A Magyar Kórházszövetség innovációs díját nyerte el a PTE új alkalmazása

****

 

 

 

 

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK), a PTE Kancellária Egészségügyi Gazdálkodási Igazgatóság és a PTE Informatikai Igazgatóság munkatársai által fejlesztett és bevezetett elektronikus műtéti napló-alkalmazás nyerte a Magyar Kórházszövetség által kiírt Jósa István Kórházszervezési Innovációs Díjat 2020-ban. Az erről szóló oklevelet Dr. Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke vehette át a kórházszövetség éves közgyűlésén a napokban.

 

Az egészségügyi intézmények számára előírt jogszabályi dokumentációs kötelezettség magába foglalja a műtétek során keletkezett, a beteggel, a beavatkozással, műtétet végző team-mel és a beavatkozás időtartamával kapcsolatos adatok rögzítését is. A PTE Klinikai Központban a jelenleg általánosan használt papíralapú, kézírással vezetett műtéti napló kiváltására egy egységes adattartalmú, elektronikus műtéti naplót fejlesztettek ki a szakemberek.

 

A szigorú feltételek mentén fejlesztett rendszer kötött adatbeviteli szabályai biztosítják a pontos időpontrögzítést a műtőbe való beérkezéstől és az anesztézia kezdetétől, egészen a műtét befejezéséig. Az e-műtéti napló használata támogatja a műtői kihasználtság optimalizálását, a hatékonyság növelését, a műtétek kezdési és befejezési ideje, az anesztézia, a betegcsere ideje, a takarítás vagy az átállás miatt keletkező műtéti holtidő rögzítésével. Ezen információk ismeretében lehetőség nyílik szükség esetén a folyamatba történő beavatkozásra.

 

A valós idejű elektronikus rögzítési mód az adattartalom egységesítésén túl az adatok elemezhetőségére és a rendelkezésre álló humánerőforrás hatékonyabb kihasználására is lehetőséget ad. Az alkalmazás mobil (okostelefon, tablet) és asztali eszközről egyaránt elérhető, de belépni és szerkeszteni természetesen csak a szükséges kóddal rendelkező orvos vagy asszisztens tud.

 

„A PTE KK Janus Pannonius Klinikai Tömb műtőiben a több mint egy éve bevezetett alkalmazás már kézzel fogható, pozitív változásokban is megnyilvánul, ugyanis a kimutatott inaktív műtői idők csökkentésével sikerült javítani a műtői kihasználtságot" - hangsúlyozta Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek