A könyvnyomtatástól az e-olvasókig

Mit hoznak az új technikák az olvasásban?

 

 

Korunk egyik legnagyobb vívmánya az digitális technológia. E köré épült számtalan iparág is, amely kihasználta a benne rejlő lehetőségeket. Ma már szinte minden háztartásban van okostelefon, számítógép, tablet vagy laptop és persze internetes hozzáférés is. A pihentető szórakozás fogalma is ezekkel az eszközökkel együtt kezdett átformálódni az utóbbi időben. Ma már számtalan TV adó kínál szórakoztató sorozatokat, filmeket és az internet is megbabonázta a fiatalokat és időseket egyaránt. Napunk jelentős részét töltjük okostelefon görgetéssel és még azok közül is sokan pártolnak át a digitális technológia irányába, akik korábban egy-egy könyv társaságában töltötték el az estéjüket.

 

Persze nem csupán negatív hatása van a fejlődésnek, hiszen megjelentek a digitális könyvek, amelyek sokkal kedvezőbb áron vagy akár ingyen is elérhetőek lettek az internet által. Mára pedig már külön digitális könyv olvasó eszközöket, úgynevezet E-book reader-eket lehet vásárolni, amelyek szemkímélő módon, digitálisan képesek visszaadni a nyomtatott könyv varázsát. A technikai fejlődés azért még nem volt képes a papír alapú könyveket sem kiszorítani a piacról és Magyarországon is számos nagy kiadó cég képviselteti magát. A könyvhálózatok továbbra is emberek millióinak biztosítanak könnyed kikapcsolódást, szórakoztató vagy tudományos olvasnivalókat.Leáldozóban van-e a könyvnyomtatás?

Érdekes, kerek évforduló volt idén, hiszen éppen 550 éve halt meg, a könyvnyomtatás atyja Gutenberg János. A könyvnyomtatás feltalálója biztosan örömmel nézne ma vissza örökségére, amit a jövő neki köszönhet. Szerencsére nem kell attól tartanunk, hogy rövid időn belül teljesen búcsút kellene intenünk a nyomtatott újságoknak, magazinoknak, könyveknek, verses köteteknek vagy szakmai folyóiratoknak, publikációknak.

 

Egy négy évvel ezelőtti statisztikai adat alapján, Magyarországon közel 13.000 nyomtatott mű jelent meg, közel 30 millió kiadott példányban. Ennek 91%-át képezték a könyvek, 3%-uk füzet, a maradék 6% padig zenemű, kotta, térkép vagy egyéb anyag volt. Érdekesség, hogy ugyanebben az évben alig több mint 7000 online megjelenő műhöz tartozó ISBN számot adtak csupán ki - írja a nyomtatoalkatresz.hu. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindössze ennyi magyar nyelvű online anyag jelent meg, de ezek voltak a hivatalosan kiadott, kiadók által igényelt kiadványtervezetek számai. Ebből azért még jól kirajzolódik, hogy nem mostanában fogja felváltani a digitális könyv a nyomtatott anyagokat.

 Hódítanak a digitális könyvek!

Egyre több gyártó készít egyre kedvezőbb áron, egyre jobb minőségű digitális könyvolvasókat, amelyek egyre több formátumot támogatnak. Ezzel párhuzamosan pedig egyre jobban terjednek el a digitális változatai a meglévő nyomtatott könyveknek és vannak példányok amelyek már csak digitális változatban érhetőek el. Az olvasók szeretik, hogy kis helyen akár több ezer könyvet is magukkal vihetnek utazásra, nyaralásra, így egyre többen vásárolják meg az e-könyveket és az olvasókat is. A technika fejlődése azonban nem fogja még jó ideig maga mögé utasítani a nyomtatott irományokat, így a könyv szerelmesei még jó sokáig élvezhetik a könyvek fizikai érintését és a nyomda jellegzetes illatát a frissen vásárolt könyveken.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!