Akiken nem fogott az idő! - A KUGLI együttes

Jelszavuk!! Mindhalálig Rock and Roll!!!!!!!! Következő fellépés: November 29. Múzeumkert 18 óra

 1979-ben az SOS és Hurrican együttesekből alakította meg a zenekart Gönczy Gábor dobos. Az akkori tagok: Gönczy László gitáros, Vrana Tamás basszusgitáros és Bíró György énekes.
Az első fellépések Újpesten a Dallos Ida és az Ady Művelődési Házakban voltak. Hamar kiderült, hogy a közönség megszerette a zenekart -egyre többen jártak a koncertekre - igy pár hónap után csatlakozott az együtteshez Major László gitáros. Ezzel megnyílt a lehetőség, hogy alapelképzeléseik megvalósuljanak, miszerint a dalokat színpadi játékkal, és kellékekkel alátámasztva adják elő. Így került a színpadra az akasztófa, rajta egy óriási kugligolyóval, útjelző táblák, a lift, a masszív asszony bábuja, az alsó tízezer éljenező táblája... és a háttérben a jellegzetes szárítókötél, amire kiteregették a szennyest. 1980-tól a Némethi Ernő Művelődési Házban hétfői napokon klubbot működtettek, ami oda vonzotta Újpest, Angyalföld, Rákospalota rockrajongóit, biztosítva ezzel a fergeteges hangulatú telt-házas bulikat. Felfigyelt a sikerre a Magyar Televízió is, és egyik alkalommal felvételt készített, le is adták a Pulzus című műsorban. Elkészült két rádiófelvételük az Ide a szívekkel és a Jó anyám (eredeti cím: Visszatérés). A rádió ezeket a felvételeket soha nem sugározta, az akkori vezetőség politikailag nem kívánatosnak ítélte meg az együttest. Ennek ellenére a siker rohamosan nőtt, így megnyílt előttük a Budai Ifjúsági Park kapuja, ahol a keddi napokon 2-3 ezres közönség gyűlt össze a Kugli koncertjein.
Sok ma is ismert nagysikerű bandával léptek fel: Beatrice, Karthagó, Prognózis, , Edda, Missio, P-Mobil, V-Motorock. A Lord a Budai parkban a KUGLI állandó előzenekar volt. Fesztiválok: Székesfehérvár, Miskolc, Budapest Olimpiai Kert és több mint 200 koncert. A hírhedt Pusztavacsi Békefesztivál minden idő legnagyobb létszámú magyarországi rockbulija volt. A Kugli zenélt a színpadon, mikor is a szervezetlenségi hibákból fakadólag a beindul közönség miatt a rendőrség a koncert közepén leállította a bulit, kitört a balhé...Közönség vs. Rendőrség, vízágyúk, könnygázgránátok... Egy időre külső vendégként csatlakozott hozzájuk Vikidál Gyula. Végül is megcsillant előttük egy hanglemez megjelenésének reménye, miszerint a hanglemezgyár felfigyelve a sikerre felkérte a zenekart egy kislemez elkészítésére. A kiválasztott dalok: Hétköznapok, Masszív asszony. A felvételek a Főnix stúdióban elkészültek, de a kiadásra mégsem került sor. Talán egyetlen zenekar a hanglemezgyár történetében, akinek kifizették a jogdíjat és a kiadás járandóságait, ennek ellenére a lemez nem jelent meg. A valódi okot homály fedi (politikailag a zenekar nem volt megfelelő,derült ki egy levéltárból előkerült " Dallos" jelentésből nemrég)Az eset eléggé elkedvtelenítette az együttest és feloszlott. Hosszú szünet után 2007-ben újra összeállt a csapat: Gönczy Gábor dob, Gönczy László gitár, Vrana Tamás basszusgitár, Ifj. Bíró György ének (édesapja posztját átvéve) és Dudinszky Zoltán billentyű, gitár. Úgy döntöttek, hogy a régi dalaikat Cd formájában megjelentetik. A 1. lemez "Visszatérés" címmel elkészült és a lemezbemutató koncert ideje: 2008. február 22-én volt, a boltokban kapható a lemez. A koncert
sikerén felbuzdulva a csapat tovább folytatja a működést, önálló klubjuk van havonta egy alkalommal, és 2009-ban már ott vannak minden jelentősebb fesztiválon. Hegyalja ,Fezen, SZIN, Motorostalálkozók Tavaszi rockfesztivál,stb Elkészült második lemezük "Megfizettek..." A lemezen a rock szakma sok ismert személye is közreműködik: Varga Miklós, Zeffer András, Kalapács József, Kósa Zsolt, Mr Basary,(ének) Gál Péter (Hegedű) Mindkét lemez kapható a boltokban. 2010. június 4-én a második lemez bemutatóján, az Ady Endre Művelődési Központban Újpesten,már fellépett a zenekarral Rózsa Zoltán gitáros, akinek letisztult gitárjátéka meghatározója a lett a KUGLI hangzásának. 2010. őszén Ifj. Bíró György (Gyurma) posztját, az ércesen rockos hangú Nagy "Tüdőfej" Viktor vette át. Nem sokkal később, 2010. októberében távozott a zenekarból Gönczy László is. Az új tagokkal frissült csapat nagy erőbedobással dolgozik, a 2010-2011-es klubszezonban a KUGLI klubfoglalkozások a PeCsa-ban voltak megtartva, számos vidéki és egyéb fellépések mellett.

A zenekar (Gönczy Gábor dob, Vrana Tamás basszusgitár, Dudinszky Zoltán billentyűk, Rózsa Zoltán gitár, Nagy "Tüdőfej" Viktor ének) mondhatni "egy húron pendül", folyamatosan készülnek az új daloka harmadik lemezre, nem megfeledkezve a KUGLI tradíciókról, ugyanakkor figyelembe véve a körülöttük lévő világ változásait és maximálisan szem előtt tartva a kemény "VALÓDI ROCK" hangzást. Elkészült a "Végzet asszonya" című szám videoklipje, amely láthatóan elnyerte a közönség tetszését. A munka nem áll meg, a zenekar folyamatosan koncertezik, készül a lemez.
ROXOMBAT néven egy új kezdeményezésként ellátogatnak vidéki kultúrházakba, és a helyi zenekarokkal közösen hirdetik a rockzene halhatatlanságát. Mindhalálig Rock and Roll!!!!!!!!


Az együttes további fellépései a következők:
November 29. Múzeumkert 18 óra 
December 7. HBH Söröző-Vác 
December 12. Crazy Mama Best Of Rock klub 21 óra 
December 21. Yes Pup Bp. Hegedűs Gyula u. 1( Klubmegnyitó) 20 óra 
December 27. Érd Borgödör Rock Klub

 

 

 

 


Telegdy István

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek