A Zene Világnapján kezdődik a 3. Orosz Zenei Fesztivál

2020.OKTÓBER 1-10. között Zeneakadémia, Orosz Kulturális Központ, Tihanyi Bencés Apátság, Országos Idegennyelvű Könyvtár

 

A III. Orosz Zenei Fesztivál az idei világjárvány miatt szűkített programmal várja közönségét, azonban Csajkovszkij születésének 180. évfordulója és a Zene Világnapja alkalmából mindenképpen fontosnak gondolták az alapítók, szervezők, hogy tisztelegjenek az orosz romantika nagymestere előtt a zene szentélyében, a Zeneakadémián. Szabó Marcell, a fesztivál művészeti vezetője olyan ízelítőt állított össze a jövő évi, a Csajkovszkij évfordulót középpontba helyező fesztivál műsorából, művészeiből, amellyel meg szeretné mutatni az orosz zeneszerző rendkívül színes zenei világát. A koncerten Csajkovszkij legismertebb dallamai csendülnek fel különböző formációkban olyan művészek részvételével, mint Kállai Ernő, Razvaljajeva Anasztázia, Pregun Tamás, Balogh Ádám, Mészáros Zsolt Máté és az alapító Szabó Marcell. Jegyek az https://ozf.jegy.hu/ oldalon.

Az idén új helyszínként csatlakozó Tihany beharangozó koncerttel látja vendégül az orosz zene kedvelőit, hogy jövőre reményeink szerint teljes programmal térhessünk vissza a Tihanyi Bencés Apátság csodálatos belső tereibe. Tihanyt és az apátságot számos történelmi tény köti az orosz kultúrához, így különösen örömmel fogadják az Orosz Zenei Fesztivál programját. I. András király - akinek nyughelye a templom királyi kriptájában található - a Kijevi Ruszban nevelkedett, és innen érkezett haza 1046-ban feleségével, Anasztáziával, Szent Vlagyimir nagyfejedelem unokájával, többek között papok és szerzetesek kíséretében. A tihanyi "Petra" nevű barlangmonostor, amelyet a helyiek Oroszkőnek is neveznek orosz szerzetesek monostora volt egészen a 14. századig. A hely védőszentje Myrai Szent Miklós püspök volt, aki a Tihanyi Bencés Apátság mai címerében is szerepel. A királyi kriptában évente több alkalommal ünnepel Szent Liturgiát a Balaton-felvidéken élő orosz közösség.

Az Orosz Kulturális Központ, mint a fesztivál kiemelt partnere, az egyik legkedveltebb helyszín minden évben. Az idei szűkre szabott programok között Csajkovszkij dalokat és operarészleteket hallhatunk Vámosi Katalin, Benabdullah Yaris, Tarnai Dávid és Bárkányi -Horváth Éva (zongora)közreműködésével. 

Hagyományosan a gyerekekről, fiatalokról sem feledkezik meg az Orosz Zenei Fesztivál: az Orosz Kulturális Központban Rajzoljunk, meséljünk, zenéljünk! címmel hirdettek gyermekrajzverseny-pályázatot. A beküldött rajzok bemutatásra kerülnek a gyerekkoncerten, ahol a zenei ismeretterjesztés egyik legendás alakja és a fesztivál visszatérő vendége, Lukácsházi Győző, a képek segítségével kalauzolja a fiatal résztvevőket Muszorgszkij: Egy kiállítás képei c. művének titkaiban.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár új színfoltja a III. Orosz Zenei Fesztiválnak. A patinás környezet  irodalmi estnek ad helyet, zenei fűszerezéssel. Csajkovszkij életének néhány mozaikdarabkája elevenedik meg Meskó Bánk előadásában.

 

A pontos műsorokért, frissítésekért és jegyekért látogassanak el az ozf.hu-ra, illetve az Orosz Zenei Fesztivál facebook oldalára. A fesztiválon való részvétel feltétele a helyszínek járványügyi intézkedéseinek betartása!

 

PROGRAM:

 

2020. október 1. / 19:30 Zeneakadémia Nagyterem

A zene világnapja - Csajkovszkij 180

Közreműködők

Szabó Marcell - zongora, Pregun Tamás - zongora, Mészáros Zsolt Máté - orgona, Kállai Ernő - hegedű, Balogh Ádám - zongora, Razvaljajeva Anasztázia - hárfa

Műsor

Csajkovszkij-Arensky: Diótörő szvit op.71a - részletek
(Pregun Tamás, Szabó Marcell - zongora)

Csajkovszkij-Mészáros: Hattyúk tava szvit op.20a - részletek
(Mészáros Zsolt Máté - orgona)

Csajkovszkij: Souvenir d'un lieu cher op.42
(Kállai Ernő - hegedű, Szabó Marcell - zongora)

***

Csajkovszkij-Rahmanyinov: Csipkerózsika szvit op.66a - részletek
(Balogh Ádám, Szabó Marcell - zongora)

Csajkovszkij: Évszakok op.37a - Október, November

Csajkovszkij: f-moll „Szentimentális keringő" op.51 no.6
(Razvaljajeva Anasztázia - hárfa)

Csajkovszkij: Dumka op.59

Csajkovszij-Pletnyov: Diótörő szvit - részletek
(Szabó Marcell - zongora)

Jegyek: https://www.jegy.hu/program/csajkovszkij-180-orosz-zenei-fesztival-117489

2020. október 3. / 19:00 Tihanyi Bencés Apátság

Csajkovszkij 180

Közreműködők

Kállai Ernő - hegedű, Szabó Marcell - zongora, Razvaljajeva Anasztázia - hárfa, Mészáros Zsolt Máté - orgona

Műsor

Csajkovszkij: Emlék egy kedves helyről op.42
(Kállai Ernő - hegedű, Szabó Marcell - zongora)

Csajkovszkij: Évszakok op.37b: No. 10 Október (Őszi dal) és No. 11 November (Trojka)
Csajkovszkij: Szentimentális keringő
Csajkovszkij: f-moll keringő op. 40 no. 9
Ekaterina A. Walter-Kühne: Fantázia Csajkovszkij „Anyegin" című operájának témáira
(Razvaljajeva Anasztázia - hárfa)

Csajkovszkij-Mészáros: Hattyúk tava szvit op.20a - részletek
(Mészáros Zsolt Máté - orgona)

Csajkovszkij: Dumka - Jelenetek egy orosz faluban op.59
Csajkovszkij-Pletnyov: Diötörő - részletek
(Szabó Marcell - zongora)

Jegyek: https://www.jegy.hu/program/csajkovszkij-180-tihany-119760

2020. október 4. / 16:00 Orosz Kulturális Központ

Rajzoljunk, meséljünk, zenéljünk!

Közreműködők

Lukácsházi Győző - mesélő, Szabó Marcell - zongora

Műsor

Zenés utazás egy kiállítás képeivel
Muszorgszkij: Egy kiállítás képei

A belépés ingyenes, de regisztrációköteles: regisztracio.ozf@gmail.com

 

2020. október 6. /  18:00  Orosz Kulturális Központ

Dalok és operák hullámain

Közreműködik

Vámosi Katalin operaénekes

Tarnai Dávid  operaénekes

Benabdullah Yaris -operaénekes

Bárkányi-Horváth Éva -zongora

A belépés ingyenes, de regisztrációköteles: regisztracio.ozf@gmail.com

 

2020. október 9. / 18:00  Országos Idegennyelvű Könyvtár

Mozaikok Csajkovszkij életéből

Előadja: Meskó Bánk

A belépés ingyenes, de regisztrációköteles: regisztracio.ozf@gmail.com

 

A fesztivál alapító-művészeti vezetője: Szabó Marcell zongoraművész

1987-ben született Budapesten, 8 évesen kezdett el zongorázni. Tanulmányait a budafoki Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában kezdte meg Batke Márta növendékeként. Ekkor ismerkedett meg Csáky Katalinnak, aki a Zeneakadémia tanáraként élete végéig mentoraként kísérte figyelemmel. Egy évvel később Haydn D-dúr zongoraversenyét játszotta a fertődi Esterházy-kastélyban. 1999-ben nyert felvételt a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatára, Eckhardt Gábor osztályába. 2005-ben elnyerte a Zeneakadémia Előkészítő Tagozat legjobbjának ítélt Bíró Sári emlékdíjat. 2006-ban felvételt nyert a Zeneakadémia zongora szakára, ahol Kemenes András és Nádor György növendékeként folytatta tanulmányait. 2010/2011-es tanévben a Brüsszeli Királyi Akadémia vendéghallgatója volt, ahol tanára Jan Michiels volt. 2014-ben három verseny díjazottja: a VI. Nemzetközi Bartók Zongoraversenyen I. díjat nyert; a XXXIII. Delia Steinberg Nemzetközi Zongoraversenyen III. díjat nyert Madridban, majd a XVI. Nemzetközi Ile de France Zongoraversenyen I. díjat nyert Párizsban. 2015-ben a Kocsis Zoltán elnökségével felállított bizottság őt választotta meg a Zeneakadémia Karrieriroda egyik művészének. 2017-ben adta debütáló koncertjét a Művészetek Palotájában Rachmaninov 2. zongoraversenyével. 2018-ban harmadjára nyerte el a Fischer Annie ösztöndíjat. Többek között olyan zenekarokkal lépett fel, mint a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Miskolci Szimfonikus Zenekar és Debreceni Kodály Filharmonikusok. Részt vett Dmitrij Bashkirov, Kocsis Zoltán, Rohmann Imre, Bogányi Gergely, Falvai Sándor, Szokolay Balázs, Jan Michiels, Gottlieb Wallisch, Maurizio Moretti mesterkurzusain, s Magyarországon kívül olyan helyeken lépett fel, mint a bécsi Konzerthaus, az amszterdami Concertgebouw, a hamburgi Elbphilharmonie, vagy a birminghami Town Hall. 2018-ban a Cziffra Fesztivál Tehetség-díját vehette át Medveczky Ádám karmestertől, a zsűri elnökétől. Ugyanebben az évben az Oroszországi Föderáció a nemzetközi kapcsolatok területén kifejtett kulturális munkájáért rangos kitüntetésben részesítette.

 

Elérhetőségek: www.ozf.hu
facebook: orosz zenei fesztivál

Jegyek: https://ozf.jegy.hu/

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek