A Lengyel-Magyar Barátság Napja a Duna Televízióban

A Duna Televízió a Lengyel-Magyar Barátság Napján, március 23-án 16 óra 10 perctől a Töredékek egy fővezér életéből - Edward Rydz-Smigly marsall című magyar dokumentumfilmet mutatja be,

este 21 órától pedig a Magdalena Piekorz rendezte Kábulat című lengyel játékfilmet láthatják nézőink.

 

Március 23-án, a Lengyel-Magyar Barátság Napján a Töredékek egy fővezér életéből - Edward Rydz-Smigly marsall című magyar dokumentumfilmet láthatják a Duna Televízió nézői 16 óra 10 perctől.

1940. december 17-én hajnalban egy lengyel katonai menekültekből és a határt jól ismerő magyar kísérőikből álló 6 fős csoport egy Arad melletti tanyáról elindult a zöldhatáron át Magyarországra. A csoport 12 kilométeres gyaloglás után a Nagylak térségében fekvő Kövegy községbe érkezett. Egyikőjük Edward Rydz-Smigly tábornagy, azaz marsall, a Lengyel Hadsereg volt főparancsnoka, aki két nappal korábban azért szökött meg romániai internálásának helyszínéről, a Craiova melletti Dragoslaveléből, hogy Magyarországon keresztül visszatérjen Lengyelországba. A szökést a katonai konspiráció szigorú szabályai szerint készítették elő. A marsall kilétét csak a beavatottak szűk köre ismerte. A csoport első útja a kövegyi plébániára vezetett, ahol Vörösvári Nándor plébános is csupán annyit tudott a jövevényekről, hogy Romániában veszélynek kitett lengyel urak érkeztek hozzá. A plébános reggelivel kínálta meg a gyaloglástól elfáradt vendégeket, ezt követően a marsall hálaadó imát mondott a közeli római katolikus templomban, majd kísérőivel Szegedre indultak.

De hát ki is volt Edward Rydz tábornagy? A 20. századi lengyel történelem kiemelkedő tehetségű és sikeres katonai személyisége? A történelem csapdájába került tragikus hős, akitől  életének legfontosabb pillanatában elpártolt a hadiszerencse? Mindkettő egyszerre.

Ifjúkorában költőnek és festőnek készült, bölcseletet is tanult Krakkóban, ám amikor a lengyel hazafiak körében a függetlenség kivívása eszményből reális cselekvési lehetőséggé változott, a fiatalember a haza szolgálatára tette fel életét.

A lengyel függetlenség géniuszának, Józef Pilsudzkinak a tanítványaként és feltétlen híveként 1914 és 1920 között a hazája felszabadításáért vívott háborúk egyik legkitűnőbb hadvezére volt. Mesterének 1935-ben bekövetkezett halálát követően ő lett második marsallként a Lengyel Hadsereg főparancsnoka.

Aztán elkövetkezett 1939 szeptembere, amikor Németország és a Szovjetunió együttes erővel lerohanta Lengyelországot. A tábornagy a kormánnyal és a köztársasági elnökkel Romániába menekült, hogy a további harc érdekében onnan majd Franciaországba távozzanak, ám a szabad átvonulás biztosítása helyett internálták őket. Bő egy esztendő eltelte után Edward Rydz elhatározta, hogy megszökik és Magyarországon keresztül visszatér hazájába. Tíz hónapot töltött Magyarországon majd 1941 októberében visszaindult Varsóba.

1941. december 2-án szívinfarktusban hunyt el. Titokban, Adam Zawisza álnéven temették el.

A film Lagzi István „A lengyel hadsereg fővezére, Rydz-Smigly marsall Magyarországon van" című tanulmánya alapján, prof. Wieslaw Jan Wysocki történész közreműködésével készült. A dokumentumfilm szerkesztő-rendezője Pörös Géza. Az alkotás létrejöttét a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a Lengyel Intézet támogatta.

Az esti programban, 21 órai kezdéssel szerepel Magdalena Piekorz 2008-ban készített Kábulat című játékfilmje. A rendezőnő a lengyel filmművészet legfiatalabb nemzedékéhez tartozik, a Kábulat a második filmje. Előző munkája, a Wojciech Kuczok könyvéből forgatott Sebek 2004-ben Arany Oroszlánok-díjat nyert a Gdyniai Játékfilmfesztiválon, s a lengyel filmszakma Oscar-díjra nevezte. A Kábulat - forgatókönyvét ugyancsak Kuczok írta - azt a nemzedéki állapotrajzot folytatja, amelyet a Sebek kezdett el. A történet hősei fiatal művészértelmiségiek, akik rossz kapcsolatokban élnek, s lelki ürességgel párosuló cselekvésképtelenségük megakadályozza őket abban, hogy felelős és dönteni képes személyiségekké váljanak.

 

 

Tartsanak velünk a Lengyel-Magyar Barátság Napján, március 23-án!

 

Varsói gondolatok II.- Bekezdések Krystyna Jandától

 

A Duna Televízió Varsói gondolatok című sorozatának második részében Krystyna Janda mondja el gondolatait hivatásának és személyes sorsának néhány fontos összetevőjéről március 24-én, 22.45-től.

Krystyna Janda nemcsak színművész, színházi és filmrendező, hanem író is, aki internetes naplójában rendszeresen széljegyzeteli a vele kapcsolatos történéseket s a világ dolgainak állását.

Még főiskolás volt, amikor Aleksander Bardini ráosztotta Csehov Három nővérének Másáját az általa rendezett legendás tévészínházi produkcióban. Nevét a nagyvilág 1976-ban ismerte meg, ekkor kérte fel őt Andrzej Wajda a Márványember női főszerepének eljátszására. Janda az elmúlt három és fél évtized alatt a lengyel színjátszás nagyasszonyává vált, aki Euripidész, Csehov, Brecht, Tennessee Williams és mások darabjaiban eljátszotta a világszínház megannyi nőalakját. Filmszínésznőként Wajda mellett jelentékeny rendezők egész sorától kapott emlékezetes feladatokat, így többek között Kieslowskitól, Zanussitól, Szabó Istvántól, Piotr Szulkintól és másoktól. Ryszard Bugajski Kihallgatás című filmjében nyújtott alakításáért Cannes-ban Arany Pálmával tüntették ki.

Krystyna Janda rendkívűl sikeres és népszerű személyiség hazájában és külföldön egyaránt. Rajongói egyszerűen Krisztina királynőnek nevezik. Öt évvel ezelőtt megalapította a Krystyna Janda Kulturális Alapítványt, amely két művészszínházat működtet.

Janda egyszerre ragyogó színésznő és bölcs asszony, aki az emlékezetes alakítások mellett azt tartja élete legnagyobb sikerének, hogy felnevelt három gyermeket, továbbá, hogy minden áldott nap örömét leli a munkában s esténként azzal az érzéssel megy ki a nézők elé, hogy most jó lesz.

A film szerkesztő-rendezője Pörös Géza.

 

Tartsanak velünk március 24-én, csütörtökön 22.45-től!


 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek