A virágzó kiskertek pusztulása

A "Kirekesztve" című könyvemből részlet A leírtak személyes tapasztalaton alapulnak


Az 1990-es években egyre gyakrabban cseréltek gazdát a kiskertek. Kezdett csökkenni a kertészkedés iránti érdeklődés, az új vevők lakás céljára vásárolták az apró ingatlanokat. Gyakran jelentek meg érdeklődők az eladásra meghirdetett háznál. Általában családostól, többen mentek, hosszasan nézelődtek, alkudtak. A tulajdonos akkor még nem is sejtette, hogy terepszemlét tartanak, és vissza fognak térni, de már olyankor, mikor a gazda nem lesz kint. Legközelebb az eladó csak nézett, mikor megérkezett, hová lett házáról az új műanyag csatorna, hová tűntek a teraszról a virágládák, a gyönyörű muskátlikkal?

A drótkerítéseknek is gazdája akadt, feltekerték, és vitték, éppen úgy, mint a kútban hagyott szivattyúkat, vagy kint felejtett szerszámokat. Ahol értéket képviselt a bútorzat, az sem maradt meg, feltörték a kis házat, és kocsival szállították el, amit csak tudtak. Később már a növényanyagot sem kímélték. Karácsony táján derékba vágták a két-háromméteres fenyőket.

A kerti betakarításba is „besegítettek" a hívatlan látogatók, akik egy része már ingatlantulajdonos lett a környéken. Igyekeztek megelőzni a gazdát. Különös munkamegosztás kezdett kialakulni. Volt, aki ültetett, kapált, locsolt, míg mások csak a szüretelésre, begyűjtésre koncentráltak.

A kertészkedés szerelmesei - ezt tudva - próbáltak túljárni a tolvajok eszén. Olyan zöldségeket kezdtek termelni, amit körülményes, időigényes volt leszedni. Legnagyobb meglepetésükre a tolvajok tövestől szedték fel a zöldbabot, zöldborsót - gondolván, ráérnek az asszonyok otthon az aprólékos munkát elvégezni.

Egyre több embernek ment el a kedve a kezdetben sok örömöt jelentő kiskerttől.

 

Valami nagyon elromlott. A virágzó kiskerteket, jó hangulatú embereket felváltotta a nyomor diktálta kényszerhelyzet, amiben az is előfordul, hogy egyik embernek félnie kell a másiktól.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Juhász Kató
#5. 2014. augusztus 19. 15:09
Igazad van, kedves Mara.
Köszönöm, hogy olvastad.
előzmény: Mara hozzászólása, 2014. augusztus 19. 01:19
Juhász Kató
#4. 2014. augusztus 19. 15:06
Sajnos, az a gond, hogy manapság már nem lehet megbízni senkiben.
előzmény: Answer hozzászólása, 2014. augusztus 18. 20:16
Mara
#3. 2014. augusztus 19. 01:19
Drága Kató!

Ilyen világban élünk, amikor az utcák hiába vannak kivilágítva, az emberek lopnak, , sőt bántalmaznak, még halálos kivitelű baántalmazás is történik. Miért? Mert sokban hozzájárul az is, hogy nincs kenyérkereseti lehetőségük az embereknek, a drog, és a legfőbb bűnös az államberendezés.

Szeretettel ölellek: Mara
Answer
#2. 2014. augusztus 18. 20:16
Amit leírtál elszomorító, de igaz.
Itt a környékünkön valaki hulladékvasat kívánt eladni házalóknak, akik bagóért felvásárolták.
Beengedte őket a portájára, hogy kihordják az ócskavasat, egy hét múlva feltörték a melléképületét és nagyon sok értéke eltűnt.
Ilyen lett a világ!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek