A kertben ásó férfi és a szomszéd fiatalember esete

Ez a kis történet, lehetne, akár az emberi butaság folytatása is, és sajnos ma bárkivel előfordulhat. Egy nagyon közeli ismerősömmel esett meg. Olvassátok szeretettel.

 

Szombati napon történt, a következő esemény, egy kis faluban. A férfi délben hazaérkezett a munkából, ebédelt a családjával, majd egy kis déli pihenő után, kiment a kertbe, ásni. Szép őszi idő volt, jó kedvel, fütyörészve látott munkához, nem is sejtve mi vár rá. Elő is készített, egy kis itókát , ejsze ennyit megérdemel az atyafi egy ledolgozott hét után. Gyorsan haladt, az ásással, s egy idő után úgy érezte ráfér egy kis pihenés, no meg egy korty bor. Kitöltötte, lassan kortyolgatta, ízlelgette, mikor a kert túlsó oldalán ismerős arcokat látott közeledni. A két házzal lennébb lakó szomszéd, kisebbik fia, s annak egyik barátja sétáltak az úton, erdei útjukról tértek épp vissza. Jó beszédes ember volt a koma, szerette tartani a kapcsolatot a szomszédokkal, ezért közelebb ment a kerítéshez. A fiú, ahogy meglátta, meg is szólította.

- Aranyat ér ez a kis kert szomszéd.

- Azt bizony, ebben nagyon is igazad van,- felelte a férfi. Két legyet ütök egy csapásra, dolgozok vele a szabadban, ami tiszta egészség, és télire megtöltöm a pincét s a kamarát élelemmel.

- De azt tudod-e, hogy ma SZOMBAT van? - És te ásol szombaton, amit tilt az ÚR. Olyan váratlanul érték ezek a szavak, habár tudta, hogy a fiú és szülei szombatisták, ami a vallásukat illeti. Rövid szünet után válaszolt csak.

- Igen tudom, de mi ezzel a probléma?

- Az- felelte a fiú, aki valahonnan hallotta, hogy a férfi is olvassa a bibliát, - te olvastad, és tudod, hogy az Úr adott tíz parancsolatot, amit be kell tartani. S te tudatosan, nem tartod be a SZOMBATI napra vonatkozót, ami ugye sejted, mivel jár?

          - Nem, nem sejtem- felelte a férfi, de közben érezte, lassan kezd felfőni az agyvize.

          - Hát az ÚR KITÖRLI NEVED AZ ÉLET KÖNYVÉBŐL.

Ekkora baromság hallatán, a férfinak a fejébe ment az a kis bor, amit megívott, közelebb ment a kerítéshez, és izzó szemeit ráemelte a fiúra.

- Mondok én neked valamit ecsém, - kezdte el a mondókáját. - Jómagam is édesapa vagyok, s  felállítok a fiaimnak egy mércét, s ha a lurkók, megszegik, akkor én is, ki kell őket,töröljem a szívemből? - He, fiam én a nagyok dolgába nem szólok bele, de ha engem ezért az ÚR kitöröl az élet könyvéből, akkora pofot vágok neki, megemlegeti, amíg él, s megmondom neki a fiától kapta, azért mert Atyának nem jó.

Csend követte a férfi, szavait, a fiú, megdermedve lépett hátra, szemeit kimeresztette, gyorsan elköszönt, s azzal irány haza.

A férfi pedig szépen lassan visszatért a munkájához, de ásás közben azon gondolkodott, milyen emberek lehetnek a fiú szülei, ha ilyen marhaságokat tanítanak neki. Majd megkétszerezte az erejét, jó volna befejezni a dolgot, setétedés előtt...mert lesz miről beszélgessen este az ÚRRAL...

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Fer-Kai
#8. 2011. október 28. 21:16
Mt 12,9-14 - Szombat napi gyógyítás

1. Kalászszedés szombaton. Abban az időben Jézus szombaton vetések között járt. Tanítványai megéheztek, tépdesni kezdték a kalászokat és eszegették.
2. Ennek láttára a farizeusok megjegyezték: "Nézd, tanítványaid olyant tesznek, amit szombaton tilos cselekedni."
3. Erre így felelt: "Nem olvastátok, mit tett Dávid, amikor társaival együtt éhezett?
4. Hogyan ment be Isten házába és ette meg a kitett kenyereket, amelyeket sem neki, sem kíséretének nem volt szabad megennie, csak a papoknak.
5. Vagy nem olvastátok a törvényben, hogy a papok szombatonként a templomban megszegik a szombati nyugalmat, anélkül hogy vétenének?
6. Mondom nektek: a templomnál nagyobb van itt.
7. Ha értenétek mit jelent: irgalmasságot akarok és nem áldozatot, sohasem ítélnétek el az ártatlanokat.
8. Az Emberfia ura a szombatnak is."
9. Gyógyítás szombaton. Onnan továbbhaladva betért zsinagógájukba.
10. Talált egy fél kezére béna embert. Megkérdezték tőle: "Szabad-e szombaton gyógyítani?" - hogy vádaskodhassanak ellene.
11. Ő így felelt: "Ha valakinek közületek csak egy juha van, és az szombaton gödörbe esik, nem követ el mindent, hogy kihúzza?
12. Pedig mennyivel többet ér az ember a birkánál! Tehát szabad szombaton jót cselekedni."
13. Azzal az emberhez fordult: "Nyújtsd ki kezedet!" Az kinyújtotta és béna keze éppen olyan egészséges lett, mint a másik.
14. Erre a farizeusok kimentek és tanakodni kezdtek hogyan okozhatnák vesztét.
Gandalf
#7. 2011. október 27. 19:05
Igen, én is így gondolom, pontosan, köszönöm.
előzmény: Answer hozzászólása, 2011. október 27. 16:57
Answer
#6. 2011. október 27. 16:57
Nincs azzal semmi baj, ha valaki vallási meggyőződése szerint él. Pl. szombaton nem dolgozik.
A baj akkor kezdődik, ha ezt más megygőződésűekre akarja, akarják rákényszeríteni.
Jó írás!

Ui. A szombatisták hitük szerint a vasárnapi pihenőnapot szombaton tartják.
Gandalf
#5. 2011. október 27. 06:10
Nagyon köszönöm, és van ahol dúl még ezek szerint, elgondoltam, ez a szombati ásás semmi, Eliza Beth annyit dolgozott szombatokon, hogy az angyalok már nem kapnak papírt, ahová le tudják írni............
előzmény: Tara Scott hozzászólása, 2011. október 26. 18:48
Tara Scott
#4. 2011. október 26. 18:48
Istenem! Én meg azt hittem, még élek. ;) De ezek szerint mi szellemek többen vagyunk?! ;)
Ez óriási írás. Van, ahol még dúl a sötét középkor.
Nagyon tetszett. Gratula!
janos
#3. 2011. október 26. 08:45
A szülő ha meg haragszik egy kedves cselekedet után meg is bocsájt. Így az Úr is megtérő bűnösnek meg bocsájt, egyénileg számolunk el cselekedeteinkkel.
Eliza Beth
#2. 2011. október 25. 23:26
Hűha, akkor az én nevemet igencsak sűrűn törli az ÚR az élet könyvéből... csoda, hogy még ki nem vásott a lap....
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek