A műanyag zacskók betiltásáért küzd a Kaukázus és a PASO

Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, aminek körülbelül a fele egyszer használatos műanyag

 

 

 

F@ck Plastic Waste Karnevál néven közös koncertet ad a Kaukázus és a Pannonia Allstars Ska Orchestra február 28-án Budapesten, a Barba Negra Music Clubban, ahol a Greenpeace aktivistái is jelen lesznek. Az este a szórakozás mellett a környezettudatosságról szól, és a fő üzenete: le az eldobható műanyaggal!

 

- Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, aminek körülbelül a fele egyszer használatos műanyag - mondja Simon Gergely, a közép-kelet-európai Greenpeace vegyi szakértője. - Sajnos, hazánkban sem csökken az eldobható műanyagok felhasználása, és a az újrafeldolgozás aránya is elszomorítóan alacsony. Az egyszer használatos műanyagokat pár percig használjuk, majd szemét lesz belőlük, pedig a lebomlásukhoz gyakran több száz év sem elegendő.

Percenként egy kamionnyi műanyag ömlik a tengereinkbe, az óceánok élővilágát Magyarországnál akár 27-szer nagyobb szemétszigetek teszik tönkre. A hulladék 80 százaléka a szárazföldek belsejéből kerül a tengerekbe, csak a Duna naponta 4,2 tonna műanyag hulladékot szállít a Fekete-tengerbe. A hazai halastavak, valamint a Duna és a Tisza is szennyezett mikroműanyagokkal. Ezek az apró műanyag darabok bekerülnek a táplálékláncba - többek között az emberi szervezetbe is például a csapvízzel, palackozott ásványvizekkel. Az eddig megtermelt műanyag tizedét sem hasznosítottuk újra, így az újrafeldolgozás önmagában nem megoldás.

- Átfogó tilalmakra, korlátozásokra van szükség - tette hozzá Gergely.- Már közel 230 ezer ember támogatta itthon is a Greenpeace petícióját (greenpeace.hu/stopmuanyag) a műanyag zacskók betiltásáért. Ahogy azt már számos ország megtette, Magyarországon is itt az ideje az egyszer használatos műanyagok korlátozásának.

A kezdeményezés mellé odaállt a Kaukázus és a Pannonia Allstars Ska Orchestra oly módon, hogy a február 28-i, budapesti koncertjük teljes egészében a környezetvédelemről szól. A Greenpeace aktivistái kitelepülnek a Barba Negra Music Clubba, ahol környezetkímélő használati tárgyakat mutatnak be, látványos installációval hívják fel a figyelmet a fontos ügyre, és természetesen re-poharakban történik a pultoknál a kiszolgálás.

 

A koncert Facebook-linkje:

https://www.facebook.com/events/444912446199115/

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek