A Magyar Képzőművészeti Egyetem 2019-re is újrahirdeti előadás sorozatát!

A nagy érdeklődésre való tekintettel újraindítja szakrális témájú ismeretterjesztő előadássorozatát az MKE, a restaurálás felől közelítve a műtárgyak elemzéséhez.


A Magyar Képzőművészeti Egyetem ismét meghirdeti tanfolyamát:

„Liturgia - Restaurálás - Műtárgy"...ami az egyháztörténetből kimaradt: ismeretterjesztő előadások szakrális témákban, restaurátori megközelítésben.

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel újraindítja szakrális témájú ismeretterjesztő előadássorozatát az MKE, a restaurálás felől közelítve a műtárgyak elemzéséhez.

A kurzusok célközönsége változatlan: a művészet iránt érdeklődő pedagógusok, egyházi személyek, papok, lelkészek, hittudományi felsőoktatási intézmények, valamint az egyházi iskolák jelenlegi és volt hallgatói, illetve tanárai; hitoktatók és lelkipásztori munkatársak; a téma iránt érdeklődők. Továbbá - régészek, muzeológusok, művészek, a vizuális kultúra területén működő személyek, akik mélyíteni, ill. frissíteni szeretnék ismereteiket.

 

Ez a kurzus is az európai művészet hagyományainak, legfontosabb alkotásainak bemutatására törekszik, azonban a hangsúlyt inkább a készítéstechnikára, az anyagra, a restaurálásra helyezve.
Így külön előadás tárgyalja például a főbb ötvöstechnikákat és bemutatja a középkori ötvösség legismertebb fennmaradt emlékeit.
Hangsúlyt fektetünk a középkori oltárképek legjellemzőbb festéstechnikájának, a táblaképfestészetnek a bemutatására is, amely kitér a mesterségbeli sajátosságokra, nehézségekre, valamint a felhasznált anyagokra, a tempera és az olajfestés technikai és esztétikai eltéréseire.
Hasonlóképpen a barokk freskófestészet jellemző magyarországi példáiról is szólunk.
A régi szobrok restaurálásának kérdéseit a készítéstechnika alapján külön csoportosítva tárgyaljuk a faszobrok valamint a kő- és márvány szobrászat területén, a legfontosabb magyarországi emlékek bemutatásával.
Témánk lesz a papír-hordozó megjelenésének jelentősége valamint alkalmazásának sokszínűsége.
A középkori, a reneszánsz, a barokk művészet legváltozatosabb aranyozási módszereinek rejtelmeibe az évtizedek óta evvel foglalkozó restaurátor vezeti be a hallgatókat.
Mivel a kurzus előadásait alapvetően meghatározza a műtárgyközpontú szemlélet, ezért valódi muzeológiai csemegét jelent, hogy befejezésképpen az utolsó órákon már nem vetített képes előadásokat hallgathatnak a résztvevők, hanem a Restaurátor Tanszék tanév végi kiállításán szereplő műtárgyak történetét ismerhetik meg. Az itt kiállított tárgyak készítéstechnikájának ismertetése mellett a restaurálás folyamataiba, valamint az esztétikai helyreállítás kérdéskörébe a restaurálást irányító egyetemi oktatók vonják be a tanfolyam résztvevőit.

 

A tanfolyam helye: Magyar Képzőművészeti Egyetem, 1062 Budapest, Andrássy út 69-71.

A tanfolyam ideje: 1 szemeszter, azaz 2019. II. 9-től 2019. V. 25-ig. (12 x 4 óra), szombatonként 10 órától- 13.30-ig

A tanfolyam díja: 60.000,- Ft. (Részletfizetés lehetséges.)

A tanfolyam kezdete: 2019. február 9.

Jelentkezési határidő: 2019. január 31.

 

A szemeszter végén kreditigazolást adunk, mivel a tanfolyam pedagógusoknak 5 órával beszámítható továbbképzésnek minősül.

(A 277/1997. (XII.22. ) Kormányrendelet a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről)

 

További információ: http://www.mke.hu/node/38952

 

Letölthető jelentkezési lap (.doc)

A kitöltött jelentkezési lapot 2019. január 31-ig kérjük az alábbi e-mail címre visszaküldeni, valamint kérdéseit is itt várjuk : szakralismuveszet.tanfolyam@mke.hu

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek