A koncert párbeszéd köztünk és a közönség közt

Interjú a Magashegyi Underground együttessel

 

Három év után új, Tegnapután című lemezzel jelentkezett a Magashegyi Underground, amelynek dalait a tusványosi koncerten - ahogy az együttes tagjai elmondták - ugrálós, szórakozós, rock koncertként prezentáltak a színpadon. A Kultúra. hu közönségtalálkozóján a zenekar tagjaival beszélgettünk.

 

Nem tartják magukat underground zenekarnak, nevükkel csupán két távoli irányzatot fognak össze, amelynek funkciója, hogy minél szélesebb spektrumot tárhassanak a közönség elé, elkerülvén ezzel az együttes stílusát illető beskatulyázást. Kommenteket nem olvasnak, mert mindez megfelelési kényszert, blokkokat alakítana ki a zenekarban, éppen ezért ők inkább egymás megerősítésében hisznek.

Eleinte internetes elérhetőségre bólintottak rá, az évek során azonban koncertek tucatjait adták. „A lemezipar gyakorlatilag megszűnt, minden számunk elérhető az interneten. A világháló képezi jelenleg a haladó médiumot, a meghatározó médiabázist, amellyel mi szívesen sodródunk, és igyekszünk lépést tartani vele. Természetesen fontosnak tartjuk, hogy kézzel fogható formában is megjelenjenek albumaink" - mondta Szepesi Mátyás.

A zenekar az elmúlt másfél évben négy kis- és kettő nagylemezt jelentetett meg, négy nagyszabású szimfonikus koncertet adott, idén nyáron pedig Tusványoson álltak színpadra. „A koncert párbeszéd köztünk és a közönség közt" - mondta Fűrész Gábor, majd elárulta, hogy a dalok hangszerelésében némileg erősödött az urbánus, elektronikus vonal, viszont hatással volt rájuk az úgynevezett indie-folk is.

 

 A második nagylemez egészen 2013 májusáig váratott magára. A lemezen közreműködött a 30Y frontembere, Beck Zoltán és az Akkezdet Phiai tagja, Závada Péter is. „Két duett is szerepel a lemezen, a Csend című dalt Závada Péterrel készítettük, akit az Akkezdet Phiai tagjaként, illetve költőként is ismerhet a közönség. Mi is követjük a munkásságát és szeretjük a verseit, így abszolút egyhangú döntés volt, hogy vele dolgozzunk. Előadásmódja tökéletesen passzolt a mi hip-hop alapú ötleteinkhez. Megkerestük, a közös munka során pedig igazán inspiratívan hatottunk egymásra. A másik, Árnyékok című számban pedig a 30Y-os Beck Zolival énekelek, akivel az együttes nem csupán szakmai, hanem baráti viszonyban is áll" - árulta el Bocskor Bíborka a Megasztár 3. szezonjában 6. helyet elért énekesnő, aki egyébként 2006-ban csatlakozott az együtteshez. Závada Péter Szinopszis című verséhez a Magashegyi Underground írt zenét, míg egy másik szerzemény esetében a zenekar által komponált alapokra ő írt rapszöveget.

 

 

 

 

Jónás Ágnes

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!