A költő nagy színlelő - színészek, színháziak a lírában(2012. november 28. 18.00)

Hadik Irodalmi Szalon őszi Különszám - A Holnap Kiadó és a Nap Kiadó estje. A belépés ingyenes, regisztrációhoz kötött.


 

"A költő nagy színlelő.
Oly jól ért a színleléshez,
hogy csak színleg érzi ő
a kínt, mit valóban érez.


S olvasva a költeményt itt,
jól érzik az olvasók -
nem, mely benne élt, a két kínt,
de mely bennük sem lakott.

S így kering, kört körre róva,
a kis felhúzós vonat,
értelmünk mulattatója,
melyet szívnek mondanak
."

 

 

(Pessoa, Somlyó György fordítása) 

 

 

Színház és irodalom - alkotás, játék, dráma, beleélés, ihlet, előadás - szorosan összefüggő dolgok, s különösen izgalmas, ha ez a több terület egy-egy emberben, alkotóban találkozik. 

Lázár Balázs színész, költő 1975-ben született, Szolnokon. Idén Könyvhétre jelent meg negyedik kötete, a Holnap Kiadónál, a Szívucca, ennek az estnek az ötletét ez a kötet és maga a szerző indította el. Egyik mestere, akitől gyakran szaval is, Bertók László írta róla: "A Szív utca valóságos hely és idő, Budapest, Magyarország, a 2010-es évek, a 

napi hírek, a születés, a halál, a család, a szerelem, a barátok, a példaképek, konkréte események, érzelmek. A költő a 'dátumok és határidők fogságában él'. .De azzal, hogy kimondja, úrrá lehet, úrrá lesz a gondokon, a bajokon...Új témaköre a Balaton, s kiváltképpen annak déli partja, kimeríthetetlennek látszik. Hónapról hónapra, versől versre írja be magát a magyar tenger költői közé". Korábban Fulbright-ösztöndíjas is volt Amerikában, s noha rengeteget játszik, nemcsak a Vígszínházban, s költői estjeivel járja az országot, sokszor színész-zenész feleségével, Tallián Marinne-nal együtt, jelenleg is dolgozik tudományos munkán, a Színművészeti Egyetem doktorandusza.  A Szívucca című kötetére alkotói ösztöndíjat nyert el.
A Vígszínházi közös munka is fokozza a jóbarát, Lukács Sándor Jászai Mari-díjas színművész, költő szereplését e különleges esten, akinek szintén több kötete van, s kisesszéket is publikált az Ady- József Attila- és Petőfi-kötetekbe. Ők egymás verseit nemegyszer szavalták már közönségnek. Több kötete, így a Valaki szólítottAz elűzött álom, az Elrejtett hangszerek a Nap Kiadónál jelent meg. Kiadója a következőképp említi: "Ezek a versek nem a színész versei, ezek a versek a költő versei. Lukács Sándor kirándulása a szépirodalomba nemcsak látogatás, otthon van minálunk. Verseinek hangütése már évtizedekkel ezelőtt kialakult. Ráismerünk. Atmoszférateremtő képessége, szép versbeszéde legjobb kortárs költőink közé emeli."
Papp Zoltán színész, író, a Katona József színház alapító tagja, ismert színpadi szerző kinek a Hadik Irodalmi Szalonos est előtt jelenik meg új kötete, lánya festményeivel illusztrálva. Előadóművészként is közismert, önálló estjei nagy sikert arattak. Jelentős irodalmi munkássága. Több sikeres rádiójáték, színpadi adaptáció szerzője. Könyvei több műfajban is reprezentálják mint írót, költőt, irodalmárt. Kötetei szintén a Nap Kiadónál jelennek meg, ismerhetjük a Visszaélet, az Irogató színész, köteteit, előbbiben a szerző  írásaiból találunk válogatást: verseket, szabad prózákat, műfordításokat, hamisítványokat és drámákat.

Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista, színházi munkáinak száma meghaladja a százötvenet. A legtöbbet foglalkoztatott színházi zeneszerző, alkalmi együtteseivel közreműködő is. Munkássága egyik fontos részét képezik a színházi dalok. Többek közt Bereményi Géza, Rigó Béla szövegeire írt zenét, de a legfontosabb szerzőtársa Várady Szabolcs. Elismert zongorakísérő. Többek között Csákányi Eszter, Koltai Róbert és Eszenyi Enikő partnere.

Az igazán érdekesnek és különlegesnek ígérkező esten lesz beszélgetés, szavalás, zongoraszó, költészet és színház!

A belépés ingyenes, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az anna_juhasz@hotmail.com címen lehet!

Mindenkit szeretettel várunk a Hadik Kávéházban!

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek