AHOL REND VAN A SOROK KÖZÖTT

Diadalszekéren rontott be tegnap a könyvkiadás főterére a Tarandus

 

Szőcs Géza kulturális államtitkár nyitotta meg tegnap azt a gálaestet, amelyen egy új győri kiadó, a Tarandus mutatkozott be a nyilvánosság előtt. Réti Attila, az üzleti életből ismert TOP 100-as lista rendszeres szereplője, a Kaiser Food cég korábbi tulajdonosa új vállalkozásában is ugyanazokat az értékeket vallja fontosnak, amelyek a Kaiser® márkát európai szinten is sikerre vitték. Ezek: a gazda verítéke, a munka becsülete és a megalkuvás nélküli üzleti tisztesség.

 

Tizenkét új könyv látott tegnap napvilágot szakmai közönség előtt a budapesti Boscolo Hotelben. A kötetek, amelyeket színészek, táncosok, vagy éppen maguk a szerzők mutattak be, az irodalom számos műfaját felölelik a klasszikus szépirodalomtól kezdve az ezoterikus művekig. Réti Attila, a kiadó megálmodója és tulajdonosa több elsőkönyves írónak is lehetőséget ad a megmérettetésre az irodalom színpadán. Ő maga így fogalmaz: a Tarandus Kiadó könyvei alázatosak, arányosak és időt állók. Olyanok, amelyekben REND van a sorok között.

Ki ez az idealista vidéki gazdász ember, aki élete delén túljutva egy új kiadó alapítására adta a fejét? A pénzvilág biztonságának illúzióját keltő Toronyból a mélybe ugró őrült befektető? Talán. Réti Attila huszonegy, az élelmiszeriparban töltött küzdelmes esztendő után a tavalyi évben értékesítette vállalkozását, a Kaiser Food Kft-t, majd közel kétmilliárd forintos alaptőkével hozta létre a Tarandus Kiadót. Ő maga is tollforgató, novelláit rendszeresen közlik irodalmi folyóiratok.

Az új szellemi-kulturális műhely ars poeticája: a mára lefeledett, elrejtett Hagyomány gondos és alázatos közkinccsé tétele, az ezoterikus szépirodalom mint műfaj megteremtése és támogatása.

2012-ben a kiadó mintegy három tucat címet tervez megjelentetni. A megjelenés napjától valamennyi kötet e-könyv formájában is kapható.

 

 

A KÖNYVEKRŐL

 

A kiadó életének első állomásaként változatos repertoárral áll olvasóközönsége elé.

Kosztolányi Dezső útinaplója, az Elsüllyedt Európa a két világháború közötti, még csendes Európáról ad hírt, a költőóriásra olyannyira jellemző kedvesen humoros és mélységesen humánus stílusban. Az Illyés Gyula által 1943-ban szerkesztett remekművet a korabeli sajtóban megjelent, hasonló tárgyú cikkekkel bővítve jelenteti meg a kiadó. Adelbert von Chamisso meséje, a Schlemihl Péter csodálatos története sok évtizedes szünet után kerülhet a klasszikus német romantikát kedvelők kezébe.

 

Alfred de Vigny történelmi regénye, a Cinq-Mars összeesküvése a legkiválóbb francia történelmi kalandregények egyike. Fordítója Benedek Marcell volt, az előszót Baranyi Ferenc költő írta. A kortárs Szappanos Gábor erotikus történelmi kalandregényével, A királynő mélyénnel mutatkozik be. Novák Valentin és Gángoly Attila kópéregénye, a Zsír Balázs olajra lép valódi irodalmi csemege. Molnár Csaba első kötetes szerző ifjúsági regényét, A három kristály legendáját a borítón Béres Alexandra, Izing Klára, Kalo Jenő asztrológus és Liszkay Szilvia műfordító - a Narnia krónikái-könyvek és -filmek fordítója - méltatja. A kiadó szerzője még Tarr Bence László kulturális antropológus, író és Kövesi Péter tradicionális reikimester, NLP-pszichoterapeuta, író. Ők két-két ezoterikus könyvvel jelentkeznek, ezek között esszékötet, verseskönyv és „nem egészen fantasztikus történelmi regény" is szerepel. A Pilis-összeesküvés, az Utazások Ezotériában, Az Örök Élet forrása és a Mindenek Ostroma egységesen a Szintézis Szabadegyetem szellemi támogatásával jött létre, mivel a kiadó és a szabadegyetem szoros együttműködésben, szellemi műhelyként kívánja ápolni a magyar és nemzetközi spirituális hagyományokat. Sarlós Endre történelmi képregénye, Az elfeledett hősök a 2. magyar hadsereg hőseinek állít emléket. A méltatlanul elfeledett ifj. Gaál Mózes század eleji remeke, az először 1922-ben, majd 1984-ben megjelent Mildi meséi varázslatos illusztrációkkal kerülhet újra a gyermekek és szüleik kezébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Háttér

 

 • Réti Attila tulajdonos, kiadóvezető cége, a Tarandus Befektetési és Szolgáltató Kft. a Kaiser eladásából nyert vagyon kezelése mellett igazi kuriózumként könyvkiadással is foglalkozik.
 • A kiadó egy északi sarkkör közeli csillagképről kapta különleges nevét, amely latinul rénszarvast (Rangifer tarandus) jelent.
 • A könyveket a szintén győri Arrabona Print Nyomda készítette el kiváló minőségben.
 • A könyveket és borítóikat Papp Norbert, Pap Kata, Réti-Fedor Mónika és Fabó László Attila illusztrálta.
 • A Tarandus Kiadó megjelenéskor minden új kötetét sorszámmal látja el; pl. „A Tarandus Kiadó ötödik könyve".
 • A Tarandus Kiadó szorosan együttműködik a Szintézis Szabadegyetemmel, a közös gondozásban megjelenő könyvek „Szintézis-könyvek" emblémával jelennek meg.
 • A kiadó munkáját hat munkatárs végzi.
 • A Tarandus Kiadó valamennyi országos könyvterjesztővel szerződéses kapcsolatban áll.
 • A Tarandus Kft. az 1795-ben alapított Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének tagja.
 • A könyveken egyedi kreatív vonalkód található, amely segíti az olvasókat a kiadó beazonosításában.
 • A kiadó gyönyörű kivitelű honlappal, online vásárlási lehetőséggel (könyv és e-könyv) és saját Facebook-oldallal várja látogatóit.
 • Réti Attila megjelent novellái: Szél-járás: Gizi, a tehenészlány, Műhely: A Mutter, Angyal a lovon. Hitel: Az avatás, Aiszóposz Delphoiban. Megjelenés előtt álló, befogadott kéziratok: Műhely: Bagolyvár, Kalligram: Blaník.
 • Réti Attila az íróiskolát a Hungarovox Oktatási Stúdió és Kiadónál végezte, ahol tanárai voltak későbbi szerzői, Szappanos Gábor és Novák Valentin.

 

Bővebb információ

 

 

www.tarandus.hu

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Eliza Beth
#2. 2011. október 21. 08:23
Kicsit lekéstek az Isteni sakkról... :-)))
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek