zeller újságírónő a 21. századi modern alvilágot és feketekereskedelemet mutatja be.  Találkozik többek közt tigriskereskedőkkel, fegyvercsempészekkel, kerítőkkel, kokain- és fentanilterjesztőkkel. Valamint, hogy valóban teljes, 360 fokos körképet kapjunk ezeknek a szofisztikált, dollár-milliárdokat mozgató alvilági szervezeteknek a működéséről, rendőröket, újságírókat és szemtanúkat is kérdez tapasztalataikról. Marana van Zeller a Bűn kereskedőiben bemutatja azt is, hogy a rettegett bűnözők sokkal jobban hasonlítanak ránk, átlagemberekre, semmint azt kívülállókként gondolnánk. A dokumentumfilm sorozatot egy éven keresztül forgatták, négy kontinensen, közel tíz országban.

 

Mariana van Zeller nemzetközileg elismert tudósító és oknyomozó újságíró. Karrierje során számos díjjal jutalmazták munkáját: a drogkereskedők gyógyszeripari és egyéb illegális fentanilforrásairól forgatott "Death by Fentanyl" c. dokumentumfilmjét DuPont-díjban részesítették. "Rape on the Reservation" c. riportjáért, mely az észak-amerikai indiánrezervátumokban növekvő számban előforduló szexuális visszaéléseket tárta fel, a Fiatal Újságírók Livingston-díjában részesült. Az orvos által receptre felírt drogokkal kapcsolatos visszásságokat feldolgozó "The OxyContin Express" c. dokumentumfilmje pedig Peabody-díjat, Television Academy Honors díjat és Emmy-jelölést hozott a számára.

 

Mariana 2011-ben kezdett a mexikói drogháborúval foglalkozni, ettől kezdve éveken át próbálkozott a hírhedt kartellvezér, Joaquín "El Chapo" Guzmán meginterjúvolásával. A bravúr - Sean Pennel ellentétben - nem sikerült neki, némi vígaszt Penn beszámolója nyújtott számára, mely szerint a 'Köpcössel' folytatott beszélgetése során Mariana "Chasing El Chapo" című 2015-ös dokumentumfilmje is szóba került. Jelenleg a National Geographic, a Fusion és az ESPN számára készít műsorokat. Újságíró pályafutását hazájában, Portugáliában kezdte, folyékonyan beszél portugálul, angolul, spanyolul, olaszul és franciául.

 

 

„Izgatottan várom, hogy világszerte a képernyőre kerüljön a Bűn kereskedői, és ilyen módon megoszthassam tapasztalataimat a közvéleménnyel" - mondta Mariana van Zeller, aki oknyomozó újságíróként az elmúlt 15 évben ideje jelentős részét alvilági témák feldolgozásával töltötte. "Az emberek nincsenek tudatában, hogy a feketepiacok szó szerint körülvesznek minket... ott is jelen vannak, ahol a laikus szem semmilyen bűnre utaló jelet nem lát. És az a legmegdöbbentőbb számomra, hogy rengeteg átlagos, jogkövető embert is képesek magukba rántani ezek a sötét világok."

 

A fegyvercsempészetnek szentelt kétórás különkiadásban Mariana van Zeller az amerikai fegyverek útját követi nyomon az USA déli határán át Mexikóba, ahol a drogkartellek napjainkban minden korábbinál hevesebb és véresebb harcot folytatnak - a rendőrökkel és egymással. Az epizód egyetlen sokkoló, lélegzetelállító utazás csempészek, fegyverkereskedők, kartellfőnökök és bérgyilkosok között - és a történet még az addiginál izgalmasabbá válik, amikor a hatóságok letartóztatják a világ leghírhedtebb drogbárója, a 'Köpcös' fiát, és a kartell, amelyről Mariana riportot készített, bosszút esküszik.

 

Premier: 2021. február 26, 21:00  a National Geographic csatornán

A bűn kereskedői trailer: https://www.youtube.com/watch?v=uSznrmrw4SY

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek