Ady versek klasszikus balettel - Ady, a börtönben is Ady

A kuriózumnak számító színpadi adaptációkról beszélgetünk, Kriszt László rendezővel és természetesen témánk Ady s költészete.

 

"Kozmikus Ady" címmel mutatkozik be idén nyáron a Kazán István Kamaraszínház a Fészek Művészklubba. A kuriózumnak számító színpadi adaptációkról beszélgetünk, Kriszt László rendezővel és természetesen témánk Ady s költészete.

 

 

- Mióta van repertoáron önöknél Ady?

A kamaraszínház megalakulása óta, tehát tíz éve. Adynak három nagy világlátás korszakát kezdtük színpadra állítani, mint a "Szerelmes Ady", a "Patrióta Ady" és az "Istenes Ady". Persze volt több korszaka Adynak, de mi ezeket dolgoztuk fel, mutattuk be.

- Honnan van a tudása, Adyról, hiszen Ady nem egy könnyed költő!

Hát a tudás szóval óvatos bánnék, mert Ady annyira kimeríthetetlen, hogy két élet is kevés lenne bárkinek megérteni Ady zsenialitását. Ugyan is Ady költő zseniként, megírta az emberi szerelmet, magányt, elhagyatottságot, és kiszolgáltatottságot. Mindent ami az embert végig kísérheti az életében, erre csak Shakespeare volt képes. Egyébként Dr Hegedűs Lóránt Püspök úr szemináriumain volt szerencsém megismerni Ady-t, ahol átfogó képet kaphattam róla. Örök hála neki ezért!

- Csak a interneten tudtam megnézni a régebbi előadásaikat, de a tervezet nyári bemutató próbáit láttam, egy igazán tehetséges színész interpretálásában.

Igen az "Ady maraton" című részletek fent vannak az interneten és nagyszerű színészekkel volt szerencsém dolgozni anno, mint: Helyi László, Imre István, Kárpáti Tibor, Veress Előd, Kovács Molnár József, Rékai Nándor és mások. Az idei bemutatót Horvát László színművészre építettem, habár kevesen ismerik, de kiváló színész, előadó, nagy sikere lesz.

 

 

- Úgy tudom hogy már a tavalyi évben is voltak Ady előadásaik, és a nyári egyfajta összefoglaló!

Igen, jó egy éve visszük Ady-t oda, ahova meghívnak bennünket, pl: voltunk a Kozma utcai börtönben, ahol azért valljuk be, nem éppen Ady-ra vannak kiéhezve, s még is, nem egy rab a könnyeivel küszködött az előadás követően. Meg kellett állapítanom hogy Ady, a börtönben is Ady.

- Volt egy olyan rész, ahol két balett-táncosnőt is láthattam, miközben Ady versek hangzottak el. Ez új volt számomra, mondhatom nyugodtan, lenyűgözött!

Igen, hát ez sem új, mert kb: hat éve már volt egy ilyen megközelítésű bemutatónk, ahol Fantoly Nikolett táncolta el, jelenítette meg Ady érzelmi, szellemi vízióit. Így nem csak hallani lehetett Ady-t, hanem egyfajta belső kivetülésként, vizuálisan is megtudtuk jeleníteni a klasszikus balett segítségével, kaptunk is megannyi gratulációt, köszönetet, vastapsot.

- Most valami frappáns dolgot kellene mondanom a beszélgetésünk végére, de inkább mindenkinek figyelmébe ajánlom a 2016 Július-Augusztusában, a Fészek Művészklubban bemutatásra kerülő "Kozmikus Ady" összeállítást! Köszönöm az interjút!

 

 

 

Fotó: Telegdy István Grafika: Pásztor Attila

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek