Aki rappelt és énekelt a Gershwin Show-ba!

Egy tehetséges Afró-Amerikai énekest láthattunk a Fészek Művészklubban, a március végén bemutatott Gershwin Show-ban. Mint megtudtuk Onix Lan, nigériai származású színész, táncos, énekes volt az.

 


Itt ülünk a Fészek Művészklubban és arról beszélgetünk hogy Nigériából hogyan kerül egy előadóművész Budapest patinás klubjába.
- Mit csinált Nigériában, amíg Magyarországra nem jött?
Kultúrát és színművészetet tanultam az Ahmadu Bello egyetemen Zariaban. Nigériában volt szerencsém azon művészek között lenni, akiket be válogattak az Állami Információs, Ifjúsági, Sport és Kulturális Minisztériuma által, újonnan alapított "Állam Művészeti és Kulturális Központjában" ahol elsőként kaptam kulturális események szervezésére megbízást. A központban töltött több mint tíz éves pályafutásom során színészként, énekesként, táncosként és dobosként tevékenykedtem, közreműködtem.
- Magyarországon hogyan kezdte el a művészi pályafutását?
Mint zenész és énekes Magyarország és Európa több országában felléptem, többek között olyan turnékon mint a Coca-Cola, Bacardi Turné, Life Condom Turné, Felléptem továbbá a Coburgi Szamba Fesztiválon 2010 és 2012-ben, de több éven keresztül a Sziget Fesztiválon és az Olaszországban megrendezett Rasszizmus Elleni Futball Világkupán 2004, 2006, 2007-ben.
- Magyarországon és Európában, kikkel dolgozott együtt a pop iparban?
Zeneszöveget írok, dolgoztam és dolgozom több klubban előadóként, közreműködök több zenei producerrel, zeneszerzővel Magyarországon, Olaszországban, Szlovákiában, Németországban és Spanyolországban.

2014 -ben például feldolgoztuk Kárer László zeneszerző barátommal George Gershwin Summertime című dalát, melyet én magam adtam elő ahol ön is látott. Így nem csak szövegíróként, hanem előadóként is felléphettem a Gershwin Show-ba, hozzáteszem volt két kiváló vokalista kolléganő a dalban, Kövér Erika és Gara Márta énekesek, akik hozzájárultak a feldolgozás sikeréhez.

 

A fotón balról jobbra: Gajdos József, Maximiliam Kristóf producer, Onix Lan Énekes, Kollár Steve táncművész és Kriszt László rendező látható.

 

- Hogyan tartja az otthoniakkal a kapcsolatot?
2011-től többször is előadóként szerepeltem a magyarországi afrikai nagykövetségek által szervezett diplomáciai és kulturális fogadásokon.

- Úgy tudom a műsor rendezőjétől hogy tanul színészmesterséget és színészként is nemsokára debütálni fog!
Hát az még egy kicsit messzebb van, de 2014 őszétől folyamatosan járok beszédórákra és színészmesterség órákra a Kazán István Kamaraszínházba. Egyrészt a színészet alapjai mindenhol ugyan azok, legalább is minden jó színésziskolába, s ez, egy jó iskola. Beszélek angolul, Yorubául és magyarul de a Magyar nyelvet azért még gyakorolnom kell addig amíg színpadi értelemben nem lesz kielégítő tudásom, s majd csak akkor fogok Kriszt László rendezővel együtt dolgozni egy  Eugene O'Neill drámába, aminek az egyik főszerepét kaptam meg tőle, és aminek a bemutatóját 2015 őszére tervezünk a Fészek Művészklubba. Azért idén júniusban már részt veszek egy Ovidius és Shakespeare bemutatóban.
- Mik a jövőre vonatkozó tervei?
Hát az örök szerelmem, a színészet, a zenélés az éneklés, szövegírás, stb..., nos ezeket itt Magyarországon is folytatom. De ami a távlati jövőt illeti, egy olyan projekt megszervezésén dolgozom amely keretén belül, Európában ritkaságnak számító nigériai filmipart, Afrika legnagyobb filmiparát, Nollywoodot kívánom oktatási keretek között Magyarországra elhozni. Megjegyzem ez az ipar 2014-ben 5,1 milliárd dollár forgalmat generált.
És ami jelen idejűvé teszi ezt a projektet, Magyarországon először április 16-án kerül megszervezésre egy Nigériai filmpremier melyen nemcsak Promoterként, de előadóként is fellépek majd.
- Köszönöm a beszélgetést, és további sikeres munkát kívánok önnek!

 

 

 


Cikk és Fotó: Telegdy IstvánVissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek