A törött szemüveg

Titkos szövetség..

 

9 éves volt, és még életében nem látta, hogy így szakadt volna az eső. Függönyt formált az aszfalt és az égbolt között, átlátni sem lehetett rajta. Reszketve kuporgott kicsiny szobájában, és hallotta, ahogy apja ordítva közeledik az ajtó felé. Ma délután a grundon eltörte a szemüvegét. A Melák nekirúgta a labdát. Már megint. Nem merte bevallani itthon, de mint minden gyerekcsíny, ez is hamar kiderült. Apja hatalmas ember volt, három műszakban dolgozott a közeli acélgyárban. Pofonjai után hetekig égett az arca.

Keservesen nyikorgott a falépcső, ahogy az óriás az emeletre tartott. Belépett, szitkozódva tekerte le derekáról a kopott, bőr övet, rajta a súlyos fém csattal, majd megragadta a gyerek karját, a földre hajította, mint valami élettelen bőröndöt, és ritmusosan ütni kezdte. A fiú meg sem mukkant, csak tűrt némán, szívében megannyi gyűlölettel és fájdalommal.

 

Csak pár percig tartott az egész, mint mindig.

 

Apja otthagyta a szőnyegen, ő pedig egy megerőszakolt, elgázolt, cserbenhagyott senkinek érezte magát. Mikor szülei elcsendesedtek, kilopódzott a bejárati ajtón és elbújt a kertben a szemetes mellett. Előtört belőle az addig elfojtott zokogás, pillanatok alatt bőrig ázott, de a hideg cseppek végtelenül megnyugtatták.

 

Ahogy ott guggolt magányosan, a kerítés mellől halk nyüszítést, szipogást hallott. Felállt, átnézett a sövényekkel és virágokkal borított drót halmazon, és csodálkozva látta, hogy valaki szintén a szemetes mellett görnyed, és zokog. Melák volt az, az iskola réme, a nagyfiú, aki folyton verekedésbe és összetűzésbe keveredett a tanárokkal és a diákokkal is. Az egész környék félt tőle. Most mégis egészen aprónak, elesettnek, szánalmasnak tűnt, ahogy szintén elázva, dideregve itatta az egereket.

 

A fiú elővett szakadt zsebéből egy csomag savanyúcukorkát, és átnyújtotta a kerítés egyik széles nyílásán. Melák megijedt, felpattant, nem tudta mire vélni a hirtelen találkozást. Gyorsan megtörölte piszkos ingujjába az arcát, zavartan kivett egy szem cukorkát a zacskóból, majd fojtott hangon, csendben megköszönte.

 

A fiú visszahúzta karját, egy darabig álltak még a szakadó esőben, néha egymásra néztek, néha a hömpölygő víztől borított sáros földre. Az ereszcsatornák több szólamban énekeltek, aztán lassan visszaindultak, ki-ki a saját házába, saját poklába.

 

 

 

 

 

 

 

Másnap reggel óriási szivárvány köszöntette a friss harmatot, hátán még lángoltak az előző este véres nyomai, de szíve mélyén érezte, ez volt az utolsó eset, amikor törött szemüveg miatt verést kapott.

 

 

 

Kép forrása


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Eliza Beth
#9. 2011. augusztus 31. 20:40
"Apja hatalmas ember volt, három műszakban dolgozott a közeli acélgyárban. Pofonjai után hetekig égett az arca." -- Ez profi! A többi csak úgy, simán - jó.
Bihari Viktória
#8. 2011. augusztus 30. 22:11
Köszönöm Ili, aranyos vagy mint mindig :)
dezsoili
#7. 2011. augusztus 30. 22:08
Hány ilyen gyerek van? Csak a jó Isten tudja... Döbbenetes az írás, súlyos, jelen lévő, velünk élő problémát dolgozol fel benne. Míg aktív voltam, elég sűrűn találkoztam az erőszaknak ezzel a formájával is. A gyermek mindég szenved, ő védtelen. Kifogástalan írásodhoz gratulálok. Ili.
Bihari Viktória
#6. 2011. augusztus 29. 17:03
köszönöm kedves soraitokat. a megfejtést mindenkinek a fantáziájára bízom ;)
Answer
#5. 2011. augusztus 29. 17:01
Marával egyetértek, az utolsó sorok jó néhány kérdőjelet hagytak maguk után. Utolsó eset sok ok miatt lehetséges. A szemüveg épen maradása szintén.
Megrázó írás, remek sorok!
Szeretettel: answer
Mara
#4. 2011. augusztus 29. 16:29
Kedves Viktória, lehet, hogy én nem jól gondolom, de tragédiát vélek felfedezni.
Szeretettel: Mara
Juhász Kató
#3. 2011. augusztus 27. 14:07
Sajnos, sok gyereknek vannak ilyen emlékei.
A kegyetlen apák évtizedek múlva már nem is emlékszenek rá. A gyerek, az igen.
janos
#2. 2011. augusztus 27. 11:32
'Fenyítsd meg gyerekedet ideje korában és mikor meg vénhedik sem felejti el azt',mondja a Biblia de egy szemüvegért ez a fajta fenyítési módszer egy kicsit durva volt. A szemüveg egy olyan fontos kellék ami ,'Ha eltörhet el is törik' főleg gyerekeknél.
Szeretettel, János
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek