A Vaskori Duna Út

****


  A „Vaskori Duna Út" nevű kezdeményezés egy sérülékeny, ugyanakkor impozáns és nagy érdeklődésre számot tartó ősrégészeti jelenségcsoportra, a vaskori tájakra fókuszál. A Kr. e. 9. és 1. század közötti időszakban létrejött vaskori tájak fő jellegzetességei a halomsírmezők, sík temetők, magaslati erődített és proto-urbánus települések, valamint egyéb, összetett és koncepciózus térszervezésre utaló emlékek. A vaskorhoz rendkívüli mennyiségű tárgyi- és immateriális örökség köthető, amelyet a Duna-régió számos múzeumában őriznek, ideértve a legfontosabb regionális és nemzeti intézményeket.
 A Vaskori Duna Út alapötlete az Interreg Duna Transznacionális Programjából finanszírozott „Monumentalizált korai vaskori tájak a Duna medencében" című projekt nyomán született, ami a RegioStars 2018 megmérettetés „Befektetés a kulturális örökségbe" nevű kategóriájának döntőse volt. A projekt három éve alatt Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia húsz partnerintézménye működött együtt a komplex őskori tájak kutatását, kezelését és védelmét célzó közös keretrendszer kidolgozásán. Amikor ez a projekt lezárult, az együttműködés az Európa Tanács Routes4U programjának támogatásával folytatódott.
 Az együttműködés résztvevői (múzeumok, egyetemek, kutató és örökségvédelmi intézmények, önkormányzatok, egyesületek, az érintett helyszíneken működő szolgáltatók) úgy ítélték meg, hogy érdemes a vaskori tájak rejtett értékeit ismertebbé tenni és bevonni a turisztika célterületei körébe. Ehhez jelentősen hozzájárulhat, ha az út elnyeri az Európa Tanács által 1987-ben alapított Kulturális Út címet, melyet eddig 38 európai útnak ítéltek meg. Első lépésként, 2020 júliusában létrejött a Vaskori Duna Út Egyesület (Iron Age Danube Route Association) erős interdiszciplináris és nemzetközi támogatással, ami magában foglalja a régészet, a kulturális örökségvédelem, és az idegenforgalom szereplőit, illetve az érintett területek illetékes osztrák, horvát, magyar és szlovén szakintézményeit, és a helyi lakosságot is meg kívánja szólítani. Az egyesület a tanúsítvány elnyeréséhez pályázatot nyújt be az Európa Tanácshoz, melyről döntés 2021 májusában várható. Az Útnak hazánkban jelenleg négy helyszíne van: Velem, Sopron, Százhalombatta és a Magyar Nemzeti Múzeum, ahol kiemelkedő jelentőségű vaskori emlékek őrződtek meg és látogathatóak.
 Az Egyesület egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a régészeti örökség megóvásával, kutatásával és bemutatásával kapcsolatos szigorú szakmai előírások megtartása mellett összekösse a közös örökségünket őrző helyszíneket és múzeumokat, és turisztikai szempontból népszerűsítse a Duna-régiót. Az Egyesület emellett olyan, partnerségen alapuló keretrendszert alkot, amely segít láthatóbbá és elérhetővé tenni a kulturális örökséget, ugyanakkor a ma élő közösségek számára is gazdasági és kulturális hozzáadott értéket teremt.
 Az Egyesület nem csak megtartani, de bővíteni is szeretné a jelenlegi partnerhálózatot. Az EU Duna-Régió Stratégiája által felölelt országok összekapcsolása révén földrajzi értelemben, míg a vaskori örökség kutatásával, népszerűsítésével és védelmével foglalkozó intézmények, civil szervezetek és hatóságok széles körének bevonása révén intézményi értelemben is törekszik kibővíteni az együttműködést. Célunk, hogy a Vaskori Duna Út kitűnjön az EU kulturális útvonalai közül. Nagy sikerként könyveljük el, hogy a Vaskori Duna Útban rejlő lehetőségeket a Duna-Régió Stratégia 2020. áprilisában megújult Cselekvési Terve is nyomatékosította. Továbbá az Európa Tanács támogatását élvező Routes4U projekt beemelte a vaskori tematikus utat a kulturális utazásokat népszerűsítő reklámfilmbe (a kisfilmek megtekinthetők a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján is: 
https://mnm.hu/hu/fedezd-fel-europat ).
 Az Egyesület törekvéseivel összhangban fejleszti tovább a Vaskori Duna Utat az Interreg Duna Transznacionális Alapjából finanszírozott ,,A Duna-régió virtuális régészeti tájai" elnevezésű projekt is. A 2020 júliusában kezdődő, 30 hónapon keresztül tartó program célkitűzése, hogy a Duna régió régészeti tájait láthatóbbá és vonzóbbá tegye a nagyközönség számára, ezáltal támogatva a terület regionális, nemzeti és nemzetközi szintű integrációját a fenntartható kulturális turizmusba.

 
Alapító partnerek:
1. Joanneum Múzeum (AT)
2. Zágrábi Régészeti Múzeum (HR)
3. Magyar Nemzeti Múzeum (H)
4. Szlovén Nemzeti Múzeum (SI)
5. Dolenjska Múzeum Novo Mesto (SI)    
6. Archaeolingua Alapítvány (HU)
7. Zágrábi Egyetem Humán- és Társadalomtudományi Kar (HR)
8. Szlovén Kulturális Örökségvédelmi Intézet (SI)
9. Őstörténeti Kutatóközpont (HR)
10. Kaptol Önkormányzata (HR)
11. Papuk Természetvédelmi Parkerdő (HR)


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek