A PTE kiemelt szerepet játszik a remdesivir klinikai vizsgálatában

****

 

A Richter Gedeon Nyrt. által kifejlesztett és legyártott remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni készítménnyel klinikai vizsgálat kezdődött 2020. október 12-én Magyarországon. A vizsgálathoz az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújt anyagi támogatást.  A vizsgálat keretében a magyar betegek ingyenesen kapják a készítményt.

 

A klinikai vizsgálatban a négy orvosképző egyetem és a két országos intézet - az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Dél-pesti Centrumkórház - mellett a Szent János Kórház vesz részt első körben, de további intézmények bevonása is várható. A készítmény csökkenti az oxigénszükségletet, felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét, csökkentheti a lélegeztetőgépre szoruló betegek számát és lerövidíti a kórházban töltött időt.

 

A klinikai vizsgálati protokoll elkészítését és a vizsgálat elindításához szükséges dokumentációt a Pécsi Tudományegyetem keretében működő HECRIN (Hungarian European Clinical Research Infrastructures Network) Konzorcium menedzselte. A vizsgálatok szakszerű, ugyanakkor rendkívül gyors engedélyezésében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, az Egészségügyi Tudományos Tanács vállaltak szerepet. Áldozatos munkát végzett a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Irodája, valamint az Adware Research Kft. számos munkatársa; mindkét szervezet a HECRIN Konzorcium tagja. A vizsgálati dokumentációkat, szakmai anyagokat a közreműködők megfeszített munkával rekord rövid idő alatt készítették el, és a jóváhagyás is az elmúlt hétvégén megtörtént.

 

Elsőként a Debreceni Egyetemen kezdődött el a kezelés hétfőn, de azóta már több beteg is megkapta a magyar gyártású remdesivir infúziót az ország több kórházában.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek